Íme az újévi fogyókúrád tízparancsolata! Mit hagyj el, és mit iktass be?

Íme az újévi fogyókúrád tízparancsolata! Mit hagyj el, és mit iktass be?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Íme az újévi fogyókúrád tízparancsolata! Mit hagyj el, és mit iktass be?

Nem annyira a fogyókúrák, mint inkább az életmódváltások híve vagyok, de ahogy szinte minden nő, úgy én is megpróbálkoztam már néhány diétával. Talán mondanom sem kell, hogy egyik sem igazán vált be számomra. Ugyanakkor túl vagyok egy tényleg komoly, várandósság utáni fogyáson, és már évek óta könnyedén tartom a súlyomat. De milyen alapszabályokat tartottam be ehhez? Megmutatom!

1. Makrotápanyag megvonás

Saját káromon tanultam meg, mennyire veszélyes egy-egy makrotápanyag megvonása – és én még nem is követtem drasztikus diétát, csupán életmódszerűen éltem szénhidrát-csökkentetten. Azóta persze volt időm és lehetőségem megtanulni, hogy egyáltalán nem helyes a makrók megvonása, főleg nem a szénhidráté, ami testünk, idegrendszerünk hajtóanyaga. Minden diéta működik, amiben éhezésre készteted a szervezeted, függetlenül attól, hogy zsírt, fehérjét, vagy éppen szénhidrátot nélkülözöl. Azonban a hatásuk ezeknek a diétáknak nagyon káros, számos betegséget okozhatnak, ráadásul nem is tarthatóak életvitelszerűen. Kiszállni viszont nagyon nehéz belőlük, mert akkor jön a hízás…

Bármilyen étrendet is választasz, arra figyelj, hogy az összes hivatalos egészségügyi ajánlás a legtöbbet a szénhidrátból, majd a fehérjéből, végül a zsírból ajánlja.

Így érdemes neked is összeállítanod az étrendedet, ha kell, szakértő segítségével!

2. Éhezés

Előfordulhat, hogy az arányok tökéletesek, de egyszerűen túl keveset eszel, és ez ugyanúgy egészségtelen, mint a korábban említett megvonás. Ilyenkor a fogyás gyors, de sajnos túl gyors, ami ugyanúgy káros. Persze, ezt laikusként elég nehéz követni, éppen ezért születtek meg az olyan alkalmazások, mint amilyen a Myplate, a Cronometer, vagy akár a Kalóriabázis. Ezekben beállíthatod, mennyi kalóriát és milyen tápanyagfelbontásban szeretnél enni, majd csak fel kell vinned a nap folyamán elfogyasztott ételeket a táblázatba. Egy kicsit macerás, és mérni is kell, de a sikeres diéta alapja a tervezés. Ráadásul a jó hír, hogy elég néhány napig, esetleg hétig csinálnod ezt az egészet, mert ennyi idő után is tökéletesen látni fogod, min kell változtatnod.

3. Extra zsírbevitel

Az extra zsírbevitel minden szinten felesleges, márpedig a magyar konyha híres arról, hogy különösen sok nehéz, zsíros ételre épít.

Ha fogyni szeretnél, semmilyen extra zsírt nem érdemes fogyasztanod. Nincs zsírban sült étel, zsiradékban dinsztelt hagyma, olaj, majonéz, vagy akár sajt a salátádra.

Ezeket rutinszerűen alkalmazzuk, pedig az extra kalóriákon felül semmilyen hasznot nem hajtanak. Egy gramm zsír 9,3 kalória, ugyanennyi fehérje és szénhidrát kevesebb, mint a fele: 4,2 kalória. Ha szeretnél fogyni, de nem akarsz éhezni, egyértelmű, melyiket kell lecsökkentetned.

4. Unalmas étkezések

Sokan azért félnek a különféle diétáktól, mert azok unalmasak. Tény és való, többségük valóban egyhangú, éppen ezért nem is tartható hosszú távon. Ezért olyan lényeges, hogy sokkal inkább életmódot, semmint fogyókúrát válassz magadnak – olyan mellett érdemes voksolnod, amit egy életen át tartani tudsz. Nem könnyű ilyet találni az étrendek útvesztőjében, de érdemes keresgélni.

Ami biztos: minél inkább feldolgozott egy élelmiszer, minél kevésbé hasonlít a természetes valójára, annál kevésbé van helye a tányérodon.

A sok friss gyümölcs és zöldség, a teljes kiőrlésű gabonák, az olajos magvak (mértékkel) kerüljenek a sor elejére, és csak ezeket kövessék a feldolgozott élelmiszerek. (Azt pedig úgyis tudod, mik azok, amiket csak ünnepnapokon célszerű fogyasztanod.)

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»