Egészség / Életmód / Hírek

A sportórád mondhatja meg, hogy koronavírusos vagy-e

A sportórád mondhatja meg, hogy koronavírusos vagy-e

Az úgynevezett DETECT kutatás március közepén indult az Egyesült Államokban. A célja alapvetően az, hogy megmondja, mennyi mindent lehet előre jósolni és „detektálni” az olyan viselhető okoseszközök segítségével, amelyeknek fő céljuk az emberi életfunkciók követése. A kutatás része az is, hogy a résztvevők, ha betegség jeleit tapasztalják magukat, beszámolnak róla, és részletes leírást adnak arról, hogy érzik magukat. A kutatók aztán ezt összevetik azzal, hogy milyen adatok érkeztek be hozzájuk az okoseszközökről. A kutatáshoz bárki csatlakozhat, aki az Egyesült Államokban él, és letölti az ingyenes MyDataHelps applikációt. Sajnos az USA-n kívül ez a kutatás egyelőre nem zajlik. 

Meglepő felfedezés

Az amerikai Scripps Kutatóintézet a napokban a Nature Medicine tudományos folyóirat hasábjain tette közzé az első eredményeit. A tanulmányukban megfogalmazzák: az olyan viselhető okoseszközök, mint amilyen például a Fitbit is, jelezhetik a koronavírus-fertőzést pusztán a pulzusszám változásából, valamint abból, hogy valakinek megváltoznak-e az alvási szokásai, illetve kevésbé aktív-e napközben. Ha emellé még a saját bevallású tüneteket is társítjuk, az ilyen eszközökkel sokkal pontosabban diagnosztizálni lehet a betegséget, mintha csak a tünetekre figyelnénk oda – írja a Science Daily.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a Fitbitek és társai segítségével van digitális adatuk a koronavírus-fertőzöttek testében végbemenő változásokról. A következő lépés pedig a megelőzés lesz. 

1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást