Elterjedt tévhit, hogy a nyersétel minden körülmények között a legtáplálóbb. Igen ám, de vannak olyan természetes növényi vegyületek, amelyek hőhatást követően még inkább jótékonyak az emberi szervezetre. Helen Bond dietetikus a Daily Mail hasábjain tette közzé, melyik zöldséggel mit kell tenned, hogy a lehető legtöbbet hozd ki belőle.
2/5 Brokkoli: nyersen
A gyakran szuperételként is emlegetett brokkoli rengeteg szulforafánt tartalmaz, amit bizonyítottan rákellenes összetevőként tartanak számon a táplálkozástudományban.
„Kutatások alapján feltételezhető, hogy nemcsak a rákot megelőző állapotban lévő sejteket pusztítja el, és akadályozza meg őket az osztódásban, hanem még a gyomorfekély és a gyomorrák kockázatát is mérsékeli” – részletezi Helen.
Összehasonlító vizsgálatok során sikerült megállapítani, hogy a nyers brokkoli több szulforafánt rejt, mint a sült változat.
Ennél a zöldségnél létfontosságú enzim, mirozináz bomlik le a hő hatására. Egy kis párolás viszont még rendben van.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!