Plasztikai műtét: érvek és ellenérvek

Plasztikai műtét: érvek és ellenérvek

Címlap / Stílus / Test / Plasztikai műtét: érvek és ellenérvek

A plasztikai műtétekről mindenkinek van véleménye, ugyanakkor a legtöbben elítélik és feleslegesnek tartják az ilyesfajta beavatkozásokat. Ennek főleg az az érthető oka, hogy a média manapság egészen mást sugall róluk, mint ami az eredeti céljuk lenne.

A plasztikai műtét gyógyít

A plasztikai műtétek elsődleges célja az volt, hogy rekonstruálják, orvosolják azokat a deformitásokat, amik végett az emberek túlságosan látványosan kilógtak a sorból.

Alapvetően azok számára voltak életmentőek, akik nem kitűnni akartak, hanem egész egyszerűen normálisnak, átlagosnak szerettek volna látszani. 

Ez egyébként nagy általánosságban még manapság is elfogadott. A legtöbb ember elfogadhatónak, sőt, szükségesnek tartja a beavatkozást, ha az valamit helyreállít.

Nem ítélik el a műtétet pl. mellamputáció után, égési sérülést, balesetet követően, ha az veleszületett, vagy szerzett betegség nyomaként alakult ki.

De mi a helyzet a többi, nem éppen létfontosságú, szépészeti beavatkozással?

A kötelező szépség

Hogy megértsük, mi vezet a hihetetlen mértékben növekvő plasztikai műtétekhez, tisztába kell kerülnünk azzal, hogy ez az egész divathullám egyszerű manipuláció eredménye.

Bár a többség tisztában van vele, hogy a magazinok és a weboldalak hasábjaira a legtöbbször mesterségesen átalakított modellek kerülnek, mégis képtelenek elvonatkoztatni a látványtól.

Tudják, hogy sminkes, fodrász és profi fotós dolgozik egyetlen jó kép bezsebelésén, mégis úgy érzik, hogy az előrevetített, módosított külsőre kell hasonlítaniuk a siker érdekében. 

Ez csak egy, ám igen jelentős pontja a plasztikai beavatkozások növekvő tendenciájának.

Hozzá jön a kor ideálja (a korábbi extrém karcsúságot a közelmúltban váltotta fel az izmos alkat), valamint a túl sok és túl irreális elvárás (legyél jó nő, jó anya, jó munkaerő és jó feleség).

Mindent gyorsan

Sajnos a plasztikai műtétek oldalát nem csupán az irreális külső-belső tulajdonságok erősítik, hanem az is, hogy manapság mindent nagyon gyorsan szeretnénk elérni.

Tényleg rohanó világban élünk, amiben nem feltétlenül érünk rá olyasmivel foglalkozni, mint az odafigyelő étkezés, vagy éppen a rendszeres meditálás, edzés.

Sokkal egyszerűbb zsírt leszívatni, a megfelelő helyeken mesterségesen domborulatokat növeszteni, póthajat rakatni, mint éveken át keményen életmódot váltani, vagy odafigyelni.

Ráadásul a gond az, hogy ez egyre inkább elfogadottabb, természetesebb lesz, és a többségnek meg is van rá a keresete.

A szépség ugyanis fontosabb lett, mint azok a dolgok, amikre egyébként tényleg megérné elkölteni a felesleget. 

Valódi kockázatok

Tény és való, léteznek olyan emberek, akik éppannyira függnek a szépészeti műtétektől, mint mások a cigarettától.

Bizonyos szint után a plasztikai sebészet is szenvedélybetegséggé válhat, és ilyenkor már nagyon komoly kockázatokkal kell szembesülni.

A legtöbben bele sem gondolnak, hogy a műtétek jelentős része nem csupán fájdalmas, hanem éppolyan veszélyes, mint bármelyik életmentő beavatkozás. Sokan egyáltalán nem foglalkoznak ezzel a ténnyel, csupán a végeredménnyel.

Ez – elsődlegesen szerencsére nem hazánkban, de – olyan valós kockázatokat takar, mint a komoly szövődmények, deformitások, az eredeti állapotnál rosszabb végkimenetel és esetenként a halál.

A hátrányok melletti előnyök

Minden hátrány mellett a plasztikai műtéteknek természetesen előnyeik is vannak, különben nem lennének ilyen népszerűek a beavatkozások.

Nem törvényszerű, hogy csak azok fordulnak szakemberhez, akik gigantikus melleket, hatalmas ajkakat és ránctalan arcbőrt szeretnének.

Sokszor azok is áldoznak erre pénzt, akik csupán önmaguknak és a kedvesüknek igyekeznek megfelelni.

Bár sok esetben számukra is az önelfogadás lenne a legtökéletesebb gyógyír, egyeseknek valóban megváltoztatja az életét egy kisebb-nagyobb beavatkozás. 

Aki hajlamos minden sikertelenségét egy szépészeti hibára kivetítetni, az a kecsegtető eredmény után valóban sokkal gyümölcsözőbb önbizalomra tehet szert az élet minden területén.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!