Ha ezeket a tüneteket okozza a cipőd, soha többé ne vedd fel!

Ha ezeket a tüneteket okozza a cipőd, soha többé ne vedd fel!

Címlap / Stílus / Divat / Ha ezeket a tüneteket okozza a cipőd, soha többé ne vedd fel!

Tudtad, hogy nem jó például, ha túl magas, de az sem, ha túl lapos a cipőd? Vagy hogy mit okoz egy-egy kényelmetlen cipőorr? Ha ezeket átlátod, talán jobban fogsz tudni választani a boltok túlcsorduló kínálatából, hiszen a polcokon van minden, amit csak elképzeltünk, de nem biztos, hogy érdemes is megvenni. 

Fájó ízületek

Vitathatatlan, a magassarkú elképesztő csinos és nőies, ha túlzásokba esünk, az hosszú távon azonban sajnos sok kárt tud okozni. A túl magas sarok ugyanis teljesen más terhelést enged a lábnak, így a súly sokkal kisebb felületen oszlik el. Ez hatással lehet a csontra, a körülötte lévő idegekre, de az ízületekben is gyulladást okozhat – a terhelés főként az úgynevezett ékcsontokra helyeződik.

De van más opció is. Egy vastagabb vagy alacsonyabb sarokkal például kicsit kevésbé terheljük a lábat. Illetve nagy szerencse, hogy a sneakereket már a vörös szönyegre is felveszik, így fájó lábak helyett bátran viselhetjük a sportcipőket ruhák vagy nőiesebb ruhadarabok mellé is. 

Fájdalmas Achilles

Lehet magas, de alacsony talpú is a cipőd, ha a sarkaknál nem szűnik a fájdalom – azaz nem tudod betörni – a hideg borogatáson túl, érdemes inkább lecserélni egy másikra. Ha ugyanis erőltetjük, az egy pontban történő folyamatos nyomás duzzanatot, az Achilles-ín gyulladását okozhatja, amit aztán nagyon nehéz csillapítani. Ha mégsem szeretnénk lecserélni kényelmetlen kedvencünket, még talán egy a cipő hátába applikálható sarokpárna segíthet megoldani a problémát. 

kleberpicui/depositphotos.com

Fájó térd és hát

Lehet elsőre nem gondolnánk, de a túl lapos cipő is okozhat térd és hát problémákat. Az egy időben nagyon divatos balettcipőknél például még a rüsztünk is megfájdulhat attól, hogy gyakorlatilag a földön járunk és a cipőnek egyáltalán nincs semmi íve. Amennyiben mégis ez a fazon lenne a favorit, mindenképpen csináltassunk bele egy talpbetétet, ami picit megemeli a lábakat és kipárnázza a sarkakat is, hogy minden egyes lépésnél puhára érkezzünk.

Szúró talpfájdalom

A talpunk kötőszövete is könnyen begyulladhat a túl lapos cipőtől (például a flip-flop papucs sem tesz jót neki). Ezt fasciitis plantaris-nek, azaz talpi bőnye gyulladásnak neveznek. Ami becsapós, hogy legtöbbször nem a talp közepén, hanem a sarok résznél keletkezik tőle a fájdalom és egy kis pihentetés kevés neki.

Általában szúró fájdalomként kezdődik, ami az elején elmúlik, de később egyre kevésbé akar szűnni. Ha mégis a nyárra egy flip-flopot választanánk, keressük a magasított talpú verziót belőle.

Véraláfutás és hólyagok

Mi nők kislányként azt tanuljuk, hogy a szépségért meg kell szenvedni, pedig ez igazából nincs így. Lehetünk úgy is csinosak és szépek, hogy nem szenvedtetjük magunkat egy feszülős ruhában vagy egy kényelmetlen cipőben, ha éppen nincs kedvünk hozzá. A kényelmetlen cipőkkel egyébként az is gond, hogy könnyen hólyagokat, bőrkeményedéseket, de akár véraláfutásokat is okozhatnak. Ez pedig, valljuk be, nem túl szép látvány, főleg nyáron. Mindenképpen olyan alternatívát keressünk, amiben nem érezzük eldeformálódva a lábunkat, hiszen hosszú távon tulajdonképpen a kényelem az, ami kifizetődő.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást