A pszichológusok arra biztatják az anyukákat, hogy vegyenek ki anya-vakációt

A pszichológusok arra biztatják az anyukákat, hogy vegyenek ki anya-vakációt

Címlap / Életmód / A pszichológusok arra biztatják az anyukákat, hogy vegyenek ki anya-vakációt

Anyának lenni a világ egyik legkeményebb melója, hiszen a munkaidő 24 órás, és az év 365 napján helyt kell állnod. Ezért aztán nem csoda, hogy pszichológusok szerint időnként muszáj lenne mindenkinek egy kis anya-vakációra menni!

Az anyaságra sokan nem is igazán munkaként tekintenek, hiszen ez egy életre szóló ajándék, pedig bizony vannak napok, amikor rendkívül fárasztó feladat minden téren megfelelni. Nem kevés kötelezettséggel és stresszel jár együtt, amikor pedig a gyermekek még nagyon kicsik, az embernek arra sincs ideje, hogy egy félórás forró fürdőt vegyen, teljesen egyedül. Így aztán nem meglepő, hogy évek elteltével sok anyuka magára sem ismer, hiszen alig volt ideje arra, hogy magával és a hobbijaival is foglalkozzon. Azonban minden szempontból csakis előnyös lehet az, ha elmész egy anya-vakációra.

Angolul mom-cation címszó alatt fut ez az ötlet, ami arról szól, hogy édesanyák együtt összefognak, és közösen elutaznak egy rövidebb hétvégére pihenni, férjek és gyermekek nélkül.

Ez a két nap kizárólag arról szól, hogy feltöltődnek, wellnesseznek, utazgatnak, és nem foglalkoznak azokkal a dolgokkal, amik a hétköznapokra jellemzőek. Nincs takarítás, sem főzés; a relaxálás a lényeg! Persze tény, hogy nem egyszerű összeegyeztetni egy ilyen utazást más édesanyákkal, így szakértők szerint az is klassz ötlet, ha valaki egyedül vág neki egy ilyen pihenésnek. Hiszen rengeteg előnye van a lélekre és az elmére egyaránt.

A sokoldalú előnyök

Egy ilyen kimozdulás lehetőséget teremt arra, hogy ne anyaként, hanem nőként tekints magadra. Végre foglalkozhatsz a hobbijaiddal, megnézhetsz egy jó filmet, és megihatsz egy kávét anélkül, hogy közben magadon kívül bárkivel is foglalkoznod kéne. Ez azért fontos, mert az állandó rutin nagyon rossz hatással van az elmére, és a depresszióra hajlamosabb embereknél a mentális gondok hamarabb ki is ütköznek.

A hétvégi kiruccanás viszont bizonyítottan gyógyító hatással van a szorongásra is, így akik az utóbbi időben érzelmi gondokkal küzdöttek, feltétlenül nevezzenek be egy ilyen kikapcsolódásra.

Sok édesanya küzd azzal a gonddal, hogy úgy érzi, a családban kizárólag ő tartja fenn a rendet és a szabályokat, ha pedig nem tesz eleget ezeknek a feladatoknak, minden összeomlik. Egy utazás ebben is segíthet.

Azáltal, hogy két napra a férjedre bízod a munkáidat, ő is belátja majd, hogy mennyire sok dolgod van, amit egyedül nehéz elvégezni. Ez akár a kapcsolatotokra is pozitívan hathat, hiszen lehet, hogy ezt követően jobban kiveszi a részét a családi problémák megoldásából! Ha ez egyébként is rossz hatással van kettőtökre, a vakációd után érdemes leülni, és beszélni róla.

Ha nincs egy hétvégéd

Amennyiben nincs időd egy egész hétvégére elutazni, esetleg az anyagiak vagy egyéb dolgok nem engedik, már az is nagyon jó, ha legalább havonta egyszer kitalálsz magadnak egy programot. Ez szimplán lehet egy kávézás, vagy egy kis olvasás, esetleg egy találkozó egy régi baráttal; a lényeg, hogy erre a kis időre az a személy legyél, aki a gyerekek születése előtt voltál. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy lelkileg kiegyensúlyozott maradj, és ne ess bele abba a hibába, amibe rengeteg szülő kényszerül. Szakíts időt magadra, és ne felejtsd el, hogy anya vagy, de egyúttal nő is!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást