Életmód / Táplálkozás

Paradicsomot sütve, spenótot nyersen: így érdemes enni a zöldségeket!

Paradicsomot sütve, spenótot nyersen: így érdemes enni a zöldségeket!

Elterjedt tévhit, hogy a nyersétel minden körülmények között a legtáplálóbb. Igen ám, de vannak olyan természetes növényi vegyületek, amelyek hőhatást követően még inkább jótékonyak az emberi szervezetre. Helen Bond dietetikus a Daily Mail hasábjain tette közzé, melyik zöldséggel mit kell tenned, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőle.

Paradicsom: sütve és konzervben

A paradicsom gyönyörű színét biztosító likopin erős antioxidáns, ami védelmet nyújt bizonyos rákfajták és a szívbetegségek ellen.

„Kisebb kutatások bizonyítják, hogy még a bőrt is óvja az UV-sugárzással szemben” – teszi hozzá Helen. Fogyasztásának módjára azonban különösen tekintettel kell lenned.

Valószínűleg meglepődsz majd, de a sütés és a konzerv forma egyaránt jót tesz a likopin hasznosíthatóságának szempontjából.


Edd magad egészségesre! 5 fantasztikus étel, ami segít a súlyos betegségek megelőzésében


A tartósítási folyamat például lebontja a növényi sejtek falának egy részét, amivel felszabadítja a likopint, megkönnyítve ezáltal a felszívódását.

Egy 10 dekás paradicsomkonzerv ezen kívül jelentős béta-karotin és C-vitamin mennyiséggel látja el a szervezeted, ráadásul a naponta legalább ajánlott ötből egy adag zöldséget jelent.

Brokkoli: nyersen

A gyakran szuperételként is emlegetett brokkoli rengeteg szulforafánt tartalmaz, amit bizonyítottan rákellenes összetevőként tartanak számon a táplálkozástudományban.

„Kutatások alapján feltételezhető, hogy nemcsak a rákot megelőző állapotban lévő sejteket pusztítja el, és akadályozza meg őket az osztódásban, hanem még a gyomorfekély és a gyomorrák kockázatát is mérsékeli” – részletezi Helen.

Összehasonlító vizsgálatok során sikerült megállapítani, hogy a nyers brokkoli több szulforafánt rejt, mint a sült változat.

Ennél a zöldségnél létfontosságú enzim, mirozináz bomlik le a hő hatására. Egy kis párolás viszont még rendben van.

Sárgarépa: sütve

A sült répa béta-karotin tartalma magasabb – márpedig ez az a vegyület, amit a szervezeted A-vitaminná alakít, hogy számos élettani funkcióban felhasználja a későbbiekben.

Az egészséges vasháztartástól kezdve a látáson át a szép bőrig mindenhez szükséges, ráadásul kulcsszerepet játszik az immunrendszer épségében.

Az elkészítésre vonatkozó törvényszerűség egyébként az édesburgonyára és a sütőtökre is igaz: a narancssárga húsú zöldségeket tehát süsd meg bátran.

Ez még az édes ízhatást is fokozza, így kevesebb desszertre vágysz majd.

Spenót: nyersen

A leveles zöldek királynője rendkívül sok káliumot rejt, ami az érfalak rugalmasságának megőrzésével segít az optimális vérnyomás fenntartásában.

Ráadásul A- és C-vitamint is bőven találsz benne, melyek elengedhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Ha mindez még nem volna elég, kalcium, magnézium és mangán is van benne – mindegyik kulcsszerepet játszik a szervezet védekezőképességének erősítésében, továbbá a fáradtság megelőzésében.

Folsavtartalma pedig hozzájárul a sejtek épségéhez, plusz nélkülözhetetlen a magzat idegrendszerének fejlődéséhez.

Kelbimbó: párolva

Akár szereted, akár nem, vitathatatlanul szuperétel. Botanikailag a brokkoli, a karfiol és a káposzta rokona.

A káposztafélék családjába tartozó növény tekintélyes mennyiségű glükozinolátot tartalmaz, ami a legfrissebb kutatási eredmények szerint rákellenes hatású lehet – magyarázza Helen.

Az apró zöld golyócskák emellett C- és B6-vitamint, illetve folsavat is rejtenek. Ha kilencet megeszel belőlük, máris kipipálhatsz a napi ötből egy adag zöldséget.

Olyan tanulmányok is akadnak, amelyek a finomság mell- és prosztatarák elleni hatékonyságát támasztják alá, ennek közhírré tételéhez azonban még némi megerősítés szükséges.

Ötperces párolás éppen elég, hogy a kelbimbóból kihozd a lehető legtöbbet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást