Ezért büdös a szád: a rossz szagú lehelet kevésbé ismert okai

Ezért büdös a szád: a rossz szagú lehelet kevésbé ismert okai

Címlap / Életmód / Ezért büdös a szád: a rossz szagú lehelet kevésbé ismert okai

Nemcsak a rossz fogak vagy a túl hagymás ételek okozhatnak rossz leheletet – még az is lehet, hogy több van a háttérben, mint gondolnád. Ha azt veszed észre, hogy hiába mosod a fogaidat, a szájszag csak nem akar szűnni, gondold át az alábbi lehetőségeket, hátha megtalálod közöttük a probléma okát.

Orvosi nyelven a szájszagot halitosisnak hívják (mennyivel jobban is hangzik így), és a fogak nem megfelelő egészségén kívül rengeteg minden okozhatja. Az Amerikai Fogászati Egyesület (American Dental Association, ADA) szerint a felnőtt emberek felének legalább életében egyszer meg kell küzdenie rossz lehelettel. A problémának rengeteg oka lehet, és ha kiküszöbölted a hagyományos ajánlásokat, akkor az alábbiakat is érdemes átgondolni, hátha tényleg nem a sok hagymaevés okozza a problémát.

1/6 Nem túl jó a technikád

Hiába mosod meg napi kétszer a fogadat, ha nem jól csinálod: a fogak között maradt ételdarabokat a nyál és az abban található baktériumok lassan elkezdik lebontani, és ez pedig bizony szaggal is járhat. Figyelj oda arra, hogy megfelelő minőségű fogkeféd legyen (ha teheted, ruházz be egy elektromosra, sokkal jobban tisztít), és hogy legalább két percig mosd vele a fogaidat. Ha ez sem segít, ajánljuk a fogselymet vagy a szájvizet, de a rendszeres fogászati vizsgálattal sem tudsz mellélőni.

2/6 Kevés szénhidrátot eszel

Ha drasztikusan lecsökkented a szénhidrátbeviteledet (mint például a keto diétánál), akkor a szervezeted automatikusan egy ketózisnak nevezett állapotba megy át: az aceton felhalmozódik a testben, ami többek között rossz leheletet is okozhat.

Az ilyen drasztikus diétákat egyébként is nagyon kevés embernek ajánlják, de ha mégis ragaszkodsz hozzá, akkor érdemes többször fogat mosni, és cukormentes rágót rágni, hogy a rossz szájszagot minél jobban ellensúlyozd.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»