Mi az: török paradicsomnak is nevezik, bár valójában Indiából származik, védi a szívet, serkenti az emésztést, hatékony fogyókúrás étel, rengeteg vitamint és hasznos ásványi anyagot tartalmaz, nem utolsó sorban pedig fantasztikus krém készíthető belőle? A padlizsán!
Szív- és érrendszer
A padlizsán kiváló étel, ha a koleszterinünket szeretnénk egészséges szinten tartani.
Vértisztító hatása van, ezáltal meggátolja az érfalak károsodását, többek között az érelmeszesedést is.
Emésztés
Gyakori puffadással vagy más, emésztéssel kapcsolatos kellemetlen tünetekkel küzdőknek nagyon ajánlott a fogyasztása.
Gyorsítja az emésztést, ezáltal kíméli a gyomrot és a beleket és megszünteti az emésztési problémákat.
Gyorsítja az emésztést, ezáltal kíméli a gyomrot és a beleket és megszünteti az emésztési problémákat.
Fogyókúra
Emésztésserkentő hatásának köszönhetően a padlizsán tökéletes táplálék lehet, ha fogyókúrázni szeretnénk.
Ilyenkor a legjobb, ha egyszerűen csak sós vízben megfőzzük, vagy ami még jobb, nyersen fogyasztjuk, például padlizsánkrémként.
Ilyenkor a legjobb, ha egyszerűen csak sós vízben megfőzzük, vagy ami még jobb, nyersen fogyasztjuk, például padlizsánkrémként.
Vitaminok
A padlizsán nem csak azért ajánlott fogyókúrázóknak, mert serkenti az emésztést, de azért is, mert a diéta ellenére minden fontos vitaminnal ellátja szervezetünket.
Legnagyobb arányban A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz.
Legnagyobb arányban A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz.
Kép forrása: Padlizsán fajták
Ásványi anyagok
A vitaminok mellett a padlizsán fogyasztásával a szervezet ásványianyag készleteit is feltölthetjük.
Megtalálható benne foszfor, kálium, kalcium, magnézium, nátrium és vas is, amelyek mind nagy segítségünkre lehetnek a télre való felkészülésben is.
Megtalálható benne foszfor, kálium, kalcium, magnézium, nátrium és vas is, amelyek mind nagy segítségünkre lehetnek a télre való felkészülésben is.
Antioxidánsok
A padlizsánban rengeteg antioxidáns is megtalálható, ezért rendszeres fogyasztása is nagyon ajánlott.
A szervezetbe bevitt antioxidánsok megkötik a szabad gyököket, így megvédhetnek bennünket a rákos sejtek elburjánzásától.
A szervezetbe bevitt antioxidánsok megkötik a szabad gyököket, így megvédhetnek bennünket a rákos sejtek elburjánzásától.
Allergiák
Allergiás reakciók enyhítésére is egyre többen használják sikerrel a padlizsánt.
Segít az irritációk mérséklésében, és nyákoldó hatásának köszönhetően az esetleges köhögéseket is enyhíti.
Érdemes az allergia előtti hónapban már rendszeresen fogyasztani.
Segít az irritációk mérséklésében, és nyákoldó hatásának köszönhetően az esetleges köhögéseket is enyhíti.
Érdemes az allergia előtti hónapban már rendszeresen fogyasztani.
Hámozás
A padlizsán értékes anyagai, a vitaminok és az ásványi anyagok nagyobb részt a héjában találhatóak meg, ezért lehetőség szerint ne hámozzuk, inkább csak alaposan mossuk meg elkészítés előtt.
Padlizsánkrém
Tény, hogy a padlizsán nagyon egészséges, de ne feledkezzünk meg az élvezeti értékéről sem.
Kevés finomabb reggeli vagy vacsora van annál, mint amikor padlizsánkrémes pirítóst ehetünk – tegyük is meg ezt minél gyakrabban!
Tekintsd meg a padlizsánkrém receptjét!
Kevés finomabb reggeli vagy vacsora van annál, mint amikor padlizsánkrémes pirítóst ehetünk – tegyük is meg ezt minél gyakrabban!
Tekintsd meg a padlizsánkrém receptjét!