Pénz és hivatás

Pizsamában nyomod a home office-t? Az 5 legnagyobb hiba, amit otthoni munka alatt elkövetünk

Pizsamában nyomod a home office-t? Az 5 legnagyobb hiba, amit otthoni munka alatt elkövetünk

Sokéves rutinom van a home office-t illetően, de ez a helyzet természetesen nekem is új. Teljesen felborult a megszokott életritmusunk, ráadásul nem csak magunkról, hanem a kislányunkról is gondoskodnunk kell. A nyugodt munkával töltött óráknak tehát lőttek, és a jól bevált rendszeremet is gyökeresen fel kellett forgatnom. A home office nem való mindenkinek, de a mostani helyzet mindent felülír, és gyakorlatilag örülhetünk, ha egyáltalán van lehetőségünk ilyen formában dolgozni. Míg valakinek nagyon bejön, hogy egész nap pizsamában dolgozhat, vagy éppen két e-mail megírása között akár filmet is nézhet, hosszútávon ezek a tényezők a legkevésbé sem növelik a produktivitást…

Nem alakítasz ki napi rutint

Nagyon könnyű elveszni a home office-ban akkor, ha nincs meg a kerete a napnak, nem válik el egymástól a hétköznap és hétvége, vagy éppen a nappal és az éjszaka. Persze dolgozhatsz éjjel, ha akkor sokkal jobban megy (és nem kell alkalmazkodnod senkihez) sőt, akár a hétvégét is választhatod a hétköznapok helyett, ha tudod tartani a határidőket.

A lényeg, hogy alakíts ki valamilyen rutint, különben kicsúsznak a kezeid közül a dolgok.

A home office nem vakáció, nem tekinthetsz úgy a kötetlen munkaidőre, mintha semmi teendőd nem lenne, mert így csak feltornyosulnak a feladatok és extra stresszként jelentkeznek. A mindennapos ritmust kialakítani különösen fontos akkor, ha nem csak egyedül vagy a karanténban, hanem adott esetben gyerekre, gyerekekre is vigyázol, esetleg a pároddal élsz együtt – neki sem árt, ha tudja, mikor tudtok kettesben lenni.

Nem készülsz fel a munkára

A rutin kialakítása nem csak a munkaidő szempontjából fontos, hanem a munkavégzést tekintve is. Korábban más volt a rendszer: felkeltél, összekészülődtél, megreggeliztél, aztán elmentél a munkahelyedre – váltottál pár szót a kollégákkal, esetleg ittatok egy kávét és már indult is a munka. Ezt most át kell ültetned home office-ba, aminek lehetnek előnye is, pl. az utazással, komolyabb készülődéssel felszabaduló idődet egy kis edzésre, vagy a nyugodt reggelizésre fordíthatod. A lényeg, hogy valamilyen módon felkészülj a munkára!

Néha jó pizsamában maradni egész nap, de ebbe könnyű belefásulni, ezért legalább öltözz át – nem kell, hogy alkalmi sminket tegyél fel sőt, természetesen az sem létfontosságú, hogy fesd magadat.

De azért az alapvető teendők, mint amilyen pl. a fésülködés, fog- és arcmosás semmiképpen se maradjon ki a sorból – főleg ne akkor, ha adott esetben videóbeszélgetéseken is részt kell venned. Ha látnak is az ügyfelek, semmiképpen sem engedheted meg magadnak az elhanyagolt külsőt.

lightwavemedia/depositphotos.com

Nem alkalmazkodsz a határokhoz

Munkahelytől is függ, hogyan alakul a munkaidőd: van, amikor tényleg minden kötetlen, máskor viszont (pl. telefonos ügyfélszolgálat esetén) pontosan tartanod kell magadat az órához. Akármelyik is legyen igaz rád, a határokhoz home office-ban is alkalmazkodnod kell. Munkaidőn kívül nem illik és nem is szokás a kollégáidat, vagy éppen a főnöködet e-maillel, hívással zaklatnod, csakis halaszthatatlan esetben választhatod ezt a lehetőséget.

Lehet, hogy nincs kikötve, hogy te éjjel dolgozz, de ez nem jogosít fel arra, hogy hajnali fél háromkor küldd el az anyagodat üzenetben.

Vannak, akik nem tehetik meg, hogy lenémítsák a telefonjukat, de az garantált, hogy senki sem szeretne legmélyebb álmából munkahelyi problémákra felriadni. Persze a mostani helyzet megkövetel egy jó adag rugalmasságot, de továbbra sem kell, hogy elérhető legyél munkaidőn kívül – de ez a kollégáidra és a feletteseidre is áll.

Nem alakítasz ki munkakörnyezetet

Vannak napok, amikor egyenesen felemelő érzés az ágyból, az ölembe tett gépemről dolgozni, de nem szabad ezt mindennapossá tenni – már csak azért sem, mert így elveszik a varázsa. Fontos, hogy kialakíts egy munkakörnyezetet saját magad számára!

Ezzel egyrészt őrizni tudod a rendet, ami lényeges szempont, ha tiszta gondolatokat és rugalmas, gördülékeny feladatvégzést szeretnél.

Másrészt pedig az egészséged szempontjából sem mellékes, milyen testhelyzetben dolgozol: nagy szükség van rá, hogy egyenes háttal, nyakkal, görnyedés nélkül tudj gépelni, hiszen most csontkovácshoz sem lesz egyszerű mutatvány eljutni. Végezetül pedig az egyik legfontosabb dolog, hogy ha van egy konkrét munkakörnyezeted, akkor a munkaidő lejárta után hátra tudod hagyni a feladatokat és másra tudsz koncentrálni – ezt nem tudod megtenni akkor, ha az ebédlőben hagyod a gépedet, vagy az ágyadon vannak szanaszét a papírjaid. 

AndrewLozovyi/depositphotos.com

Nem tartasz szünetet

A home office hajlamosít arra, hogy egész nap a munkád körül forogjanak a gondolataid – ez különösen igaz akkor, ha gyakorlatilag mindig van mit csinálnod, mert pl. előre is tudsz dolgozni.

Fontos, hogy tudatosan hagyj időt a pihenésre, a szabadságra egy-egy nap éppúgy, mint a hét egészét tekintve.

Lehet, hogy most senki sem mondja meg neked, mettől meddig kell dolgoznod, ami szabadságot, de felelősséget is ad: saját magadnak kell beosztanod az idődet. Igenis kell, hogy legyen egy pont, amikor befejezed a munkát és elkezded a magánéletedet, ha szükséges az internetről is csatlakozz le annak érdekében, hogy pihenni tudj. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást