Sárkányfa – az elpusztíthatatlan szépség

Sárkányfa – az elpusztíthatatlan szépség

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Sárkányfa – az elpusztíthatatlan szépség

A szobanövények között az egyik legelterjedtebb a különleges és misztikus nevű sárkányfa, vagy dracéna. Ennek a szépséges levéldísznövénynek szinte minden háztartásban találkozhatunk egy-egy képviselőjével, annak ellenére, hogy a legtöbben nem tudjuk, mik is az igényei.

Milyet válasszunk

Nos, ha választásra kerül a sor, akkor bizony foghatjuk a fejünket, a dracénák között ugyanis igencsak nagy a változatosság.
Mind szélességben mind pedig kinézetben bővelkednek, tehát nyugodtan igazodhatunk az elképzeléseinkhez, valószínűleg találunk olyat, ami nekünk megfelel.

Igénytelen?

A dracéna kifejezetten igénytelen növény, jól tűri azt is, ha nagyon elhanyagoljuk. Ahhoz, hogy életben maradjon csupán néhány dolgot kell szem előtt tartani: amikor kiválasztjuk a cserép helyét, ne kerüljön közvetlen napra, illetve nagyon sötét helyre sem.
A vízigénye mérsékelt, vagyis elegendő hetente egyszer megöntözni, arra azonban figyelni kell, hogy a földje ne száradjon ki.

Apró vagy óriás

Attól függően, hogy mennyi időnk van, illetve, hogy hova szeretnénk tenni, a sárkányfák közül választhatunk olyat, mely magas száron bontja a leveleit, illetve olyat, mely csak kisebb helyet foglal.
Amikor választunk, azt is tartsuk szem előtt, hogy mi magunk is nevelhetünk nagyszáras növényt, ez csupán idő kérdése, azonban rengeteg pénzt lehet vele megspórolni.

Föld

A dracénánkat jó vízáteresztő képességű földbe ültessük, ekkor lesz a legszebb. Átültetni akkor kell, ha már nem fér el a cserépben, és lehetőleg tavaszra kell időzíteni a tevékenységet.
Fontos, hogy a talaja ne legyen nagyon víztartó, mert ez könnyen a növény végéhez vezethet.

Hibák

Nagyon ellenálló növény, de persze nem elpusztíthatatlan. A legtöbb hibát a locsolásnál véthetjük. Ha a szár puha lesz, az nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a növényt túlöntöztük. Ugyancsak erre utal az is, ha a levelei lassan lekonyulnak.
Ha azonban a konyulás gyorsan megy végbe, akkor csak szomjas a virág, és locsolás után gyorsan helyrejön. A levelek barnulása általában azt jelzi, hogy a növényünk megégett, vagyis túl sokáig érte közvetlen, tűző nap. Ilyenkor érdemes egy másik helyet keresni a számára.

Betegségek

Nem egy nagyon betegeskedő faj, de persze vannak kártevői. A takácsatkák akkor jelenhetnek meg a leveleken, ha nagyon száraz környezetben tartjuk a növényt. Permetezéssel, vagy alapos, szappanos lemosással hamar elűzhetjük.
A viaszos pajzstetvek is kárt tehetnek benne. Ellenük is permetszerrel, vagy alkoholos vattával védekezhetünk, mellyel finoman át kell törölni a leveleket.

Szaporítás

A legegyszerűbben légbujtással szaporítható, vagyis a növény felső szakaszán ejtünk egy sebet, gyökerezést segítő hormonnal beszórjuk és egy átlátszó nejlonzacskó segítségével tőzeget erősítünk hozzá. Ha meggyökeresedett, akkor egyszerűen levágjuk az eredeti növényről, és elültetjük. A régi dracénát se dobjuk ki, ugyanis jó eséllyel új hajtásokat hoz. Ha a növényünk túl nagy, akkor is nyugodtan visszavághatjuk, a hajtások nemsokára megjelennek rajta.A szobanövények gondozása sok esetben csak egészen kicsi erőfeszítést igényel tőlünk, cserébe azonban csodálatos és vidám levelekkel és virágokkal is megajándékoznak minket. Csempésszünk egy kis természetet a szobába!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást