Spórolós, élményekben gazdag nyár: a legjobb pénztárcabarát programok

Spórolós, élményekben gazdag nyár: a legjobb pénztárcabarát programok

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Spórolós, élményekben gazdag nyár: a legjobb pénztárcabarát programok

Az idei nyár sok családnak nem éppen a nyaralásról, vagy a táborok sokaságáról fog szólni – rengetegen kénytelenek meghúzni a nadrágszíjat, lemondani a lefoglalt nyaralást, vagy éppen új, olcsóbb lehetőségek után nézni. A világjárvány miatt átalakultak a mindennapjaink, de ez nem jelenti azt, hogy a mostani nyárnak szomorúsággal teletűzdelve és unalmasan kell eltelnie. Számos olyan program adódik, ami minimális befektetéssel, vagy akár ingyenesen is űzhető és a párok, családok életét is feldobja majd.

Biciklis és gyalogos túrák

A kerékpáros közlekedés az ország számos területén egyre nagyobb előnyhöz jut, de nem csupán a pandémia miatt érdemes jóval nagyobb figyelmet fordítani a biciklizésre. Ennek a sportnak az összes jótékony hatását élvezhetjük, ami a kardiókra úgy általában igaz, ráadásul a segítségével viszonylag gyorsan juthatunk el a célunkhoz – legalábbis jóval gyorsabban, mint gyalog. A kevésbé rutinos biciklistáknak érdemes kifejezetten olyan útvonalakat keresniük, amik egy az egyben bicikliútra épülnek, a főutakat ajánlatos elkerülni, főleg a nyári forgalomban. Természetesen a kijelölt erdei útvonalak is ideálisak a feltöltődésre, a turistatérképeken külön ajánlják a biciklizésre egyaránt alkalmas utakat.

Ha többnapos biciklitúrára indultok, akkor komplett útvonalat tervezhettek meg magatoknak, akár előre foglalt, egy-egy éjszakás szállásokkal, de ha már rutinosak vagytok, a felszerelést is magatokkal vihetitek, így táborozásra is lehetőségetek nyílik.

Ugyanez igaz természetesen a gyalogos túrákra is, bár ezekre szintén áll, hogy csak akkor vágjatok bele több napos kirándulásokba, ha már kellően gyakorlottak vagytok. Kezdésnek viszont tökéletesek az egynapos, néhány órás kiruccanások, amik során érdemes előnyben részesítenetek pl. a tanösvényeket. Ezek mindig jól kiépített, tájékoztatókkal ellátott és gondosan jelölt utak, így gyakorlatilag lehetetlen rajtuk eltévedni – csak a természet közelsége, a szabadság érzése marad!

Josh Willink/pexels.com

Kirakodóvásár szervezése

Itt a lomtalanítás ideje, az országos szelektálás idén sem marad el a legtöbb városban. Most azonban biztos mindenki jobban meggondolja, mitől válik meg – és ezzel párhuzamosan népszerűbbek lesznek a piacok, a használtcikk-vásárlás. Ennek nem csak anyagi okai vannak: az emberek tudatosabban döntenek arról, mire van szükségük, illetve mi az, ami használtan is tökéletes.

Ha körülnéztek otthon, bizonyára nektek is akad olyan használaton kívüli tárgyatok, eszközötök, vagy akár olyan kinőtt ruhák bújnak a gardrób mélyén, amikre már garantáltan nem lesz szükségetek.

Az online aukciós portálok remek lehetőséget kínálnak ezek értékesítésére, de arra is van mód, hogy kirakodó vásárt szervezzetek. Erre időnként város szinten is lehetőség adódik, érdemes figyelni a hirdetéseket, mert vagy ingyen, vagy pár ezer forintért lehet asztalt bérelni, majd árulni. Ha azonban van elég helyetek, otthon is rendezhettek kirakodóvásárt, amibe a kisebbeket is bevonhatjátok. Amellett, hogy megszabadulhattok a számotokra felesleges holmiktól, némi extrára tehettek pénzt, amit aztán új élmények bezsebelésére költhettek. 

Kertészkedés és (be)főzés

Sokan már egészen másként tekintenek a kertészkedésre, mint néhány hónappal ezelőtt, és rengetegen vannak, akik az aprócska balkont is teletömték olyan ládákkal, kaspókkal, amik alkalmasak zöldség és fűszernövény termesztésre. Ez részben a világjárvány miatti túlélési ösztön bekapcsolásának volt köszönhető, részben viszont feltételez egyfajta tudatosságot, a természethez való fordulás igényét is. Bármi álljon a háttérben, a kertészkedésnek más sokszorosan bizonyított a pozitív élettani hatása, ezért akármilyen kicsi udvaron, vagy teraszon, de megéri foglalkozni a növényekkel.

A kertészkedés nem csak egyénileg biztosít remek kikapcsolódási lehetőséget, hanem a családot is összehozhatja – a gyermekek különös érdeklődéssel vannak a növekvő magok, a belőlük fejlődő növények és a konyhában készülő finomságok iránt.

A befőzés kiváló program lehet, ráadásul nemhogy komolyabban költeni nem kell rá, még spórolhattok is általa. A természetben is gyűjthető gyümölcsök, gyógynövények és gombák ugyancsak alkalmat és lehetőséget biztosítanak arra, hogy közösen kiránduljatok, majd együtt főzzetek. Persze, ehhez szükséges némi háttérismeret, de az idősebb korosztály segítsége éppúgy elérhető, mint ahogy a pár száz forintért vezetett, ismeretterjesztő túrák.

Természetesen nem csak saját termesztésű, vagy gyűjtött alapanyagokból főzhettek: kipróbálhattok közösen új recepteket, nevelhetitek a saját kovászotokat, csíráztathattok, vagy akár fermentálhattok is együtt.

Anna Earl/unsplash.com

Hova mehettek még?

Habár idén a fesztiválok, koncertek túlnyomó része elmarad, számos ingyenesen, vagy pár száz forintért látogatható lehetőség kínálkozik. Érdemes figyelni a hírportálokat, mert múzeumok, várak szerveznek a nyárra ingyenes napokat, illetve a strandok, élményfürdők is nyílt napokkal, kedvezményes jegyekkel próbálják visszacsábítani a vendégeket – nem is beszélve a szabad strandokról.

Akadnak az országban izgalmas régészeti lelőhelyek, elhagyott bányák, ingyenesen látogatható barlangok, romok, vagy akár építészeti különlegességek, mint amilyenek pl. a barlanglakások, remetebarlangok, de a skanzenek, az arborétumok és az ipari műemlékek (pl. szél-és vízimalmok) ugyancsak páratlan látnivalóknak számítanak.

Ezek egytől egyig lehetnek akár többnapos programok részei, és attól függően, mit enged meg a pénztárcátok, távolabb, vagy akár közelebb is keresgélhettek. A kisebbeknek és a felnőtteknek egyaránt különleges élményt jelenthetnek a kempingezések, sátorozások, amik minimális befektetéssel lebonyolíthatóak, és akár olyan programokkal is összeköthetőek, mint a szervezett csillaglesek, vagy az éjszakai fürdőzések.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!