Szabad szemmel megfigyelhető üstökös érkezett a Föld közelébe

Az év eleji jelzések miatt nagyon izgatott voltam, hiszen számos hír érkezett arról, hogy üstökös került a Földünk közelébe, ami az előjelek szerint szabad szemmel is megfigyelhető lesz sőt, kifejezetten ragyogó látványt nyújt majd az égbolton. Sajnos azonban a várva várt Atlas azelőtt darabjaira hullott, hogy közelebbről is megfigyelhettük volna. Talán éppen ezért voltak visszafogottak, óvatosak a mostani bejelentések, de immáron bizonyossággal állíthatjuk, hogy a Neowise megérkezett – csodálatos fotók és videók bizonyítják, hogy nem csupán távcsővel, hanem szabad szemmel is látható.

Szabad szemmel megfigyelhető üstökös érkezett a Föld közelébe

Címlap / Hírek / Szabad szemmel megfigyelhető üstökös érkezett a Föld közelébe

Az üstököst március végén fedezte fel egy űrteleszkóp, amiről végül el is nevezték az akkor még csak a déli féltekén megfigyelhető égitestet. Az üstökös július elején került a Nap közelébe, és szerencsésen túlélte a találkozást, ami után – mintegy ráadásként – egyre közelebb került ahhoz, hogy az északi féltekéről is megcsodálhassuk. Nem is olyan régen még csak a kora hajnali égbolton lehetett megfigyelni, ám már ekkor is készültek látványos fotók róla Magyarországon, ugyanis felbukkant az északkeleti horizont felett. 

Az üstökös a jól ismert fénycsóvával jelentkezett, ami egyelőre inkább halványpirosasnak tűnik, hiszen a hajnali órákban, pirkadatkor engedi láttatni magát. A pirosló fénypontból és az azt követő, halvány csóvából viszont egyértelműen tudni lehet, hogy ez a ritka látvány nem más, mint egy üstökös. A Neowise megfigyeléséhez tehát nem kell távcső, ellenben a tiszta levegő, a felhőmentes égbolt nélkülözhetetlen.

Szerencsés fényszennyezéstől mentes magaslatot keresni, és a csillagászok szerint július 13-tól lesz érdemes igazán időt szánni a programra.

A napokban ugyanis folyamatosan erősödik az üstökös „fénye” és a mostanihoz viszonyítva is még javulni fog a láthatósága. További előny, hogy a hónap közepétől már az esti égbolton is látszani fog, és a sötétebb háttérben valószínűleg még csodálatosabb látványt nyújt majd, annak ellenére is, hogy a Naptól fokozatosan távolodva szép lassan halványodni fog. Szerencsénk van a Hold állását tekintve is, hiszen nem régen volt telihold, így a visszatükröződő napsugárzás sem fog belezavarni a képbe. Úgyhogy, ha valamikor, akkor most érdemes üstökös-lesre indulni, hiszen nem tudhatjuk, mikor lesz lehetőségünk rá ismét!

És hogy hol keresd? 

Nagyon egyszerű a dolgod, és nem csak azért, mert maga az üstökös meglehetősen feltűnő látványt nyújt az éjszakai égbolton, hanem mert a legismertebb csillagképünk a Nagy Medve „lábánál” halad el jelenleg, és az előrejelzések szerint a későbbiekben egy kicsit balra tolódva fog felbukkanni. Ezen felül a Sky Live oldalon követheted, pontosan merre halad az égitest.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást