10 rossz szokás, ami árt a fogaidnak

10 rossz szokás, ami árt a fogaidnak

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 10 rossz szokás, ami árt a fogaidnak

Napi két fogmosás, és nyugodtan hátradőlhetsz? Szó sincs róla, hiszen számos tényező rossz hatással lehet a mosolyodra!

Jégkocka-rágcsa

Természetes és cukormentes, hogyan is árthatna az egészségednek? Pedig a jégkockák megkarcolhatják a fogzománcot, sőt: akár törést is előidézhetnek.
Ezen kívül a fog belső, puhább szövetei is károsodhatnak, aminek erős fájdalom lehet a következménye. Ugyanez minden túl hideg és forró élelmiszerre érvényes, viszont a jég esetében a keménység is fokozza a kockázatot.

Nyelvpiercing

Divatos kiegészítő, ám ha ráharapsz, könnyen eltörhet tőle a fogad. Az íny állandó fémes irritációja továbbá maradandó károsodáshoz és fogvesztéshez vezethet, illetve a testékszer környékén elszaporodó baktériumok sem tesznek jót az egészségednek.

Fogcsikorgatás

A bruxizmus néven is ismert, javarészt öntudatlan viselkedés gyakran alvás közben csap le, ami nehezen kontrollálhatóvá teszi.
A kemény állagú ételek mellőzése valamelyest csökkenti a következményként fellépő fájdalmat, de hosszú távú megoldást csak az éjszakai fogvédő viselése jelenthet.

Torokfájás elleni cukorka

Csak mert a patikában veszed őket, nem egészségesek nagy mennyiségben! Tele vannak cukorral, így használatuk után fogmosás ajánlott.
Ha nem akarsz vastag, szirupos réteget látni a fogaidon, de vidd túlzásba a használatukat! Az általuk képződött foglepedék a baktériumokkal karöltve roncsolja a fogzománcot.

Gumicukor

Minden cukros édesség árt a fogaidnak, a gumicukor azonban különösen. A szájüregben megtapadva savas kémhatást eredményez, ami a fogszuvasodás és a rossz lehelet legfőbb forrása.
Amennyiben létfontosságú számodra a napi gumimaci-bevitel biztosítása, fogyaszd desszertként, más étkek után, és kapj be egy cukormentes rágót, ha végeztél!

Cukros üdítő

Adagonként akár 11 teáskanálnyi cukrot is tartalmazhatnak, amelynek káros hatását fokozza a foszforsav és a citromsav.

Ez a kombináció egyszerűen fölzabálja a fogzománcod.
A mesterséges édesítőkkel készült light változatok egy hangyányival jobbak ugyan, de a tiszta víz a legegészségesebb a szervezeted számára!

Nyitás és tépés

Magától értetődőnek tűnhet, hogy egy kupak lecsavarásához vagy egy csomagolás föltépéséhez a mindig nálad lévő legerősebb „fegyvert”, azaz a fogsorod hívd segítségül.
Ez azonban felületi sérüléseket idézhet elő, így hosszú távon jobban jársz, ha az erre kitalált eszközöket részesíted előnyben, a fogaidat pedig meghagyod az evéshez.

Sportitalok

Nincs is jobb a kimerítő edzés után egy frissítő sportitalnál! A fogaid viszont nem így gondolják, számukra valóságos cukorbombát jelentenek az ilyen üdítők.
A cukor- és kalóriamentes víz mindig ideális megoldás, ráadásul kíméli a pénztárcád!

Gyümölcslé

Bár tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, megint csak az a fránya cukortartalom a baj. A narancsos szénsavas üdítő például csak 10 grammnyival rejt több cukrot a rostos lénél.
Mivel a gyümölcsök alapvetően édesek, bátran keress olyan terméket, amely hozzáadott cukor nélkül készült! Az is hasznos, ha egy kis vízzel hígítod a gyümölcsleveket.

Chips

A nyál a sós rágcsálnivalókban lévő keményítőt savakra bontja le. Ez 20 percen belül hadjáratot indít a fogzománcod ellen, a fogközökbe szorult maradék esetében pedig akár órákon át tarthat a „roham”. Fogselyem használatával megúszhatod a bajt.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást