A tudomány válaszol: ezért nem szabad sosem abbahagynotok a randevúzást

A tudomány válaszol: ezért nem szabad sosem abbahagynotok a randevúzást

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A tudomány válaszol: ezért nem szabad sosem abbahagynotok a randevúzást

A randevúzásról az idő előre haladtával sokan hajlamosak megfeledkezni, pedig a tudomány szerint számos pozitív hatása van a célzott, közös időtöltésnek. Hogyan segíthet rajtatok is?

Visszarepülhettek a kapcsolatotok elejére

A romantikus kapcsolatok korai szakaszában sokszor úgy cselekszünk és úgy élünk, hogy utólag szinte magunkra se ismerünk. Az eufórikus hatásért a hormonok bonyolult játéka tehető felelőssé, különféle kémiai folyamatok játszódnak le a háttérben, amelyek sokszor szó szerint megbolondítanak minket. Az agy bizonyos területei olyan neurotranszmittereket kezdenek termelni nagyobb mennyiségben, amik euforikus érzéseket váltanak ki és rendkívüli energialöketet eredményeznek.

Ezért van az, hogy a friss szerelmesek gyakran szokatlanul viselkednek és furcsa, érzelmi hullámvasutat élnek meg. Ilyenkor úgy tűnik, a szenvedély örökké tart, de a tapasztalat azt mutatja, ez nem igazán van így. 

Amikor beköszönt a realitás

Idővel az agy visszatér a normális kerékvágásba, beköszöntenek a szürke hétköznapok és a boldog párok egyre reálisabban kezdik látni egymást. Sokan éppen ebben a helyzetben szakítanak, hiszen más a realitás, mint a képzelet. 

A szerelem háromszögelmélete szerint a jól működő párkapcsolatoknak három összetevője akad: szenvedély, elkötelezettség és intimitás. A friss kapcsolatokban, melyekben éppen alábbhagyott a szenvedély, még nem alakult ki az igazi intimitás, az elköteleződésről nem is beszélve. Ezek csakis a közös élmények, megélt és legyőzött nehézségek hatására jöhetnek létre.

Azok a párok, akik nem kötelezik el magukat, vagy elzárkóznak az intimitás megélése elől, idővel búcsút inthetnek kapcsolatuknak még akkor is, ha az lángolóan szenvedélyes volt.  

Azonban még azok a párok is úgy érezhetik, hogy valahol útközben elvesztették a szenvedélyüket, akik tudatosan készültek erre a szakaszra és elkötelezték magukat a hosszú távú kapcsolat mellett. 

Katerina Holmes/pexels.com

Ilyenkor jöhetnek képbe újra a randevúk!

Hála a tudománynak, már világos, hogy a randevúk ugyanazokat az agyterületeket stimulálják, amelyek a korai szerelemhez kapcsolódnak még akkor is, ha sok-sok év után hódoltok újra ennek az időtöltésnek.
Lehet, hogy az érzés nem lesz olyan átütő, mint a legelején, de a randevúk elegendőek ahhoz, hogy a szenvedély új szikráját lobbantsák fel.

Az viszont számít, mivel töltitek a randit

Az áhított agyi aktivitás elősegítéséhez kiemelkedő fontosságú az újdonság és az intenzív élmények bevonása. Ha mindig ugyanabba az étterembe jártok, mindig ugyanúgy randiztok, akkor nosztalgikus élményben lehet részetek, de ettől nem fog fellobbanni köztetek a szikra.

A kutatók szerint sokkal jobb, ha új dolgokat fedeztek fel és próbáltok ki, ezzel sokkal előbb és sokkal látványosabb hatást érhettek el – a randinak tehát olyannak kell lennie, ami mindkettőtöket érdekel és megmozgat. 

Nem kell azonnal léghajós utazásra, vagy mélytengeri búvárkodásra gondolnotok, már az is számít, ha új kilátókat látogattok meg, vagy egyáltalán elkezdetek túrázni, ha eddig nem szoktatok. Az úszás, egy táncoktatás, egy előadás, vagy akár egy másik étterem kipróbálása is hatékony a szakértők szerint.
A megszokott rutin finom módosítása is hozhat valós változást a kapcsolat szenvedélyességi szintjén, pl. azáltal, hogy olyan barátokat is felkerestek, akikkel régen sok időt töltöttetek.

A randevúzás régóta ismert eszköz a romantika életben tartásához, és biokémiai szempontból is hatékony, ráadásul igazán egyszerűen felpörgethető. Miért ne próbálnátok ki?

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!