Covid-19: Ekkor tér vissza a szaglás és az ízlelés a fertőzés után

Covid-19: Ekkor tér vissza a szaglás és az ízlelés a fertőzés után

Címlap / Életmód / Egészség / Covid-19: Ekkor tér vissza a szaglás és az ízlelés a fertőzés után

Ha te is elvesztetted az íz- és szagérzékelésedet, tudnod kell, hogy nem vagy egyedül. Valójában az US News és World Report statisztikája szerint az USA-ban megfertőződött emberek 86%-a jelezte, hogy nem érez sem ízeket, sem szagokat.

Egy kis százalék ugyan nem vesztette el teljesen ezt a képességét, de átalakultak, és máshogy érzik az ételeket. Az érzékeink — szaglás, ízlelés, hallás, látás, érintés — hidat képeznek közöttünk, és a minket körülvevő világban. Ha az ötből kettőt lerombolunk, az érzékszerveink 40%-át elveszítjük, ami rendkívül nagy megterhelést jelent az életünkben.

Szaglás koronavírus
istockphoto

Lehet, hogy ezek a tünetek nem tűnnek olyan veszélyesnek, mint a légzési nehézségek vagy a magas láz, de lelki és fizikai szempontból is károsak.

Kutatások szerint emiatt kevesebbet eszünk, nem kívánjuk az ételeket, és gyors mértékű fogyás következhet be, ami komoly egészségkárosító hatással rendelkezik. Nem érezzük, ha gázszag van, ha megromlott az étel, ahogy azt sem, ha valami lángra kapott. Ezek együttesen komoly depresszió és szorongás kialakulásához is vezetnek!

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást