9 pezsdítő tipp, ha fogytán az energiád

9 pezsdítő tipp, ha fogytán az energiád

Címlap / Otthon / Háztartás / 9 pezsdítő tipp, ha fogytán az energiád

Gondoltad volna, hogy akár tíz perc alatt csodát tehetsz a testeddel és a lelkeddel? Eláruljuk, mivel frissítheted föl magad a jól bevált kávéautomata-túra helyett!

Menj ki a napra!

Ha egész nap mesterséges fény mellett dolgozol, tarts egy kis szünetet a szabadban! Először is, a friss levegő jó hatással van a koncentrációs képességedre.

Másodszor: már 10 percnyi napfény is hozzájárul a szervezeted D-vitamin készleteinek feltöltéséhez, ami elengedhetetlen az egészséghez. A napozás növeli a szerotonin szinted, ami kiegyensúlyozottabb hangulatot és jobb alvást biztosít.

Fejts keresztrejtvényt!

Ha úgy érzed, lemerült az elem, összpontosíts egy olyan szellemi feladatra, ami eltér a munkádban megszokott rutintól!

Jó ötlet a keresztrejtvény, a sudoku vagy bármilyen hasonló logikai feladvány.

Sőt, ha rejtvényújságot veszel, még Fortunának is esélyt adsz, hogy rád mosolyogjon a szerencse.

Nyújtózkodj!

Reggel óta meg sem moccantál az asztal mögött? Ne csodálkozz, ha az agyad és az izmaid úgy érzik, nincs miért ébren maradni!

A legjobb, ha el tudsz vonulni a kollégáid szeme elől egy kis átmozgatás erejéig, de talán senkit sem zavar, ha néhány vállkörzést, törzsdöntést és –hajlítást, illetve vádli- és popsifeszítést végzel a székedben.

Olvass verset!

Gondoltad volna, hogy akár egyetlen vers elolvasása is fölpezsdítheti az agyműködésed?

Az viszont nem jó, ha regénynek kezdesz neki tízperces részletekben.

Mindig rövid, velős művet válassz, amelyeket egy-egy pihenő alkalmával elejétől a végéig átrághatsz!

Igyál zöld teát!

A fekete is megfelel ugyan, de a zöld változat olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek bizonyítottan egészségmegőrző hatásúak.

Az EGCG néven is ismert zöldtea-kivonat csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, illetve ad egy pici koffeinlöketet, ami a kávéhoz képest sokkal gyengébb ugyan, de hosszabb távon üdít.

Nevess!

A tudósok egyelőre vitatkoznak rajta, hogy a nevetés jótékony hatása klinikailag bizonyítható-e, de kit érdekel, ha egyszerűen jobban érzed magad tőle?

Beszélgess fesztelenül a kollégáiddal, nézz meg egy vicces videót a YouTube-on, vagy olvass egy bejegyzést a kedvenc blogodból.  

Reggelizz!

Túl elfoglalt vagy hozzá? Rossz érv! Tejet önteni néhány kanálnyi teljes kiőrlésű gabonapehelyre nem túl időigényes tevékenység, mégis megalapozza szervezeted vércukorszintjét.

Számos kutatás beszámolt róla, hogy akik reggeliznek, kisebb eséllyel híznak el, mivel nem gyötri őket farkaséhség nap közben és este sem.

Vegyél egy nagy levegőt!

A mély légzés segít a stresszoldásban.

Ülj egyenesen, számolj magadban négyig a belégzés alatt, tartsd bent a levegőt, miközben újrakezded a számolást hétig, a kilégzés pedig tartson nyolcig.

Ismételd legalább háromszor – a hatást azonnal érezni fogod!

Kerüld az automatákat!

Egy túra a kávé-, kóla- vagy csokiautomatához? Felejtsd el! Rossz hatással van a pénztárcádra és a közérzetedre.

Inkább vigyél magaddal fehérjetartalmú nasit: proteinszeletet, túró rudit vagy zsírszegény vajjal megkent, teljes kiőrlésű szendvicset némi zöldséggel!

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!