Család / Életmód

7 durva dolog, amit tudnod kell a nemi erőszakról

7 durva dolog, amit tudnod kell a nemi erőszakról

Mivel a nemi erőszak áldozatai becslések szerint legalább az esetek kétötödében tizenévesek, nagyon fontos, hogy szülőként megpróbálj biztonságosabb világot teremteni a gyermekednek. Ha „fiús” anyuka vagy, beszéld meg a következő dolgokat a csemetéddel – így máris rengeteget teszel a cél érdekében!

A beleegyezés fogalma

Az erőszakról való – csöppet sem könnyed – beszélgetést a beleegyezés fogalmának tisztázásával érdemes elkezdeni. 

A lényeg, hogy a fiad megértse: a női „nem” tényleg mindig nemet jelent. Akkor is, ha a kortársai, a dalszövegek vagy a férfimagazinok erről másképp vélekednek.
Nem számít, hogy szűz lányról vagy prostituáltról van szó: joga van nemet mondani, s ha megteszi, akkor azt tiszteletben kell tartani. Alkoholos befolyásoltság esetén pedig jobb az igent is nemnek venni a biztonság kedvéért.

Biztonsági szavak

A szexualitás határai szinte végtelenek, E. L. James Ötven árnyalat trilógiája óta pedig a korábban rejtélyes vágyak is a köztudatba kerültek. 

A kísérletező kedvű kamaszok érdekes helyzetbe kerülhetnek emiatt, ami furcsán vegyes élménnyé teheti a tapasztalatokat. 
Magyarázd el a fiadnak, hogy minden szituációban egymás határainak tiszteletben tartása a lényeg, s ennek a legjobb módja, ha egy előre megbeszélt szó elhangzásakor kölcsönös megegyezés szerint azonnal abbamarad a cselekvés.

A következmények

A nemi erőszakot elkövetők az élet egyik legnagyobb leckéjével nincsenek tisztában: azzal, hogy a tetteinknek következménye van

A kamaszok és a fiatal felnőttek feszegetik a határaikat – és olykor nemcsak a sajátjukat, hanem a társadalom komfortzónáját is. 
A srácnak mindenképpen értenie és éreznie kell, hogy a törvények és az etikai szabályok megszegése nem holmi csínytevés, sokkal inkább olyasmi, ami kihat az egész életére. Sőt, a többi érintett életére is.

Többféle erőszak létezik

Nemcsak a nemi erőszak számít szexuális erőszaknak. Nem feltétlenül kell az utcán megragadni egy ismeretlen lányt, hogy a baj megtörténjen. 

Akár párkapcsolaton belül is létrejöhet olyan együttlét, amibe a másik fél nem egyezett bele, illetve az aktuson kívül sok egyéb cselekedet is minősülhet erőszaktevésnek. 
A szexuális erőszak ott kezdődik, hogy a fiad szabad prédának tekint egy lányt annak rövid szoknyája miatt, vagy pedig követendő példaként éli meg a nyilvános „tapizás” gyakorlatát.

Ne mások feje után menjen!

Lehet itt beszélni a túlzott meztelenségről a médiában, a fokozott szexuális aktivitásról a kortársak körében, és sok egyéb külső tényezőről, ami „romláshoz” vezet. 

Ha viszont a fiad tisztában van vele, hogy minden helyzetben érdemesebb a saját erkölcsi értékrendjére hallgatnia másoké helyett, akkor sokkal kevesebb szörnyűség fog vele történni az életben – és kevesebbet árt majd másoknak, hidd el. 
A nemi erőszaktevők többsége sajnos kompenzálni szeretné a (vélt) lemaradását a tettével.

Az erőszak nem a szexről szól

A nemi erőszak nem a szexualitás egyik formája, hanem a hatalomvágy betegesen szélsőséges kifejeződése.

Az elkövetők nemcsak egy aktusra vágynak – hiszen azt megkaphatnák pénzért egy hivatásostól, vagy akár ingyen a sarki bárban –, hanem arra is, hogy teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kényszerítsenek valakit, aki náluk védtelenebb és gyengébb. 
Miután ezt a fiad is átlátja, valószínűleg beszélni fog róla a kortársaival – akik között sajnos akadhat olyan, aki ezt a szörnyű bűncselekményt kívülről inkább izgalmasnak találja.

Emberi jog, nem női jog

A fiad döntéseket hoz a mindennapok során, hogy nevessen-e a szexista vicceken, hogy füttyentsen-e a csinos lány után, és hogy odategye-e a kezét egy buli homályában, ahová egyébként nem merné.

Mindenkinek joga van a testi-lelki épséghez, amit másnak kötelező tiszteletben tartania. A tisztelet egy csodálatos dolog, és a megélése távolabb visz az erőszaktól
Ha olyan gyermeket sikerül felnevelned, aki tiszteli önmagát és a társait, teljesíted az egyik legcsodálatosabb küldetést!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást