Párkapcsolat / Szerelem

Hárman párban, avagy tudod, mi az a poliamoria? Így működik egy kapcsolat, kettőnél több szereplővel

Hárman párban, avagy tudod, mi az a poliamoria? Így működik egy kapcsolat, kettőnél több szereplővel

Tudtad, hogy vannak olyanok, akik felvállalják, hogy egyszerre több emberrel folytatnak kapcsolatot, és ráadásul mindegyik fél tud róla? Ha eddig nem volt világos, hogyan működik a poliamoria, most megismerkedhetsz a fogalommal!

Ha párkapcsolatról beszélünk, akkor mindenki számára egyértelmű, hogy – ahogy a megnevezés is mutatja – egy pár, azaz két ember viszonyára gondolunk. Ugyanakkor egyes felmérések szerint a kapcsolatok 80%-ában valamilyen formában felüti fejét a megcsalás, így naivitás lenne azt gondolni, hogy egy kapcsolat mindig szigorúan kétszereplős.

Ám az, hogy ennek létezik az európai társadalomban is elfogadott, vagy legalábbis pontosan definiált formája, számomra csak nemrég derült ki, ezért is gondoltam, hogy kicsit jobban beleásom magam a témába.

Mindig is létezett?

A kettőnél több szereplőből álló szerelmi kapcsolatot poliamoriának nevezzük, mely magyarra fordítva többszerelműséget jelent. A fogalomnak már magyarul is elég terjedelmes és alapos Wikipédia-szócikke van, a rövid definíció pedig így szól: „a poliamoria kettőnél több személy közötti intim kapcsolat egyidejű gyakorlata, kívánsága vagy elfogadása, melyről minden szereplőjének tudomása van, és amelyhez hozzájárul.

A jelenség egyáltalán nem új keletű, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a polimaristák felsorolásnál olyan neveket találunk, mint Virginia Wolf, Voltaire vagy Camus. Persze, ez korántsem jelenti azt, hogy ez a fajta attitűd csak a művészvilágban jellemző, valószínűleg inkább csak a bátrabban felvállalás.

Magyar poliamorok

A poliamoira után érdeklődők hamar ráakadhatnak a Poliamoria Magyarorszag szervezet honlapjára, mely még árnyaltabban definiálja a fogalmat, a következő módon:

Poliamor (többszerelmű) irányultságú az, aki képes és akar egynél több partnerhez szerelemmel kötődni, velük párkapcsolatot fenntartani, és ezt partnerei tudtával és beleegyezésével teszi, részükre más partnerekkel kötendő kapcsolat szabadságát megadja. A poliamoria az etikus nem-monogámia körébe tartozó, fókuszába a szerelmi kötődést állító párkapcsolati forma és filozófia. Ahány ember és ahány szerelem, annyiféle többszerelmű kapcsolat létezhet. Mégis vannak olyan jellemzők, amik közösek a poliamor kapcsolatokban.

Alapelvek

A 2014-ben baráti társaságból összeverődött nonprofit szervezet az alábbi alapelveket fogalmazza meg: szerelem, szabadság, önkéntesség, egyenlőség, kölcsönösség, őszinte kommunikáció, etikus eljárás, együttműködés, erőszakmentesség.

Hitvallásuk, hogy a kapcsolatban mindenki egyenrangú, nincs megkülönböztetés sem kor, külső vagy bármilyen szempont alapján. Könnyen belátható, hogy a poliamoriához nagyfokú nyitottság és elfogadás szükségeltetik, és biztosan nem való mindenkinek. Bár megoszlanak a vélemények abban a tekintetben, hogy alapvetően az ember mennyire monogám alkat, és biztosan nem véletlen a korábban említett a párkapcsolatokban jelentkező magas megcsalási arány, rengeteg kérdést vet fel ez a megszokottól merőben eltérő forma.

És ha gyerek is van?

Egy 2018. áprilisi, poliamaoria témájú kerekasztal-beszélgetésen egyéb érdekes kérdések mellett a gyerektéma is felmerült, vagyis, hogy miként alakul egy ilyen kapcsolat, ha valamelyik – vagy akár minden – oldalról gyerek is kerül a képbe.

Az érintettek szerint az őszinte kommunikáció elengedhetetlen, főleg együttélés során nem lehet elkerülni, hogy a gyerek szembesüljön vele, náluk a hagyományostól igencsak eltérő a családmodell. Ám az érintettek szerint kellő odafigyeléssel, minőségi együtt töltött idővel elkerülhetők a sérülések, inkább az szokott gondot okozni, ha a gyereket csúfolják, kirekesztik szülei szokatlan attitűdje miatt, de vannak taktikák, melyeket bevetve kiküszöbölhető a dolog.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást