Így működik egy párkapcsolat kettőnél több szereplővel

Így működik egy párkapcsolat kettőnél több szereplővel

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Így működik egy párkapcsolat kettőnél több szereplővel

Tudtad, hogy vannak olyanok, akik felvállalják, hogy egyszerre több emberrel folytatnak kapcsolatot, és ráadásul mindegyik fél tud róla? Ha eddig nem volt világos, hogyan működik a poliamoria, most megismerkedhetsz a fogalommal!

Ha párkapcsolatról beszélünk, akkor mindenki számára egyértelmű, hogy – ahogy a megnevezés is mutatja – egy pár, azaz két ember viszonyára gondolunk. Ugyanakkor egyes felmérések szerint a kapcsolatok 80%-ában valamilyen formában felüti fejét a megcsalás, így naivitás lenne azt gondolni, hogy egy kapcsolat mindig szigorúan kétszereplős.

Ám az, hogy ennek létezik az európai társadalomban is elfogadott, vagy legalábbis pontosan definiált formája, számomra csak nemrég derült ki, ezért is gondoltam, hogy kicsit jobban beleásom magam a témába.

Mindig is létezett?

A kettőnél több szereplőből álló szerelmi kapcsolatot poliamoriának nevezzük, mely magyarra fordítva többszerelműséget jelent. A fogalomnak már magyarul is elég terjedelmes és alapos Wikipédia-szócikke van, a rövid definíció pedig így szól: „a poliamoria kettőnél több személy közötti intim kapcsolat egyidejű gyakorlata, kívánsága vagy elfogadása, melyről minden szereplőjének tudomása van, és amelyhez hozzájárul.

A jelenség egyáltalán nem új keletű, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a polimaristák felsorolásnál olyan neveket találunk, mint Virginia Wolf, Voltaire vagy Camus. Persze, ez korántsem jelenti azt, hogy ez a fajta attitűd csak a művészvilágban jellemző, valószínűleg inkább csak a bátrabban felvállalás.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást