A túl sok ajándék nem tesz jót a gyermekeknek

A túl sok ajándék nem tesz jót a gyermekeknek

Címlap / Életmód / Család / A túl sok ajándék nem tesz jót a gyermekeknek

Idén azt találtam ki, hogy mivel úgyis mindenki tőlem várja a tuti ötleteket, előre megveszek minden ajándékot, majd a készletből válogathatnak a mamák, unokatesók, ismerősök. Így egész biztos, hogy a kislányunk is megkapja a testhezálló, aktuális meglepetéseket és a rokonok sem nyaggatnak heteken át. Eközben tudom, hogy a túl sok játék nem tesz éppen jót a gyermekeknek és rendszeresen el is ajándékozzuk azokat, amik egy ideje nem kerültek elő a doboz mélyéről. Nem vagyok a halmozás híve és ugyan nem aprózom el a karácsonyt, arra mindig próbálok figyelni, hogy tudatosan válogassam ki azokat az ajándékokat, amik nem csak garantált örömet okoznak, hanem még hasznosak is. 

A Psychology Today magazinban tavaly megjelent egy nagyon jó, témába illő összefoglaló, aminek összegyűjtöttem a legfontosabb szempontjait.

A kevesebb most is több

A cikkből kiderül, hogy egy 2018-ban készült tanulmány szerint a kevesebb játék arra ösztönözheti a gyerekeket, hogy kreatívabban játsszanak azzal, amit kaptak. A vizsgálatban a gyermekeknek egyszer olyan szobában kellett játszaniuk, amiben 4, egyszer pedig olyanban, amiben 16 játék volt. Azok a kisgyermekek, akiknek kevesebb játékot kínáltak, hosszabb ideig és kreatívabban játszottak a játékokkal.

Hogyan ültesd be a saját karácsonyodba? Természetesen úgy, hogy ne vásárolj össze mindent, amit csak a boltokban érsz, hiszen így túlságosan is megosztod a gyermeked figyelmét. Bár azt írtam, nehezen állok ellen a potenciális ajándékoknak, mire minden meglepetést szétosztottam a rokonságban, a mi csomagunkban is csak két-három ajándék maradt. Ebből egy az, amiről tudom, hogy elsöprő sikert fog aratni, és egyébként ez vitte el a büdzsé jelentős részét. A szakértők szerint is érdemes inkább egy-két nagyobb volumenű, vagy sokoldalúbban használható játékot választani, mint számos kisebbet.

VioletaStoimenova/istockphoto.com

Attól, hogy extrém modern egy játék, még nem lesz jobb

Azt is az előző a kutatásból tudhattuk meg, hogy a játékokból sokkal jobb, ha régimódiakat választunk. Bár jó ötlet lehet elektromos, csillogó-villogó, zenélő, modern játékokat venni, ezek kevésbé kötik le a gyerekeket hosszútávon – nem is beszélve a kreativitásról. Ha a tanulás, a fejlődés a szempont, akkor az egyszerűbb, régebbi játékok összehasonlíthatatlanul jobbak.

Egy másik felmérés azt vizsgálta, hogy az egy-másfél éves babák hogyan játszottak az elektromos játékaikkal (pl. zenélő laptop, beszélő mobiltelefon) és hogyan a hagyományos változatokkal (pl. fakirakó, építőkocka). A kutatók megállapították, hogy a szülők kevesebbet beszéltek csecsemőikkel, és rosszabb minőségben társalogtak velük, amikor azok az elektronikus játékokkal játszottak. Tehát nem fejlesztették őket olyan ütemben, mint a hagyományos játékokkal. Mivel a modern játékok gyakran teljesen lekötik a gyerekeket, a szülőknek terhet vesznek le a vállaikról. Ám ez a későbbi tanulást, nyelvfejlődést és a kreativitást nagyban hátráltatja. Valójában a gyerekek sokkal többet tanulnak akkor, ha figyelnek, mikor valaki játszik velük, mintha egy mindentudó játékot kapnak ajándékba. 

Hogyan ültesd be a saját karácsonyodba? Nagyon egyszerű a dolgod, hiszen csak háttérbe kell szorítanod az elektromos játékokat. Persze, ez elméletben nagyon megy, de a legtöbb gyermek vágyik rá, hogy valamilyen ultramodern meglepetést is kapjon. Az igényt csak megerősítik a kortársak, na meg persze a karácsonykor folyton felbukkanó játékreklámok is. Nem arról van szó, hogy teljesen ki kell zárnod ezeket az ajándékokat a repertoárból, de semmiképpen se legyenek túlsúlyban, és ha ilyet kap a gyermeked, fokozottan figyelj arra, hogy ne maradj ki a közös játékból. Azt a laptopot együtt is lehet püfölni, és a gitáron közösen, énekelve is lehet játszani.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!