Piócával gyógyíthatod magad! A piócaterápia jótékony hatásai

Piócával gyógyíthatod magad! A piócaterápia jótékony hatásai

Címlap / Életmód / Egészség / Piócával gyógyíthatod magad! A piócaterápia jótékony hatásai

A kutatók megállapítása szerint a kőkorszak óta használják az emberek a piócákat. Ezzel kapcsolatban számos bizonyíték is rendelkezésünkre áll, mégpedig az egyiptomiak és a babiloniak ékírásos tábláin.

Az áyurvéda szanszkrit iratai szerint pedig már akkor is tenyésztették őket kifejezzen terápiás célra. Európában eleinte a mérges állatok marása esetén használták a seb megtisztítására, míg a híres ókori orvosok már ízületi gyulladás, lázas állapotok és krónikus fejfájás esetén is alkalmazták. 

Megérdemelt tisztelet és megbecsülés övezi

Manapság ismét nő a méregtelenítő módszerek közé tartozó piócakezelés népszerűsége, mivel egyre többen felismerik hatásosságát olyan krónikus panaszok csökkentésében, mint a magas vérnyomás,  a reumatoid arthritis, vagy a vénagyulladás.

A katonai sebészeten a súlyos műtéteket követően piócák felhelyezésével javították a helyi vérellátást és gyorsították a sebgyógyulást. A nyolcvanas években a mikrosebészeti beavatkozásoknál, főleg szervátültetések után helyeztek fel piócákat a vénás pangás csökkentésére illetve, hogy javítsák a beültetett szerv vérellátását.

A piócák gyógyító hatása
averyanova/depositphotos.com

Egy harapás kétszáznál is több éles foggal

A pióca receptoraival érzékeli a meleget, az érintést és a kémiai változásokat. Amikor megérez egy lehetséges gazdaszervezetet, aki 35-40 °C-os testhőmérsékletű, cukor- vagy verejtékillatot áraszt, rögvest ráveti magát. Harapásától nem kell félni, mivel helyi érzéstelenítést és fájdalomcsillapítást használ, és legfeljebb egy szúnyogcsípésnyi érzést okoz.

A kezelés alatt látható, hogy a kapcsolata az emberrel szimbiotikus, egyáltalán nem akar ártani neki, hanem éppen ellenkezőleg.

A puha, meleg, érzékeny jószágoknak nyugalomra és félhomályra van szükségük, hogy késztetést érezzenek a harapásra. A kis lustaságok néha elpillednek ivás közben, ilyenkor gyengéd simogatással kell noszogatni őket, hogy felébredjenek és folytassák a vérszívást. Szájnyílásukban hozzávetőlegesen 240 parányi fogacska van három állkapocslemezen, ezek a bőrön jellegzetes formát hagynak a táplálkozás után. Ez a seb néhány hét alatt teljesen begyógyul. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást