Pelenkacsere lépésről lépésre

Pelenkacsere lépésről lépésre

Címlap / Életmód / Család / Pelenkacsere lépésről lépésre

Az első babád várod, és félsz, hogy valamit rosszul csinálsz majd? Ne aggódj, senki sem született fejében az anyaság minden mesterfogásával! Útmutatónkkal azonban elkerülheted, hogy fordítva vagy ferdén pelenkázd be az újszülöttet, esetleg pont akkor érkezzen a pisi, amikor az arcod lehet a célpont.

Egy helyre az eszközökkel!

Ha minden kéznél van, egy másodpercre sem kell magára hagynod a kicsit a procedúra során.
Szükséged lesz egy-két tiszta pelenkára, popsitörlőre és egy lapos felületre. Amennyiben a babának kiütései vannak vagy egy hónapnál fiatalabb, vattapamacsot, meleg vizet és törölközőt is tarts kéznél!

Egyik kezed legyen a babán!

Mosd meg a kezed, majd helyezd a csemetét az asztalra. Néhány pelenkázó bútor „biztonsági övet” is tartalmaz, amelynek bekötésével garantálható, hogy ne guruljon le a baba.
Ennek ellenére semmiképpen se hagyd őrizetlenül, hiszen bármilyen külső inger hatására elkezdhet mocorogni! Oldalt oldd ki a használt pelust, egyik kezeddel tartsd meg a pici lábait, míg a másikkal lehúzod a pelenka elejét. Ne távolítsd el egy mozdulattal!

Elölről hátra törölj!

Először is használd a pelenka elejét a törléshez. Ha elölről hátra haladsz, megvéded a kicsit a húgyúti fertőzéstől. Aztán egy popsitörlővel ismételd meg a mozdulatot. Érzékeny bőrű babánál vagy újszülöttnél törlőkendő helyett meleg vízzel átitatott vattapamacsot alkalmazz!
Végül óvatosan paskold szárazra az érintett részeket! Amennyiben kisfiúról van szó, mindig tarts egy tiszta pelenkát a nemi szerve fölött – így elkerülheted, hogy lepisiljen menet közben.

Cseréld ki a pelenkát!

Emeld föl a baba lábaid, és csúsztasd ki alóla a használt darabot. Tartsd olyan magasra a kicsit, hogy a bőre ne érintkezzen a piszkos részekkel! Gyorsan tegyél alá egy tiszta pelust úgy, hogy az öntapadós rész a köldök vonalában legyen.
Fiú csecsemőnél ellenőrizd, hogy lefelé mutasson a nemi szerve, mert más esetben könnyen „kipisilhet” a pelenkából.

Ellenőrizd, hogy passzol-e!

Ragaszd össze a pelenka öntapadós részeit úgy, hogy két ujjad aláférjen a baba derekánál.
Újszülöttnél hajtsd le a hasi résznél az anyagot, így nem érinti a köldökcsonkot. Léteznek speciálisan nekik készült pelenkák is, amelyekkel biztosra mehetsz.

A piszkos pelenka sorsa

A szülők egy része a vécébe dobja a szilárd végterméket. Akár így döntesz, akár nem, a pelenkát a széleinél összehajtva és ragasztva dobd a szemétgyűjtőbe! Higiénikus, ha a pelenkázó asztal mellett légmentesen záródó, bélelt szemetes helyezkedik el.

Élvezd ki!

Hamarosan rájössz majd, hogy a pelenkacsere kiváló módja annak, hogy kapcsolatot teremts a babáddal. Fölé hajolsz, megérinted, beszélsz hozzá, becézgeted, a kicsi pedig csak rád figyel közben. Énekelj neki egy dalt, kommunikálj vele, amennyire csak lehet! Ne csak pisiről és kakiról szóljon a művelet!Semmiképpen se keseredj el, ha első néhány alkalommal túl lazán vagy éppen ferdén sikerül fölhelyezni a pelenkát! Ettől nem vagy rossz anyuka. Egyszerűen arról van szó, hogy gyakorlat teszi a mestert, így néhány nap múlva már zökkenőmentesen megy majd a dolog. Bizonytalanság esetén bátran kérdezz meg egy nővért a szülészeten, a védőnőt, az anyukádat vagy más tapasztalt családtagot, ismerőst!

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!