A pánikbetegség – civilizációs betegség?

A pánikbetegség – civilizációs betegség?

Címlap / Életmód / Egészség / A pánikbetegség – civilizációs betegség?

Összegyűjtöttük, hogy hogyan is kezdődik ez a furcsa jelenség, amiről még az sem dőlt el, hogy betegség vagy a hátterében civilizációs probléma áll.

Alvászavar

A pánikbetegség egyik első tünete, hogy az ebben szenvedő nem alszik elég mélyen, és reggelre nem tudja kialudni magát, fáradtan, kimerülten ébred.
Gyakori, hogy az érintettek sokszor ijedten, akár izzadtan ébrednek éjszaka akár többször is.

Erősödő szívdobogás

A pánikbetegség lényege, hogy a szervezet felkészül egy stresszhelyzetre, amit közeledni érez, vagyis felmegy az adrenalinszint, erősödik a szívdobogás és gyorsabban veszünk levegőt.
A veszély azonban nem érezzük, így a feszültség megmarad bennünk.

Erős félelemérzet

A pánikbetegségben érintettek gyakran számolnak be arról, hogy kifejezetten erős félelemérzet tör rájuk.
Ez lehet amiatt is, hogy veszélyt éreznek közeledni, vagy egyszerűen amiatt, mivel már korábban megtapasztalták ezt az érzést és most újraélik.

Fóbiák

Az erős és gyakran jelentkező félelemérzet következtében nem ritka, hogy az érintettek sokszor még az utcára sem mernek kimenni.
Vannak, akik a hatalmas tömegtől félnek, és vannak, akik a tömegközlekedést sem nem merik használni ilyenkor.

Mellkasi fájdalom

A pánikbetegség tudatosítása előtt gyakori, hogy az érintettek mellkasi fájdalmat, szorítást éreznek, és a szívinfarktustól tartanak, hiszen a tünetek tényleg hasonlítanak egymásra.
A pánikbetegségre az jellemző, hogy nyugodt környezetben jelentkezik a szorító érzés.

Légszomj

Gyakori tünet, hogy éjszaka az emberek arra riadnak fel, hogy nehezen kapnak levegőt, sőt esetleg a látásukat sem érzik tökéletesnek.
Gyakori, hogy az érintettek ilyenkor – érthető módon – éppen attól esnek pánikba, hogy nem tudják, hogy mi is történik velük.

Fontos!

Magyarországon kb. minden 10. ember átesett már kisebb vagy nagyobb pánikrohamon, vagyis tapasztalta meg a pánik érzésével járó tüneteket. Az egyre gyakrabban felbukkanó pánikbetegség tünetei sokszor nehezen beazonosíthatóak, hiszen számtalan okuk lehet.  
A pánikbetegség kifejezetten nehezen beazonosítható jelenség, a tünetek számos más dologra is utalhatnak, és gyakori, hogy csak a felfokozott idegállapot miatt jelennek meg, majd eltűnnek, ahogy a körülmények javulnak életünkben. Ezért egy alkalom miatt még nem kell “pánikba” esnünk!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást