Ez a leves egy hirtelen ötlettől vezérelve született, amikor épp a piacon kóboroltam és belebotlottam a keleti és különleges élelmiszerek boltjába. Természetesen teljesen véletlenül jártam arra, márpedig, ha ezekre a helyekre nem konkrét céllal megy az ember, hanem csakúgy nézelődni, az mindig fájdalmas következményekkel járhat a pénztárcánkra nézve. Na jó, őszinte leszek, nekem ez akkor is megy, ha konkrétan tudom, hogy miért megyek. Szerintem ezt nem kell túlragozzam… nők vagyunk. 🙂
De szerencsére ezúttal viszonylag jól megúsztam a kitérőt, mert ahogy szétnéztem, rögtön megláttam az üveges babcsírát és bébikukoricát a polcon. Azonnal tudtam, mit akarok! Egy ízletes, pikáns, picit csípős, kókuszos thai levest. Összefutott a nyál a számban már ott, az üzletben, és nem volt menekvés!
Hozzávalók:
- egy nagyobb fej vöröshagyma
- két gerezd fokhagyma
- egy közepes csirkemell (vagy 600 g pulykamell)
- 1-1,5 liter húsleves alaplé (vagy víz + sómentes ételízesítő)
- 250 ml kókusztej (fontos, hogy magas kókusztartalmú legyen, lehetőleg ne kókuszital), vagy 150 ml cocomas
- 1 üveg bébikukorica
- 1 üveg babcsíra
- 1 fél lime leve (citrommal helyettesíthető)
- 1 tk szárított citromfű
- 2 cm friss gyömbér reszelve
- petrezselyem
- só
Elkészítés:
- Pici kókuszolajon kezd el megdinsztelni a hagymát és a zúzott fokhagymát.
- Add hozzá a gyömbért, citromfüvet, petrezselymet, sót és piríts rajta picit.
- Ha már érzed a gyömbér és citromfű illatát, jöhet a kockára vágott csirkemell.
- Pirítsd addig az alapot, míg a hús ki nem fehéredik, ekkor facsard rá a lime levét és keverj rajta egyet.
- Öntsd föl a húsleves alaplével (vagy a clean vegetás vízzel) és alacsony lángon kezdd el főzni.
- Ha elkezd forrni, add hozzá a kókusztejet, végül a kukoricát és a babcsírát!
- Ekkor kóstold meg, ha szükséges, fűszerezd még picit.
- Akkor jó az íze, ha minden érződik picit, de semmi sem dominál igazán, hagyd, hogy egészítsék ki egymást az ízek, de ne nyomja el egyik sem a többit.
- Lassú tűzön hagyd főni még egy 40 percig, hogy a zöldségek is jól átvegyék a leves ízét!
Azonnal fogyasztható, de határozottan jót tesz neki egy éjszakányi pihenés is. Ha szereted a különleges ízeket, ez a leves garantáltan bekerül a kedvenceid közé!