Így működik egy párkapcsolat kettőnél több szereplővel

Így működik egy párkapcsolat kettőnél több szereplővel

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Így működik egy párkapcsolat kettőnél több szereplővel / 2. oldal

Magyar poliamorok

A poliamoira után érdeklődők hamar ráakadhatnak a Poliamoria Magyarország szervezet honlapjára, mely még árnyaltabban definiálja a fogalmat, a következő módon:

Poliamor (többszerelmű) irányultságú az, aki képes és akar egynél több partnerhez szerelemmel kötődni, velük párkapcsolatot fenntartani, és ezt partnerei tudtával és beleegyezésével teszi, részükre más partnerekkel kötendő kapcsolat szabadságát megadja. A poliamoria az etikus nem-monogámia körébe tartozó, fókuszába a szerelmi kötődést állító párkapcsolati forma és filozófia. Ahány ember és ahány szerelem, annyiféle többszerelmű kapcsolat létezhet. Mégis vannak olyan jellemzők, amik közösek a poliamor kapcsolatokban.

Alapelvek

A 2014-ben baráti társaságból összeverődött nonprofit szervezet az alábbi alapelveket fogalmazza meg: szerelem, szabadság, önkéntesség, egyenlőség, kölcsönösség, őszinte kommunikáció, etikus eljárás, együttműködés, erőszakmentesség.

Hitvallásuk, hogy a kapcsolatban mindenki egyenrangú, nincs megkülönböztetés sem kor, külső vagy bármilyen szempont alapján. Könnyen belátható, hogy a poliamoriához nagyfokú nyitottság és elfogadás szükségeltetik, és biztosan nem való mindenkinek. Bár megoszlanak a vélemények abban a tekintetben, hogy alapvetően az ember mennyire monogám alkat, és biztosan nem véletlen a korábban említett a párkapcsolatokban jelentkező magas megcsalási arány, rengeteg kérdést vet fel ez a megszokottól merőben eltérő forma.

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást