3 párkapcsolati panasz, amit sose vegyél félvállról, mert szinte mindig szakításhoz vezetnek

3 párkapcsolati panasz, amit sose vegyél félvállról, mert szinte mindig szakításhoz vezetnek

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 3 párkapcsolati panasz, amit sose vegyél félvállról, mert szinte mindig szakításhoz vezetnek

Képzeld el az alábbi helyzetet: valami nagyon zavar téged a kapcsolatodban, ezért megemlíted a pasidnak, de ő nem veszi komolyan. Szóval később ismét felhozod a témát, és utalsz arra, hogy továbbra sem érzékelsz változást. Erre a srác még mindig nem foglalkozik vele, vagy csak minimálisan változtat a szokásain, később pedig minden megy tovább a régi kerékvágásban. Ezek után megemlítenéd neki ismét?

A szakítás egyik leggyakoribb oka az, hogy a párkapcsolatban az egyik fél hirtelen már nem beszél arról, ami nagyon bántja őt, mert párja már a korábbi panaszaival sem igazán foglalkozott. Érthető, hiszen miért akarnál beszélni a gondjaidról, ha a probléma továbbra is fent áll, a pasid pedig még csak észre sem veszi? Ilyenkor aztán az emberek nagy részénél tudat alatt megkezdődik az érzelmi eltávolodás; már nem érzed azt, hogy van értelme megemlíteni, mi tesz boldogtalanná, mert úgy gondolod, csak felesleges konfliktust idéznél elő. Egyre inkább úgy gondolod, hogy a kettőtök közötti kapcsolat nem ér annyit, hogy vitába bonyolódj a megoldások miatt…

Ezt általában kivétel nélkül az követi, hogy a pasid előbb-utóbb észreveszi, hogy valami nem okés kettőtök között, majd úgy érzi, nem voltál vele maradéktalanul őszinte. “Hiszen hónapok óta nem is mondtad! Honnan tudhattam volna, hogy valami zavar téged?” – hangzik a védelmi reakció, mert még ha úgy is érzi, hogy ez az ő hibája, a terhet azonnal igyekszik megosztani veled. A beszélgetés általában úgy folytatódik, hogy te megpróbálod tudtára adni, milyen sokszor jelezted már neki a gondjaidat, ő pedig védi magát azzal, hogy azt hitte, azóta minden megoldódott. Egy ilyen szintről nagyon nehéz ismét felépíteni a párkapcsolatot, és az emberek többségének nem is sikerül.

Létezik három olyan panasz a párkapcsolatokban, amit sosem lenne szabad félvállról venni, mert az esetek többségében ezek figyelmen kívül hagyása szakításhoz vezet.

1. A szexuális élettel kapcsolatos frusztráció

3 párkapcsolati panasz, amit sose vegyél félvállról, mert szinte mindig szakításhoz vezetnek

Gyakori probléma a párkapcsolatokban az, hogy az egyik fél úgy érzi, nem elég aktív a szexuális életük, ezt pedig több módon is ki szokták kifejezni az emberek. Van, aki őszintén megmondja az érzéseit a partnerének, míg akadnak olyanok is, akik inkább a viselkedésükön változtatnak, hogy a párjuk észrevegye, valami nem stimmel. Akárhogy is, ilyenkor általában az emberek kifogásokkal élnek: hogy fáradtak mostanában, rengeteg a stressz az életükben, de sok esetben az is gyakori érv, hogy ez egyáltalán nem olyan nagy kapcsolati probléma.

Természetünkből fakadóan sosem viseljük jól az elutasítást, így szinte mindegy, milyen kifogással él a párod, az mindenképpen érzelmi sérülést okoz benned. Minden este, amikor az ágyba fekve azonnal elalszotok, azt elutasításnak érzi az egyik fél , ami  az önbizalmát is rombolja.

Hogy megóvd magad a csalódástól, tudat alatt elkezdesz eltávolodni a párodtól érzelmileg, és mire erre ráébredsz, általában már késő.

Ha te szoktál elutasítani és a pasid jelzi a problémát, érdemes komolyan venned a dolgot. Beszélj vele, próbáljatok meg közös megoldást keresni, tartsd be az ígéreteidet, és nyugodtan kísérletezzetek – rengeteg megoldás létezik a problémára. Ha pedig a srác többé már nem említi meg a szex hiányát, de a helyzet igazából változatlan kettőtök között, biztos, hogy továbbra is zavarja őt, csak úgy érzi, már nincs értelme beszélnie róla…

2. Gondok a rokonokkal

A házasság együtt jár azzal, hogy egy teljesen új család alakul ki kettőtök között, amely elsődlegessé válik a korábbi családotokkal szemben. Félreértés ne essék, a testvéreid és a szüleid továbbra is nagyon fontosak számodra, ahogy a pasidnak is, de ezen a ponton ti már egy család vagytok, ezért a rokonokkal felmerülő konfliktusoknál muszáj egységet alkotnotok. Mert sajnos akármennyire is imádod a párod családját, ilyenre mindenkinél sor kerül. Előfordulhat, hogy a szülei szeretnének túlságosan is beleszólni az életetekbe, és még azt is meg akarják mondani neked, hogyan hajtogasd össze a ruháit.

De meglehet, hogy a testvére ellenséges veled, és ok nélkül vitákba bonyolódik a legapróbb dolgokon is. Ilyenkor a párod dolga, hogy kiálljon melletted, és megrajzolja azt a határt, amin a családja már nem léphet át. Ha viszont ezt megemlíted neki, ő pedig annyit mond, hogy “hagyd rájuk“, vagy közli veled, hogy szerinte ez nem olyan nagy gond, az a későbbiekben is problémákat okoz kettőtök között.

Idővel úgy érzed, egyáltalán nem a te oldaladon áll az a személy, akinek a legjobban kellene, feszültebbé válsz, és egyre gyakrabban vitatkozni kezdesz vele.

És mi van, ha a pasid jelzi a problémát? Bármennyire is szeretnéd megelőzni a konfliktust a szüleiddel, ha a szerelmed úgy érzi, hogy nem barátságosak vele, vagy szimplán úgy látja, túlságosan jelen vannak a hétköznapjaitokban, muszáj beszélned velük. A határokat egyébként már a kezdeteknél muszáj felállítani, hogy a későbbiek során ne okozzanak problémát.

3. A közösségi média

3 párkapcsolati panasz, amit sose vegyél félvállról, mert szinte mindig szakításhoz vezetnek

Mióta mindenki fent van a közösségi oldalakon, a telefonodon pedig állandóan be van kapcsolva az internet, könnyű beletemetkezni a virtuális világba. Azonban míg ez mind lehetőséget teremt arra, hogy a barátaiddal erősíts a kapcsolatodon, addig a szerelmed és közted ez akár egy falat is felhúzhat. Ha az egyikőtök gyakran lóg a telefonján, míg a másiknak inkább arra van igénye, hogy amikor együtt vagytok, minőségi időt töltsetek együtt, az a későbbiekben komoly konfliktusokhoz vezethet. Kutatások már bebizonyították, hogy egyre gyakoribb veszekedésekhez vezet, az egyik fél pedig idővel boldogtalannak kezdi érezni magát, ami mellé a depresszió jelei is kapcsolódhatnak.

Ha a pasid jelzi a problémát, próbálj meg a társaságában kevesebbet telefonozni, és ha például kirándultok vagy filmet néztek, tedd el messzire a telefonod. Szintén érdemes kitalálni, hogy minden este 9 óra után elteszitek a mobilokat, és csak egymással foglalkoztok, vagy akár “internetmentes szobát” is létrehozhattok; ergo megbeszélitek, hogy a hálószobában nem veszitek elő a készülékeket.

Képek forrása: pexels.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást