Posztolt egy képet a tanárról, kicsapták a tinit az iskolából

Posztolt egy képet a tanárról, kicsapták a tinit az iskolából

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Posztolt egy képet a tanárról, kicsapták a tinit az iskolából

Minden iskolában mások az elvárások arra vonatkozóan, hogyan jelenjenek meg a tanulók,és míg egy középiskolában a hajfestés a legtöbb helyen már nem okoz gondot, egyes angliai magánintézményekben még mindig nagyon szigorúan veszik a kérdést. Jordan Ford története is ezzel kezdődött.

Hazaküldték, mert vörös volt a haja

A 14 éves tini egy nap vörösre festett hajjal ment iskolába, ami korántsem nyerte el a tanárai tetszését, és haza is küldték. Szerintük a festett haj nem felel meg az iskolai kódexnek, és Jordannek nem szabadna bejönni az iskolába addig, amíg a haja „elfogadhatóvá” nem válik.

A történet már önmagában is érdekes, hiszen sok kérdést felvet a kamaszok nevelésével kapcsolatban: tényleg ennyire szigorúan kell követni a szabályokat, és rákényszeríteni egy általunk helyesnek vélt értékrendet egy 14 évesre?

Az elkanászodástól védjük ezzel meg, vagy csak meggátoljuk az első szárnypróbálgatásait, amivel kifejezhetné a személyiségét? A sztorinak azonban koránt sincs még vége.

Jordan ugyanis hazament az iskolából, és a durcás kamasz a Facebookot kezdte bújni. Itt az iskola igazgatójának adatlapján talált a nőről egy korábbi képet, amin az rikítóra festett hajjal, élénk színű ruhákban, lila Martens bakancsban és hamis tetoválásokkal pózol egy könyvvel a kezében – a kép egyéként egy olvasást támogató rendezvény alkalmából készült.

Jordanben valószínűleg munkált a sértődött cinizmus, mert megosztotta a fotót „Ez nem követendő példa a diákjaink számára” felirattal, ami alá gyorsan 50 komment érkezett. Ezek többségében a diákok sértegették az igazgatónőt, és Jordan is megjegyzéseket tett a külsejére és a súlyára is.

Ez volt az utolsó csepp

A dolgot persze hamar észrevette az iskola vezetősége is, és úgy döntöttek, hogy Jordan viselkedése cyberbullying volt – azaz a bántalmazás egy új, internetes formája. Emiatt aztán úgy döntöttek, hogy a srácot akkor sem szeretnék viszontlátni az iskola falai között, ha megszabadult a vörös hajtól. Végleg kicsapták őt.

A szülők persze megpróbálták rábeszélni a tanárokat, hogy vegyék vissza a fiukat, de nem jártak sikerrel. Most azt mondják, nem érzik igazságosnak a döntést.

„Ha az igazgatónő nem akarta volna, hogy ez történjen, nem kellett volna megoszthatóvá tennie a fotót” – mondja az apa, arra utalva, hogy aki nem vigyáz, mit oszt meg az interneten, könnyen olyan helyen láthatja viszont a képeit, ahol nem szeretné.

Igaz, egy bántalmazás kapcsán az áldozatot hibáztatni legalábbis megkérdőjelezhető hozzáállás. A szülőknek azonban nem ez az egyetlen problémájuk: „Más diákok sokkal durvább dolgokat mondtak, mint Jordan, mégis ő az egyetlen, akit felelősségre vontak” – teszi hozzá az apa.

Úgy tűnik azonban, hogy Jordan időközben már nem ennyire magabiztos abban, hogy bölcs dolog volt, amit tett. Noha egy környékbeli alternatív iskola felajánlotta, hogy átveszi őt, ő szívesebben menne vissza a régi iskolájába, a barátaihoz, még ha erre úgy tűnik, nincs is lehetősége.

„Már megbántam a dolgot, mert most kirúgtak, és egész nap itthon kell lennem, ami nagyon unalmas. Amikor legközelebb bemegyek az iskolába a vizsgáim miatt, bocsánatot fogok kérni az igazgatónőtől, és megkérem, hogy vegyen vissza” – mondja a kamasz.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!