Paradicsom: sütve és konzervben
A paradicsom gyönyörű színét biztosító likopin erős antioxidáns, ami védelmet nyújt bizonyos rákfajták és a szívbetegségek ellen. „Kisebb kutatások bizonyítják, hogy még a bőrt is óvja az UV-sugárzással szemben” – teszi hozzá Helen. Fogyasztásának módjára azonban különösen tekintettel kell lenned.
Valószínűleg meglepődsz majd, de a sütés és a konzerv forma egyaránt jót tesz a likopin hasznosíthatóságának szempontjából. A tartósítási folyamat például lebontja a növényi sejtek falának egy részét, amivel felszabadítja a likopint, megkönnyítve ezáltal a felszívódását.
Egy 10 dekás paradicsomkonzerv ezen kívül jelentős béta-karotin és C-vitamin mennyiséggel látja el a szervezeted, ráadásul a naponta legalább ajánlott ötből egy adag zöldséget jelent.
Valószínűleg meglepődsz majd, de a sütés és a konzerv forma egyaránt jót tesz a likopin hasznosíthatóságának szempontjából. A tartósítási folyamat például lebontja a növényi sejtek falának egy részét, amivel felszabadítja a likopint, megkönnyítve ezáltal a felszívódását.
Egy 10 dekás paradicsomkonzerv ezen kívül jelentős béta-karotin és C-vitamin mennyiséggel látja el a szervezeted, ráadásul a naponta legalább ajánlott ötből egy adag zöldséget jelent.
1 hozzászólás
Czebe Toth Erzsébet
2021.11.01., 13:51Én ugyan nagyon szeretem a spenótot ..jó fokhagymásan, bundáskenyérrel. A sóskát szivesen ……elrágcsálom nyersen is….. Na de a spenótot………HÁT NEEEEEEEEEEM.