Indul a rebarbara szezon: ez a legfinomabb morzsasüti, amit készíthetsz belőle

Indul a rebarbara szezon: ez a legfinomabb morzsasüti, amit készíthetsz belőle

Címlap / Életmód / Receptek / Indul a rebarbara szezon: ez a legfinomabb morzsasüti, amit készíthetsz belőle

Mi pontosan a rebarbara?

A rebarbara egy, a savanyú ízéről és a vastag száráról híres zöldség, amelyet leggyakrabban cukor hozzáadásával készült finomságok részeként tálalnak. A szára színe a vöröstől a rózsaszínen át a halványzöldig terjedhet, és a zellerhez hasonló állagú. A termesztéséhez hideg tél szükséges, amelynek következtében főleg a világ hegyvidéki és mérsékelt égövi vidékein található meg, különösen Északkelet-Ázsiában és Észak-Európában.

Savanyú íze miatt nyersen ritkán fogyasztják. Leggyakrabban cukorral ízesítve fogyasztják – ez az oka annak is, hogy csak akkor vált népszerű élelmiszerré, amikor a 18. században olcsó és könnyen hozzáférhető lett a cukor. Ezt megelőzően főleg gyógyászati célra használták, többek közt a hagyományos kínai orvoslásban. Mivel több országban is hagyományos desszertnek számít a rebarbarás pite, néha egyszerűen csak pitezöldségként emlegetik.

Solnuha/istockphoto.com

Miért olyan egészséges?

A jellemzően cukros receptek miatt nem ajánlott túl sokat enni a rebarbarával készült finomságokból, maga a zöldség kifejezetten egészséges és alacsony kalóriatartalmú. Pozitív tulajdonságai közé tartozik, hogy antioxidánsokban gazdag, képes csökkenteni a koleszterinszintet, segíti az emésztést, erősíti a csontokat, véd a szabad gyökök ellen, küzd a gyulladások ellen, javítja a máj és a szív egészségét.

A benne található antioxidánsok pedig nemcsak a krónikus betegségek ellen védenek; még abban is segít, hogy a bőröd fiatalos és egészséges maradjon. Tápanyagtartalma ugyanis támogatja a kollagéntermelést, ami feszesebb és fényesebb bőrt eredményezhet. Mindezeket figyelembe véve sütemény formájában csak még csábítóbb, különösen, hogy a morzsapitének még az elkészítése is egyszerű.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 100 gramm liszt
  • 30 g puha zabpehely
  • 30 g darált mandula vagy dió
  • 80 g vaj vagy margarin
  • 90 g barna cukor
  • 1 csipet só

A rebarbarás és gyümölcsös töltelékhez:

  • 400 gramm rebarbara
  • 30 gramm cukor
  • 10 g kukoricakeményítő vagy pudingpor
  • 100 g eper (elhagyható)

Elkészítés: 

  1. Előveszünk egy közepes méretű tálat, és konyhai robotgéppel összekeverjük az összes száraz hozzávalót (a lisztet, a zabpelyhet, a mandulát vagy diót, a barna cukrot és a sót), valamint a vajat vagy margarint. 
  2. A keverékből a kezünkkel morzsát készítünk, majd lefedve a hűtőszekrénybe tesszük.
  3. Alsó-felső programon előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  4. Megtisztítjuk, meghámozzuk, és 1-2 centiméteres darabokra vágjuk a rebarbarát.
  5. Összekeverjük a cukorral, a kukoricakeményítővel vagy a pudingporral, és ha szeretjük, eperrel.
  6. Egy enyhén kivajazott, tűzálló edénybe öntjük a keveréket.
  7. Elővesszük a morzsát, és rászórjuk a rebarbarás keverékre.
  8. A morzsasütit körülbelül 30-35 percig sütjük – egészen addig, amíg a morzsa aranybarna nem lesz.

Az elkészült morzsasütit frissen, még gőzölögve is fogyaszthatjuk, de másnap hidegen is kanalazhatjuk. Feltéve persze, ha marad addig belőle. Ez pedig talán azért sem valószínű, mert az önmagában is ínycsiklandó süteményt vaníliaszósszal, tejszínhabbal vagy egy gombóc fagylalttal is fogyaszthatod. Bár a rebarbara elsőre kissé furcsa zöldségnek tűnhet, csak adj neki egy esélyt, és aligha fogsz benne csalódni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást