A padlizsán 7 jótékony hatása

A padlizsán 7 jótékony hatása

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A padlizsán 7 jótékony hatása

Mi az: török paradicsomnak is nevezik, bár valójában Indiából származik, védi a szívet, serkenti az emésztést, hatékony fogyókúrás étel, rengeteg vitamint és hasznos ásványi anyagot tartalmaz, nem utolsó sorban pedig fantasztikus krém készíthető belőle? A padlizsán!

Szív- és érrendszer

A padlizsán kiváló étel, ha a koleszterinünket szeretnénk egészséges szinten tartani.
Vértisztító hatása van, ezáltal meggátolja az érfalak károsodását, többek között az érelmeszesedést is. 

Emésztés

Gyakori puffadással vagy más, emésztéssel kapcsolatos kellemetlen tünetekkel küzdőknek nagyon ajánlott a fogyasztása.
Gyorsítja az emésztést, ezáltal kíméli a gyomrot és a beleket és megszünteti az emésztési problémákat.

Fogyókúra

Emésztésserkentő hatásának köszönhetően a padlizsán tökéletes táplálék lehet, ha fogyókúrázni szeretnénk.
Ilyenkor a legjobb, ha egyszerűen csak sós vízben megfőzzük, vagy ami még jobb, nyersen fogyasztjuk, például padlizsánkrémként.

Vitaminok

A padlizsán nem csak azért ajánlott fogyókúrázóknak, mert serkenti az emésztést, de azért is, mert a diéta ellenére minden fontos vitaminnal ellátja szervezetünket.
Legnagyobb arányban A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz.

Kép forrása: Padlizsán fajták

Ásványi anyagok

A vitaminok mellett a padlizsán fogyasztásával a szervezet ásványianyag készleteit is feltölthetjük.
Megtalálható benne foszfor, kálium, kalcium, magnézium, nátrium és vas is, amelyek mind nagy segítségünkre lehetnek a télre való felkészülésben is.

Antioxidánsok

A padlizsánban rengeteg antioxidáns is megtalálható, ezért rendszeres fogyasztása is nagyon ajánlott.
A szervezetbe bevitt antioxidánsok megkötik a szabad gyököket, így megvédhetnek bennünket a rákos sejtek elburjánzásától.

Allergiák

Allergiás reakciók enyhítésére is egyre többen használják sikerrel a padlizsánt.
Segít az irritációk mérséklésében, és nyákoldó hatásának köszönhetően az esetleges köhögéseket is enyhíti.
Érdemes az allergia előtti hónapban már rendszeresen fogyasztani.

Hámozás

A padlizsán értékes anyagai, a vitaminok és az ásványi anyagok nagyobb részt a héjában találhatóak meg, ezért lehetőség szerint ne hámozzuk, inkább csak alaposan mossuk meg elkészítés előtt.

Padlizsánkrém

Tény, hogy a padlizsán nagyon egészséges, de ne feledkezzünk meg az élvezeti értékéről sem.
Kevés finomabb reggeli vagy vacsora van annál, mint amikor padlizsánkrémes pirítóst ehetünk – tegyük is meg ezt minél gyakrabban!
Tekintsd meg a padlizsánkrém receptjét!

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!