Szakértők szerint innen tudhatod, hogy valaki hazudik neked

Szakértők szerint innen tudhatod, hogy valaki hazudik neked

Címlap / Stílus / Szakértők szerint innen tudhatod, hogy valaki hazudik neked

Mindegy, hogy valaki mennyire jól hazudik, és milyen ügyes az emberek megtévesztésében, vannak olyan univerzális jelei a hazudozásnak, amik mindenkin kijönnek. Az alábbiak megfigyelésével még akkor is lebuktathatsz egy csalót, ha nem is ismered olyan jól – szakértők mondják el a tippjeiket a hazugok lefüleléséhez.

Az egy másodperces grimasz

A mikroeszpressziók, vagyis olyan arckifejezések, amelyek önkéntelenek, és mindössze néhány másodpercig tartanak, nagyon sokat elárulnak az emberről. Érdemes megfigyelni, hogy mennyire van összhangban a beszélő mimikája a történettel, amit előad: lehet, hogy teljesen komolyan bizonygatja neked, hogy ő bizony otthon ült egész éjszaka, nem ment el sehova, de amikor befejezi a beszédet, egy fél másodpercre elmosolyodik – ez azt jelzi, hogy a belső gondolatai nem állnak összhangban a mondandójával, belül tudja, hogy nem mond igazat, és kételkedik magában.

Érdemes az ilyen apró rezdülésekre figyelni, kutatni a másik arcát az önkéntelen mikroeszpressziók után.

Menekülőútvonalat keres

Ha valaki hazudik, önkéntelenül is a kiutat keresi, akár szó szerint is: öntudatlanul az ajtó felé bámul, vagy egy másik ismerős felé, akivel elkezdhet beszélgetni, ha nem szeretné folytatni a számára kínos diskurzust. Még azt is észreveheted, hogy valakinek az egész törzse az ajtó felé fordul – ez sem szándékos, hanem tudat alatt mutatja ki, mit csinálna legszívesebben: az pedig az, hogy kijusson ebből a számára kellemetlen szituációból, mielőtt lebukik.

Több időre van szüksége a válaszhoz

Ha valaki hazudik, folyton két lehetőség jár az agyában: az, hogy elmondja az igazat, és az, hogy hazudjon. Minden kérdés után mérlegelnie kell ezeket, valamint fel kell húznia az újabb választ az addigi hazug történetre. Ez időbe telik, még annak is, aki profi hazudozó, ezért ha szünetet tart az illető a válaszadás előtt, vagy online később ír, hogy összeszedje magában a sztorit, az már nagyon sok mindenről árulkodik. Ha valaki igazat mond, az csípőből tudja a választ a kérdésre, és nem kell gondolkodnia előtte.

Kutatások azt is kimutatták, hogy aki igazat mond, jobban beleéli magát a beszélgetésbe, aki pedig hazudik, az kétértelmű mondatokat használ, gondolva arra, hogy hogyan védekezhet majd a jövőben, ha egyszer lebukik.

Nem egyenesen válaszolnak

Egy olyan kérdésre, hogy „mikor végeztél ma a munkával?” egy olyan válasz lenne az egyértelmű, hogy „öt körül”. De egy hazug ember elkezd hozzákölteni, furcsán válaszol, és nem egyértelműen fejezi ki magát, valahogy így: „nem tudom, most miért kérdezed, mindig ugyanakkor végzek, most is akkor, amikor szoktam”.

Egy egyértelmű kérdésre furcsa válasz érkezik – ez már jelzi, hogy valakinek vaj van a füle mögött.

Gyakran felhozzák az őszinteséget

Mivel a hazugok őszintének akarnak tűnni, ezt fogják kihangsúlyozni, akár tudat alatt is: gyakran mondják, hogy őszintén szólva, hadd legyek őszinte veled, az őszinteség jegyében, és hasonló kifejezéseket, még akkor is, ha egyébként nem a szava járásuk.

Ha ilyen közhelyeket csattogtatnak a beszélgetésben, onnan már lehet sejteni, hogy nem őszintén szólják, amit mondanak.

Megváltozik a szava járásuk

Az előzőhöz kapcsolódik, hogy a hazugok képesek megváltoztatni a nyelvezetüket, és olyan szavakat használni, amik tőlük idegenek. Ez azt jelzi, hogy kicsit túl óvatosak, és nagyon átgondolják, hogy miket fognak mondani, nem bíznak semmit a véletlenre.

Ha az illető beszédpartner körülményes, furcsa, oda nem illő szavakat kezd el használni, vagy teljesen megváltozik a stílusa a beszélgetés során, valószínűleg hazudik valamiről, vagy eltitkol valamit.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást