A párod megváltoztathatja a személyiségedet – ez pedig nem feltétlenül rossz dolog

A párod megváltoztathatja a személyiségedet – ez pedig nem feltétlenül rossz dolog

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A párod megváltoztathatja a személyiségedet – ez pedig nem feltétlenül rossz dolog

Amikor az ember párkapcsolatban él, akarva-akaratlanul is átvesz néhány szokást a másiktól – ezzel nincs is semmi gond. De hol a határ? Mitől számít egészségtelennek, ha megváltozol a párod miatt? Egy pszichológus mondja el a véleményét arról, miért nem olyan nagy gond, ha igazodik a személyiséged egy párkapcsolatban.

Egy friss kapcsolat mindig megváltoztatja egy kicsit az embert, amit a család és a barátok vesznek észre először – kevesebb időd van másokra, hiszen jólesik bekuckózni együtt, és egymással időt tölteni. Csodás dolog, amikor két én „mi”-vé változik, csakhogy nem mindegy, ki mennyit idomul egy kapcsolatban.

Az EliteDaily szakértőt kérdezett arról, hogy meddig egészséges a változás, és meglepő válaszokat kapott: nem az a lényeg, hogy mennyit változol, hanem az, hogy miért, és milyen irányban.

Sari Cooper szexterapeuta szerint az könnyen előfordulhat, hogy egy kapcsolatban átveszed a párodtól azokat a szokásokat, amiket csodálsz benne. Ha például nagyon jól osztja be az idejét, te viszont mindig elcsúszol mindennel, arra sarkallhat a helyzet, hogy te is jobban menedzseld a teendőidet. Ha nem vagy rendszerető, a párod viszont nem bírja a rendetlenséget, akaratlanul is hozzá idomulhatsz.

Ezzel nincs semmi gond, sőt, még a javadra is válhat, ha az életed néhány területén fejlődésre sarkall a kapcsolatod.

Amikor valakivel együtt vagy, természetes, hogy rájátszotok egymás erősségeire, és felhúzzátok a másik gyengeségeit. Különböző szituációkban különböző szerepeket vehettek fel attól függően, hogy milyen a személyiségetek, vagy mennyire érzitek magatokat biztonságban. Már magában ez is formálja azt, hogy milyen vagy: ha egy egészséges kapcsolatban élsz, magabiztosabb lehetsz, a párod segíthet elérni a céljaidat, és kidomborítani a jó tulajdonságaidat.

A párod megváltoztathatja a személyiségedet – ez pedig nem feltétlenül rossz dologKép forrása: pixabay.com

Egy egészségtelen kapcsolatban viszont olyan tulajdonságaid jelenhetnek meg, amelyek nincsenek az előnyödre: ha eddig nyugodt voltál, most idegessé válhatsz, ha introvertált voltál, rákényszerülhetsz arra, hogy úgy is emberekkel találkozz, ha nem akarsz.

Akkor van csak igazán baj, ha úgy érzed, nem fejlődsz a párod mellett, hanem megrekedtél, vagy egyenesen vissza is fejlődtél.

Az általános szabály leginkább az, hogy ha úgy változol, hogy az a javadat szolgálja, akkor teljesen mindegy, hogy azt a párkapcsolatod hatására teszed, vagy magadtól – te csak jól jöhetsz ki belőle. Azt is érdemes számításba venni, hogy az ember az idő elteltével is változik – ha például a korábbi bulizós személyiséged inkább otthonülőssé formálódik, vagy ha a szókimondó, cserfes stílusod idővel enyhül, előfordulhat, hogy egyszerűen csak benőtt a fejed lágya, és a kapcsolatodnak semmi köze hozzá.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást