Ruhadarabok, amelyeket ne hordj az állásinterjún

Ruhadarabok, amelyeket ne hordj az állásinterjún

Címlap / Stílus / Divat / Ruhadarabok, amelyeket ne hordj az állásinterjún

Egy interjún annyi minden múlik, hogy érdemes biztosra menni. Sokat árul el rólunk az önéletrajzunk, a munkatapasztalatunk és saját szavaink is, de legalább ilyen fontos lehet az is, hogy hogyan jelenünk meg a meghallgatáson. Lássuk a leggyakoribb öltözködési bakikat, amelyeket jobb, ha inkább kerülünk!

Alulöltözöttség

Egyik jellegzetes hiba, amikor a jelölt alulöltözi a meghallgatást. Ez jelentheti azt, hogy farmerban megy, illetve azt is, hogy slamposabban jelenik meg a kelleténél.
Mindez azt sugallja az interjúztatónak, hogy a jelölttel később is lehet gond, mivel az interjúzó már az első bemutatkozáskor sem tartja be a szabályokat.

Túlöltözöttség

A másik véglet a túlöltözöttség, vagyis ha a kelleténél lényegesen elegánsabban öltözünk fel. Alapszabály, hogy úgy kell öltözni, ahogy majd munkába is fogunk járni, vagy annál egy fokozattal elegánsabban.
A túlöltözöttség azt sugallja, hogy a jelölt mindig ki akar tűnni a többiek közül és esetleg nem jó csapatjátékos.

Mini szoknya

A mini szoknyának számtalan előnye van, de egyiket sem tudjuk kamatoztatni az interjún, ezért mindenki jobban jár, ha nem ezt vesszük fel.
Az interjún a tapasztalatunkkal és képességeinkkel kell felkelteni a felvételiztető érdeklődését, és erre nem jó eszköz a miniszoknya – sőt, épp hogy eltereli a figyelmet a belső értékeinkről.

Rövidnadrág

A rövidnadrág ha lehet, még rosszabb választás, mint a miniszoknya, hiszen kevésbé elegáns annál. Legfejjebb a szolíd térdig érő szoknyanadrágok jöhetnek számításba, de a szokványos shortokat felejtsük el! Ugyanakkor a rövid topokat és kardigánokat is kerüld, mert a kivillanó derék kiábrándító lehet egy interjún.
Az, hogy később fel tudjuk-e venni a munkahelyünkre vagy sem, azt hagyjuk, hogy akkor dőljön el, amikor már felvettek bennünket. Ennek esélyét azonban ne vegyük el azzal, hogy már az interjún ebben jelenünk meg.

Erős stílusirány

Semmiképpen ne válasszunk látványos stílusirányt az interjúra. Hiába vagyunk rockerek vagy kedveljük az extravagáns stílusú öltözékeket, ezt nem kell feltétlenül az interjún megmutatni.
Ne gördítsünk akadályt a felvételünk elé, hiszen lehet, hogy az interjúztató nincs oda az általunk imádott stílusért, és kár kockáztatni, hogy a szemében ez esetleg negatív lehet.

Elhanyagoltság

Az elhanyagoltság az egyik alapprobléma egy interjúnál, ezért szánjunk elég időt a ruhák kiválasztására. Nem mehetünk úgy egy állásinterjúra, mintha csak a szupermarketbe rohantunk volna el, teljes megjelenésünk ápolt és ízléses kell legyen.
Ha a munka során ügyfelekkel kell találkozni, akkor különösen fontos az igényes megjelenés, de egyébként is könnyen következtetnek arra is, hogy esetleg a munkánkkal szemben sem leszünk majd elég igényesek. 

Ékszerek

Alapszabály, hogy interjúra kevés és szolid ékszerekkel tanácsos megjelenni. Ezért azon túl, hogy ne ékszerezzük túl magunkat, mindenképpen szabaduljunk meg a piercingjeinktől is.
Mindez ugyanis könnyen visszatetszést eredményezhet, míg a finom, ízléses és visszafogott darabok kifejezetten kellemes benyomást keltenek. 

Táska

Ha interjúzni megyünk, akkor figyeljünk oda arra is, hogy milyen táskát választunk. Hagyjuk otthon a hátizsákot, esetleg a feltűnően vagy épp meghökkentően díszített táskákat, mert ezek is ellenérzéseket válthatnak ki.
A szatyrokat, zacskókat se vigyük magunkkal még akkor sem, ha be kell vásárolnunk. Válasszunk inkább egy szép kistáskát, azzal nem hibázhatunk!

Kiegészítők

Az interjú előtt vegyünk le magunkról minden felesleges kiegészítőt, mint például fülhallgató, napszemüveg, vagy más hasonló darabok, és tegyük is el ezeket.
Elméletben nincs ezekkel semmi gond, mégis elegánsabb ezek nélkül megjelenni az első bemutatkozáskor. Hiba a fülhallgatót a nyakunkban hagyni, vagy a napszemüveget a hajunkba tenni.

A kevesebb több

A kevesebb – több alapszabály itt is érvényes. Fontos, hogy semmit ne vigyünk túlzásba, inkább a szolid, de igényes megjelenésre törekedjünk. A rövidülő szoknyák, túlzott ékszerezés vagy a szélsőséges stílus megmutatása ráér később, amikor már megvan az állás.
Nem utolsó sorban pedig mi is akkor mutatjuk a legjobb formánkat, ha nem kell feszengeni a ránk szegeződő kritikus pillantások miatt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást