Otthonunk színei – A barack szín pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Otthonunk színei – A barack szín pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Címlap / Otthon / Dekor / Otthonunk színei – A barack szín pszichológiája és alkalmazása a lakásban

Számomra mesés, ahogy a fekete-fehér színező könyvek egyszer csak megtelnek színnel, épp úgy, mint mikor egy ismert film fekete-fehér jelenetei hirtelen színesre váltanak, s telítődnek meg élettel, energiával, érzéssel és derűvel. Vagy akár ilyen az is, amikor a tél a maga szürke, borongós hangulatából hirtelen a tavasz üde zöld, bimbózó színeire vált.

Meglepő azonban, hogy ahogy ezekben a színezőkben, filmekben, vagy a természetben szembesülünk a színek árnyalataival, hatásaival és erejével, úgy a mindennapjainkban mégis óvakodunk tőlük, kihátrálunk előlük, s nem vállaljuk magunkra azok hol ösztönző, hol megnyugtató erejét. Ezen próbál változtatni és segíteni „színválasztó” sorozatunk aktuális, őszibarack színről szóló fejezete is.

Terápiás hatás, színpszichológia

Az őszibarack a pasztellszínek kifinomult és gazdag családjába tartozik, amelyben a narancs dinamikája épp úgy megtalálható, mint a fehér nyugodt, tiszta adaléka is, vagy akár a sárga tudatossága és a rózsaszín finomsága is. Míg Kínában a hosszú élet, a halhatatlanság, valamint a szexuális miszticizmus jelképeként tekintenek a barackra, addig mi pusztán annak finomkodó jellegét vesszük csak észre, de azért társítjuk hozzá egyértelműen a női életerőt is. Ez a szín gondolkodásra és kommunikációra serkent, valahogy beszédre bírja az embereket.

Így használd a barack színt az otthonodban!
Galéria / Így használd a barack színt az otthonodban!

A barack szín a lakberendezésben

Ennek a színnek a belső melege otthonossá teszi a helyiségeket és kiváló hatással van mind a munkára, mind a pihenésre – talán ezért is használható ajánlottan minden helyiségben, de különösen nagyszerű választás hálószobákba, szalonokba vagy gyerekszobákba. Üdeséget, finomságot, légiességet társítunk hozzá, amellyel elegánssá varázsolhatjuk egy adott tér atmoszféráját. Nyugodtan betölthet teljes falszakaszokat, de más színek mellett is feltűnhet kiegészítő dekorációkban.

Tetszőlegesen párosíthatjuk más színekkel, különösen a szivárvány tiszta színeivel. Jól mutat a fűzöld világos árnyalata mellett, vagy a világosbarnával, amelyek kissé megtörik az őszibarack színének melegségét és képesek nemesebb jelleggel is felruházni. Kitűnő választás a kékek és szürkék mellett, azok meleggé tételére, így az erősebbik nemnek sem kell lemondani az őszibarack finomságáról. A fehér mellett ugyanakkor romantikus hatást kelt, ami inkább lánylakásokban, vagy babaszobákban tündökölhet igazán.

Ehhez az íráshoz a Sniezka festékek oldalán elérhető Színpszichológia cikkeket is felhasználtuk. 

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!