Így sportolj, ha fogyni akarsz!

Így sportolj, ha fogyni akarsz!

Címlap / Életmód / Egészség / Így sportolj, ha fogyni akarsz!

Nem mindenki sportol azért, hogy lefogyjon, hiszen egyeseknek már sikerült az életük részévé tenni ezt az igencsak hasznos időtöltést. De hogyan mozogjanak azok, akik ténylegesen le szeretnének adni pár kilót? 

Ha túl nagy a súlyfelesleged

Tudnod kell, hogy az étkezés nagyobb mértékben meghatározza az alkatunkat, mint a mozgás. Ez persze nem azt jelenti, hogy a sport kihagyható az életmódodból, ugyanis könnyen a bőröd feszessége bánhatja a lustaságodat. 
Ráadásul a fogyás akkor indítható be a legkönnyebben, ha több energiát használsz el, mint amennyit beviszel, tehát magától értetődő, hogy szükség van a sportra
Az mindenesetre biztos, hogy csak a mozgással nem tudod megőrizni az alakodat, mert míg kamaszkorban, vagy fiatal felnőttként elég lehet néhány napos odafigyelés, hogy beleférjünk az álomruhánkba, addig ez a későbbiekben egyre nehezebben megy majd.

Miért kell mozogni?

Amellett, hogy így gyorsítható a fogyás, a mozgás számtalan pozitív hatással bír. Ha félretesszük konkrét egészségmegőrző szerepét, akkor is számba kell vennünk, hogy erőteljesen megdolgoztatja a keringési rendszert, ezáltal pedig fokozza a vérkeringést.
Így nem csak több és jobb minőségű vér jut a létfontosságú szerveidhez, hanem felgyorsítod az anyagcseréd és elősegíted a méregtelenítést, tehát megszabadulhatsz a szervezetedet terhelő, káros anyagoktól. (Nem mellékesen pedig sokat javíthatsz a narancsbőröd állapotán!)

Mennyit?

A lustábbak most talán kicsit elkeserednek, de hetente négyszer-ötször háromnegyed- illetve egy óra az, amit érdemes a mozgásra szánnod, ha fogyni szeretnél. 
Ha önmagában nézed ezt a számot, akkor soknak tűnhet, de ha arra gondolsz, mennyi időt töltesz el semmittevéssel például a tévé, vagy a számítógép előtt, akkor máris egészen más a helyzet.

A lényeg a rendszeresség

A lényeg persze a rendszerességen van, tehát ha idáig a kisujjadat se mozdítottad meg, akkor ne vágj bele egy kétórás edzésbe, és főleg ne hetente ötször, hiszen így hamar elmehet a kedved. 
Kezdetben a heti háromszor egy óra mozgás tökéletes, idővel pedig úgyis belejössz, és ahogy látod a változást, úgy jön meg a kedved is a folytatáshoz.

Cél a zsírégetés

Ha fogyás céljából mozogsz, akkor elsődlegesen a zsírégető edzéseket kell előnyben részesítened, tehát minden jöhet, ami során sokat kell ugrabugrálni, tekerni, intenzíven mozogni. Az izomerősítés sem maradhat ki a sorból, de az aerob edzések azok, amiket neked találtak ki. 
Arra mindenesetre ügyelj, hogy minimum háromnegyed órát mozogj egy alkalommal, mert a tényleges zsírégetés 20-30 perc után indul be. A rövidebb edzés sem haszontalan az egészségedre nézve, de ha fogyni akarsz, akkor meg kell erőltetned magadat.

Szeresd!

A legfontosabb, hogy a mozgás az életed része legyen és szeresd azt a sportágat, amit választottál magadnak. Nincs kifogás, ugyanis egész biztosan találsz olyat, ami élvezettel tölt el. Ott van a spinning, a zumba, a tánc, a kocogás, az ugrókötelezés, az aerobic, az úszás… 
Ha valamit tényleg akarsz, akkor azt el tudod érni, de ha csak keseregsz, mert úgy érzed, semmilyen sportban nem tudsz jól teljesíteni, akkor nem is fog semmi változni, sőt, csak egyre rosszabb lesz a helyzet. Itt az ideje, hogy próbára tedd magad!
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást