Szabad szemmel megfigyelhető üstökös érkezett a Föld közelébe

Szabad szemmel megfigyelhető üstökös érkezett a Föld közelébe

Címlap / Hírek / Szabad szemmel megfigyelhető üstökös érkezett a Föld közelébe

Az év eleji jelzések miatt nagyon izgatott voltam, hiszen számos hír érkezett arról, hogy üstökös került a Földünk közelébe, ami az előjelek szerint szabad szemmel is megfigyelhető lesz sőt, kifejezetten ragyogó látványt nyújt majd az égbolton. Sajnos azonban a várva várt Atlas azelőtt darabjaira hullott, hogy közelebbről is megfigyelhettük volna. Talán éppen ezért voltak visszafogottak, óvatosak a mostani bejelentések, de immáron bizonyossággal állíthatjuk, hogy a Neowise megérkezett – csodálatos fotók és videók bizonyítják, hogy nem csupán távcsővel, hanem szabad szemmel is látható.

Az üstököst március végén fedezte fel egy űrteleszkóp, amiről végül el is nevezték az akkor még csak a déli féltekén megfigyelhető égitestet. Az üstökös július elején került a Nap közelébe, és szerencsésen túlélte a találkozást, ami után – mintegy ráadásként – egyre közelebb került ahhoz, hogy az északi féltekéről is megcsodálhassuk. Nem is olyan régen még csak a kora hajnali égbolton lehetett megfigyelni, ám már ekkor is készültek látványos fotók róla Magyarországon, ugyanis felbukkant az északkeleti horizont felett. 

Az üstökös a jól ismert fénycsóvával jelentkezett, ami egyelőre inkább halványpirosasnak tűnik, hiszen a hajnali órákban, pirkadatkor engedi láttatni magát. A pirosló fénypontból és az azt követő, halvány csóvából viszont egyértelműen tudni lehet, hogy ez a ritka látvány nem más, mint egy üstökös. A Neowise megfigyeléséhez tehát nem kell távcső, ellenben a tiszta levegő, a felhőmentes égbolt nélkülözhetetlen.

Szerencsés fényszennyezéstől mentes magaslatot keresni, és a csillagászok szerint július 13-tól lesz érdemes igazán időt szánni a programra.

A napokban ugyanis folyamatosan erősödik az üstökös „fénye” és a mostanihoz viszonyítva is még javulni fog a láthatósága.

További előny, hogy a hónap közepétől már az esti égbolton is látszani fog, és a sötétebb háttérben valószínűleg még csodálatosabb látványt nyújt majd, annak ellenére is, hogy a Naptól fokozatosan távolodva szép lassan halványodni fog. Szerencsénk van a Hold állását tekintve is, hiszen nem régen volt telihold, így a visszatükröződő napsugárzás sem fog belezavarni a képbe. Úgyhogy, ha valamikor, akkor most érdemes üstökös-lesre indulni, hiszen nem tudhatjuk, mikor lesz lehetőségünk rá ismét!

És hogy hol keresd? 

Nagyon egyszerű a dolgod, és nem csak azért, mert maga az üstökös meglehetősen feltűnő látványt nyújt az éjszakai égbolton, hanem mert a legismertebb csillagképünk a Nagy Medve „lábánál” halad el jelenleg, és az előrejelzések szerint a későbbiekben egy kicsit balra tolódva fog felbukkanni. Ezen felül a Sky Live oldalon követheted, pontosan merre halad az égitest.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást