Csökken a stressz selejtezéssel, avagy így rendszerezzünk szorongás ellen

Csökken a stressz selejtezéssel, avagy így rendszerezzünk szorongás ellen

Címlap / Életmód / Egészség / Csökken a stressz selejtezéssel, avagy így rendszerezzünk szorongás ellen

A UCLA Egyetem kutatása szerint az emberek csaknem fele vallja, hogy „túl sok holmija van és ez negatívan befolyásolja az életét”, illetve minél nagyobb káosz volt otthonukban, annál súlyosabbnak látták helyzetüket. A felmérés azt is kimutatta, hogy a rendetlenség az emberek kedélyére és önbizalmára is negatív hatással volt. A nőkben pedig mérhetően növelte a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét. 

Túl sok kacat

A dekortárgyakat azért vásároljuk, hogy látványuk örömöt okozzon, azonban a túl sok csecsebecse éppen az ellenkező hatást éri el. Ahogy egy helységen végig nézünk, szemünknek időnként „meg kell pihennie”, a túl sok vizuális stimuláció ugyanis megzavarja a nyugalmat.

Haley Neidich pszichoterapeuta szerint az egyik legelső feladat, amit egy páciensnek érdemes adni, az az otthona rendbetétele, mert környezetünk saját lelki békénk megnyilvánulása. Arra kell biztatni az illetőt, hogy engedje el az összes tárgyat, ami már nem szolgálja. Egy szellős, rendezett szoba látványa lenyugtatja érzékeinket. Túlbillenni sem szabad, mert egy túl steril és sivár környezet is kellemetlen érzést ébreszt az emberben.

puhimec/istockphoto.com

Szentimentális és szezonális tárgyak 

A szezonális dekorációt érdemes külön dobozokba tenni és évente egyszer elővenni – mikor aktuális – majd azonnal elpakolni, hogy az ünnep után már ne stimulálja túl érzékeinket. Roseann Capanna-Hosge pszichológus szerint a családi örökségek, utazási szuvenírek közül is csak azok legyenek szem előtt, melyek határozottan jó emlékeket ébresztenek bennünk. Egy olyan tárgynak, ami nem tölt el jó érzéssel, ha ránézel, nincs helye a polcon.

Ruhák rendszerezése
istockphoto

Ugyanez igaz a ruhákra is: a hideg és meleg szezon ruhadarabjait érdemes mindig az adott évszaknak megfelelően elkülöníteni egymástól. A gyerekkori és középiskolai játékok, díjak, serlegek, jegyzetek, könyvek szentimentális értékkel bírnak, viszont rengeteg helyet foglalnak és csak akkor jutnak eszünkbe, mikor pár évente költözésnél vagy nagytakarításnál a kezünkbe akadnak.

Ugyan ezektől nem könnyű megválni, de ha csinálsz róluk egy-egy fotót, aminek a hátuljára felírsz egy kedves üzenetet, ugyanúgy megőrzöd emléküket, anélkül, hogy helyet foglalnának. Életünk során rengeteg új kedves tárgyunk lesz még, a régieket érdemes elengedni.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást