A rozmaring termesztése

A rozmaring termesztése

Címlap / Otthon / Kert és terasz / A rozmaring termesztése

A napos területeket kedveli, jó vízelvezetésű talajjal. Az agyagos talajban a rozmaring kisebbre nő, de sokkal intenzívebb, illatosabb növény.

Védeni kell a széltől és a téli hőmérséklettől. Gyakran kell öntözni (3-5 naponta), ameddig meg nem erősödik, majd ha jól gyökeret vert, akkor csökkenthető az öntözés gyakorisága. A túlzottan öntözött rozmaring elfásodik.

Ültetése
A rozmaring magokat májusban lehet elültetni, de jobb eredményeket lehet elérni ha cserpben a szobaablakban hagyjuk kinőni a palántát. A cserepes növényekhez használj agyagedényt, amely legalább 25 cm mély és 25 centi széles, és rengeteg vízelvezető lyuk van az alján.
Használj hozzá könnyű, durva virágföldet. A rozmaring nem szereti az átültetést, így ha kiültetésre kerül sor egészében földestől ültessük át.

Növekedés
A szabadban növekedő növények közt hagyjunk 2-3 métert. A benti rozmaringokat napos helyre kell helyeznünk. A rozmaring 1 méter magasra is megnőhet és 3 méter szélesre. Akár örökzöld sövénynek is ültethetjük. Jól mutat sziklafalakon, vagy lépszők szélén. Szelektív metszés szükséges.

Betakarítás
Leveleit bármikor le lehet csipni, de virágzás előtt a legjobb.

Konyhai felhasználás
Csínján kell bánni vele, mert nagyon erős tud lenni, főleg frissen. Jól talál a szárnyas ételekhez, de a bárány és sertéshúshoz is. Nagyon finom sült burgonyával is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást