Sorrend, idő, takarékosság és egyebek ‒ tippek a főzéshez

Sorrend, idő, takarékosság és egyebek ‒ tippek a főzéshez

Címlap / Otthon / Háztartás / Sorrend, idő, takarékosság és egyebek ‒ tippek a főzéshez

Összeválogattunk néhány ötletet, amelyek megkönnyíthetik a konyhai feladatokat, és általuk még időt is spórolhatsz magadnak. Elsősorban kezdő háziasszonyoknak szánjuk tippjeinket, de reméljük, hogy a gyakorlottabb konyhatündéreknek is tudunk újat mondani, ha elolvassák cikkünket.

A hozzávalók

Gondold át, hogy mi minden szükséges ahhoz az ételhez, amit főzni vagy sütni szeretnél. Mindenből van-e otthon kellő mennyiségben? 

Nehogy akkor derüljön ki, hogy nincs liszt, amikor már a tojásfehérjét felverted! Szerezz be mindent időben. Ha vásárolni indulsz, előtte mindig tervezd meg és írd fel, hogy mi mindenre lesz szükséged.

Haj és ruha

Ellenőrizd, hogy megfelelően vagy-e öltözve, és a hajad is rendben van-e. Első hallásra ez mellékes szempontnak tűnik, pedig igenis fontos. Például a hosszú, előrehulló hajat vagy a bő ruhaujjat a robotgép pörgő lapátjai elkaphatják vagy a gáztűzhely fölött lángra kaphat.

De higiéniai okokból is célszerű összefognod a hajadat. Olyan ruhát vegyél fel, amit nem sajnálsz, ha foltos lesz.

Tiszta munkafelület

A felület, ahol dolgozni fogsz, legyen tiszta. Pakolj el mindent az útból, amire nem lesz szükséged. Semmilyen ételmaradék ne legyen itt, ha már az ebédet készíted elő. Olyan konyhai gépek sem kellenek ide, amiket nem fogsz használni. Ezeket szintén tedd félre. 
 
Ezután fertőtlenítő szerrel tisztítsd meg, hogy ne kerülhessenek kórokozók az ételbe. Munka közben is, amennyire lehet, tartsd tisztán ezt a helyet. Ha valami kifröccsen, rögtön takarítsd fel. Lehetőleg ne mosogatószivaccsal, mert abban hemzsegnek a baktériumok. Inkább konyhai törlőpapírt tarts kéznél erre a célra.

Sorrend és idő

Mindent ésszerű sorrendben csinálj. Ne akkor kezdd el párolni a zöldséget a felfújthoz, amikor már bemelegedett a sütő. A pácolást időben csináld meg, hogy az aromája beszívódhasson a húsba. A konyhában töltendő időt szintén lerövidítheted, ha előre gondolkozol. Például a krumplifőzéshez a vizet előbb felteheted, mielőtt elkezded hámozni a krumplit, hogy forró legyen.

Akkor mosogass, amikor éppen fő vagy sül valami. Így a közelben lehetsz és ellenőrizheted, ami a tűzhelyen van, nehogy megégjen, és egyszerre két feladatot is elvégezhetsz. Az előkészített hozzávalókat tedd egy tálba, hogy az adott pillanatban kéznél legyenek.

Takarékosság

Miután a víz a hozzávalókkal együtt felforrt, vagy az olaj és a párolódó zöldség felforrósodott, állítsd minimálisra a hőfokot, és tegyél fedőt a főzőedényre. Ha valamihez elég annyi víz, amennyi éppen ellepi, akkor ne önts rá többet. 
 
A levest is inkább kevesebb vízzel főzd, és utólag önts még hozzá, hogy a só, a fűszerek és a többi összetevő aromája jól elkeveredjen. 

Terítés

Az asztalt mindig terítsd meg, ha van rá időd. Ha sietsz, akkor is rakj el mindent az asztalról, és törölgesd meg gyorsan tisztítószerrel az asztallapot. 

Gondoskodj innivalóról, még időben, hogy ne akkor kelljen például narancsot facsarni, amikor a tányérba kiszedett étel már élvezhető hőmérsékletű. Talán fölösleges figyelmeztetnünk rá, mégis érdemes észben tartanod, hogy ha már a tűzhelyet nem használod, mindig zárd el, mielőtt leülsz az ételhez.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást