Otthon / Szórakozás

A rózsaszín szín pszichológiája – Hogyan hat az érzéseidre, kedvedre és viselkedésedre?

A rózsaszín szín pszichológiája – Hogyan hat az érzéseidre, kedvedre és viselkedésedre?

A színek pszichológiája azt állítja, hogy a különböző színek hatással vannak a hangulatunkra, az érzéseinkre, sőt a viselkedésünkre is. A rózsaszín például nyugalmat áraszt. A szerelemmel, kedvességgel és nőiességgel azonosítják. Kislányként bizonyára mindannyian imádtuk a rózsaszínt, és a divat világa sem nélkülözheti a rózsaszínt. Lehet lágy, halvány, vagy élénk pinkes, de lazacos vagy tüdőrózsaszín árnyalata is.

Valóban nőies, kislányos, romantikus szín lenne a rózsaszín? Az erősebb, élénkebb árnyalatok kifejezetten a magabiztosságot sugározzák, a babarózsaszín viszont a gyermeteg vonást. A halvány rózsaszín ugyanakkor relaxáló, a nagyon élénk változatok stimuláló hatásúak, sőt, agresszívvé is tehetnek.

A rózsaszín jelentése

A rózsaszín valójában a piros halvány változata, és a szerelmet, a vágyat, az álmodozást, a romantikát jelképezi. Van azonban egy olyan nyugtató rózsaszín árnyalat, amelyet a börtönben használnak a rabok higgadtabbá tételéhez. Jelenti a gondoskodást, az együttérzést, a törődést önmagunkkal, melegséget és elfogadást.

A rózsaszín vidámságot, boldogságot közvetít, az érzékiség színe, ugyanakkor szórakoztató, energikus, vidám, friss, mint a tavaszi virágok.

Szimbolizálja a gyermekkori kedvességet, ártatlanságot, naivitást. A halvány árnyalat tiszteletet jelképez, a sötétebb árnyalat pedig hálát és megbecsülést. Az adventi gyertyán három gyertya színe lila, ez a búbánat jelképe, a harmadik vasárnap meggyújtandó gyertya pedig rózsaszín, az öröm szimbóluma.

Rózsaszín a lakberendezésben

A rózsaszín klasszikus kislány szín, fiatalos és izgalmas. Hálószobákban a púderesebb árnyalat nyugtatólag hat, érzéki és szenvedélyes is lehet. Szürkével és ezüsttel kombinálva elegáns, más pasztellszínekkel pedig romantikus hangulatot teremt. Elég egyetlen falat vagy falrészt díszíteni vele, amelyhez egy-egy színben illő párnát, lámpát, kaspót, asztalterítőt vagy ágyterítőt választunk, s máris rózsaszínben láthatjuk a világot.

A rózsaszín szoba nyugtató, feszültségoldó hatású, és egy kis misztikumot is becsempészhetünk a szobába egy kis lilás árnyalattal. A rózsaszín kicsinyíti a teret, így érdemes leginkább a nagy ablakos, világos belső terekben használni.

A rózsaszín gyógyító ereje

A rózsaszín jótékonyan hat a testre: ellazítja az izmokat, erősíti a szív- és keringési rendszert. Oldja a belső feszültséget, megnyitja az utat az érzelmekhez, melegséget közvetít. Segít megszabadulni a belső görcsöktől, a megfelelés súlyától.

Különleges nyugtató hatását az elmegyógyintézetekben és az elvonókúrákon is gyakran használják.

A rózsakvarcot a szív gyógyítására használják hatékonyan, de az Alzheimer kórban, demenciában, Parkinson-kórban szenvedőknek is hatásos, akárcsak fájdalomcsillapításra, illetve égési sebek gyógyítására. A rózsaszín a remény és a feltétel nélküli szeretet színe.

A divatos rózsaszín

Ugyan csajos színnek tartják, a divattörténet a férfiak színeként tartja számon a középkortól egészen a 19. századig a rózsaszínt. A 20. században a marketingeseknek köszönhető, hogy a rózsaszín nőies színné vált, és a férfiak már el sem tudják képzelni szinte, hogy valami rózsaszínt hordjanak. Jól mutat pedig indigókék farmerral és szürke zakóval, vagy egy rózsaszín inghez a bézs és a barna is jól megy. Nőknek a lágy, semleges, halvány árnyalata rendkívül elegáns és divatos.

Nemcsak tavasszal, de az őszi-téli időszakban is trendi ez a sápadt, romantikus szín. Alapszínként is tökéletes választás, mert a többi szín kiemelkedhet mellette. Pinkes, vidám és drámai változata szinte minden bőrszínhez jól megy. Merész fukszia-rózsaszín változata jól illik a kékeszöld, kék, narancssárga vagy piros színű ruhadarabokhoz is. Ha ennél szolidabb megjelenést szeretnél, kombináld feketével, bézzsel, szürkével vagy sötétbarnával.

Képek forrása: apid/Depositphotos.comfxquadro/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást