Ahhoz, hogy látványos és szezonális süteményeket készíthess, nincs szükséged hatalmas konyhai rutinra, hiszen néhány jól megválogatott alapanyag és eszköz is elég ahhoz, hogy bebiztosítsd a sikert! Nem hiszed? Akkor nézd meg ezeket a csodás, látványos inspirációkat!
Kicsit a nagyra
Ez a sütemény máris megmutatja, hogy nem kell cukrásznak lenned ahhoz, hogy tökéletes őszi harapnivalóval lepd meg a környezetedet. Elkészítéséhez csupán néhány szezonális, levél és tökformájú kiszúróformára lesz szükséged, mégpedig eltérő méretekben.
Természetesen minél inkább passzolnak az őszhöz a formák, annál jobb, de mint láthatod, nem muszáj egy süteményen belül ugyanazokkal a szimbólumokkal dolgoznod.
Szaggass ki egyenlő arányban nagy- és kisméretű süteményeket, a szokásos módon süsd meg őket, majd ízlésednek megfelelően díszítsd a formákat. Használj cukormázat és ételfestéket – ezek nem csak ősziesebbé teszik a süteményeket, hanem a ragasztásnál is sokat segítenek.
Erezettel dúsított levelek
A korábbi inspirációhoz nagyon hasonló módon készül ez a finomság is, ám ezúttal a háromdimenziós hatásért nem egy kisebb sütemény felel, hanem az ehető csillám. Miután a színezett cukormázba mártottad a kihűlt sütit, hagyd, hogy a felület teljesen megszáradjon.
Ezután rajzolj rá erezetet, amit még frissen márts bele a csillámba – ha nagyon pontos akarsz lenni, ecsettel is felviheted a port, míg ha nem pepecselnél ennyit, hagyd ki nyugodtan a csillámokat. Egyébként festék és cukormáz nélkül is csodás őszi süteményeket készíthetsz.
Ekkor a tésztába közvetlenül a szaggatás után, de még sütés előtt rajzolj erezetet (bátran használhatsz akár fogpiszkálót is a célra). Miután a sütik megsültek, a kacskaringózó minta szépen kirajzolódik rajtuk.
Hajlított levelek
Még mindig a leveleknél tartunk, ám ezúttal ismét visszatérünk a háromdimenziós megoldásokhoz. Ráadásul nagyon ötletes formában!
Ennél a süteménynél pontosan ugyanúgy kell eljárnod, ahogy egy hagyományos aprósüti esetében tennéd, csupán érdemes egy kicsit vékonyabbra nyújtanod a tésztát. (Illetve jó, ha olyan receptet keresel, amihez sem élesztő, sem sütőpor nem szükséges, így a levelek valóban hajszálvékonyak lesznek.)
Miután kiszaggattad őket, sodrófán egy-két perc alatt süsd készre mindet (érdemes alufóliával borítanod, úgy biztos nem ragadnak majd le). Sütés közben nagyon figyelj, mert könnyen megéghetnek a papírvékony sütemények!
Színátmenetes tökök
Az őszhöz nem csupán a levelek, a tökök is szorosan illenek, ezért természetesen ilyen inspirációt is hoztunk neked. Bár ez a megoldás szintén egyszerű, igényel némi idő- és energiabefektetést, főleg akkor, ha egyforma és csodaszép tököcskéket szeretnél.
A tésztából ezúttal tökformákat kell szaggatnod, majd ha a sütik megsültek és kihűltek, jöhet a díszítés. Először rajzold körbe narancssárgával az egész formát, a felső harmadát pedig töltsd is meg a narancsszínű cukormázzal.
Most jöhet az alsó harmad: itt barnát használj, végül középen halvány krémmel dolgozz. Utolsó lépésként nincs is más dolgod, minthogy fogpiszkáló segítségével megrajzold az íveket, és sötétbarnával árnyékold a tök szárát.
Színes tököcskék
Ezt a technikát mindenképpen érdemes ellesned, ugyanis új dimenziókba emeli az aprósüti díszítési tudományodat. Pedig annyira egyszerű! Szintén teljesen hagyományos módon kell előkészítened a süteményeket, ha pedig kihűltek, kezdheted is a díszítést.
Ehhez érdemes előre odakészítened a különböző színekben kikevert cukormázat: a még látványosabb eredmény érdekében jó, ha legalább két árnyalattal dolgozol.
Ezután fontos, hogy az előző pontban vázolt megoldáshoz hasonlóan, itt is mindig kihagyj egy-egy köztes részt a díszítés során, tehát mindig csak a második csíkot, ívet töltsd ki. (Ez azért kell, hogy ne folyjon össze a minta.) Hagyd megszáradni az egymástól elkülönülő rétegeket, végül a köztük kihagyott helyet is töltsd meg. Kész is!