Háztartás / Otthon

Semmi rumli! A jelenlegi legszuperebb konyha rendszerezési trükkök

Semmi rumli! A jelenlegi legszuperebb konyha rendszerezési trükkök

Oszd fel okosan!

Mindennek az alapja az, hogyan osztod fel a rendelkezésedre álló helyeket. Az egyik legpraktikusabb módja mindennek az, ha a konyhai tevékenységeket veszed sorra: az előkészítést, a főzést, a tálalást és a tárolást. Minden tárolódobozt és eszközt eszerint ossz fel, így mindig tudod, hogy hova kell nyúlnod, ha éppen el akarod rakni a frissen felvágott húst, amit másnap akarsz elkészíteni, és nem kell a megfelelő dobozt sokáig keresni. Persze ez csak egy példa, a konyhai tevékenységed minden pontján tud segíteni ez a módszer. Ugyanez a helyzet az ízesítőkkel is: ha tudod, hogy ugyanazokat szoktad használni egy-egy étel elkészítéséhez, egyszerűbb, ha egymás mellé is rakod őket.

 

 

 

Címkézz fel mindent!

Találj ki egy rendszert, és tartsd is magad hozzá – így előbb-utóbb már teljesen automatikus lesz, hogy hová nyúlj, és átlátod rögtön, hogy mit merre tartasz. Ne csak a tartós élelmiszert, még a hűtőben tárolt és lefagyasztott dolgaidat is címkézd fel, mert így sokkal gyorsabban halad majd a munka.

 

 

 

Legyen kéznél az, amit sokat használsz!

Egy idő után mindenkinél kialakul, hogy milyen ételeket készít gyakrabban, és hogy ehhez milyen hozzávalók kellenek. Ha már tudod, mit főzöl a legtöbbet, akkor a hozzávalókat tedd jól elérhető helyre. Ugyanez vonatkozik a gyakran használt fűszerekre is: minden legyen kéznél, hogy csak ösztönből, megszokásból kelljen odanyúlnod.

 

 

 

Csak azokat a kütyüket hagyd elöl, amiket tényleg használsz

Különben feleslegesen foglalják az értékes helyet a konyhádban – figyeld meg, hogy mi az, amit akár minden nap bekapcsolsz, és mi az, amit hetente egyszer-kétszer használsz. Amelyek nem tartoznak egyik csoportba sem, azokat nyugodtan pakold el olyan helyre, ahol könnyen hozzáférsz azért, így legalább nem lesznek szem előtt, és rendezettebbnek tűnik az egész helyiség. A rend ugyanis az egész folyamat lelke: a kupis konyhában nem fogsz tudni megtalálni az égvilágon semmit.

 

 

 

Rendszeresen lomtalaníts!

Ahogy a ruhásszekrényedben és más kacatos helyeken is, a konyhádban is fontos, hogy rendszeresen lomtalaníts, és kidobd azokat a dolgokat, amikre nincs szükséged! Talán nincs is olyan helyiség, amiben ennyire zavaró lenne a kacat, főleg, mert tényleg fontos, hogy minél hatékonyabb legyél, és gyorsabban menjen a főzés. Hidd el, minél kevesebb dolog van, amihez nyúlhatsz, annál gyorsabban le tudod majd rendezni az egész folyamatot, és nem is kell majd órákat keresgélned azokat az eszközöket, amikre szükséged van.

 

 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást