Ötletbörze egy menő gyerekszoba berendezéséhez

Ötletbörze egy menő gyerekszoba berendezéséhez

Címlap / Otthon / Dekor / Ötletbörze egy menő gyerekszoba berendezéséhez

Amikor a gyerek belép a kiskamasz korba, hirtelen ,,menő”, népszerű akar lenni. Ám ízlésvilága – hogy úgy mondjam – még nincs teljesen kifejlődve, nem egyezik még részben sem a miénkkel. Ennek következménye a káosz, vagy az olyan megoldások, amik hatással vannak a mindennapokra – ilyen például, amikor olyan meghökkentő színt választ a falra, amitől sokkot kapunk nap, mint nap…

Az egyezkedés

Két megoldás van: vagy megpróbálunk egyezkedni a gyerekkel, ami több hetes feszültséget teremthet, ám nagy előnye, hogy apróbb munkákba bevonhatjuk az ügyes gyereket, vagy nemes egyszerűséggel megelőzzük őt, és mire – mondjuk, haza jön a nyári táborból – kész szobát kap, melyet még tovább csinosíthat kicsit.

Ez utóbbi csak akkor lesz sikeres, ha valóban eredeti ötletekkel rukkolunk elő.

Az ajtó

Az ajtólapok alkalmasak arra, hogy színes olajfestékkel mintát, az ügyesebb gyerekek, felnőttek képet is festhetnek.

Az internet tele van nonfiguratív mintákkal, melyek könnyen lemásolhatók. Ajánlott előtte egy papírra megcsinálni eredeti nagyságban, és úgy előrajzolni az ajtóra a mintát.

Falra képet is készíthetünk: farostlemez nyers oldalát több rétegben lekenjük Valkid-dal, majd erre száradás után fel tudjuk rajzolni a mintát, művészellátó boltban pedig hozzá juthatunk olajfestékhez és festőszerhez.

Ecset bármilyen jó mindkét célra, lényeg, hogy ne hulljon a szőre.

Fali óra

Beépíthető, elemmel működő óraszerkezethez az interneten keresztül juthatunk hozzá.

Nem csak a szalvéta technika létezik, hanem a fent említett farostlemezes verzió is működik, ám láttam mostanában olyat, hogy régi bakelit lemezt alakítottak át óralappá.

A bakelit lemezből akár hajóformát is ki lehet vágni, vagy egyéb modern alakzatokat. A bakelit színe fekete, így igen elegáns, figyelemfelkeltő óra kreálható belőle.

Rossz CD lemezekből térelválasztó vagy ablakdísz

Két CD lemezt ,szivárványos’ felületükkel kifelé ragasszunk össze.

Fűzzük fel kötélre az így elkészült CD-ket: a kötél két végét szemből a CD közepén átfűzzük, a CD felett pedig csomót kötünk rá, majd jön a következő CD, és így tovább.

A CD füzéreket egyenként rögzítjük a padozathoz és a plafonhoz – mindkét helyre érdemes egy-egy lécet felfúrni, és abba rögzíteni a kötelet. Ily módon lehet falvédőt is csinálni – természetesen akkor a fal mellett.

A fal védelme

Az anyák egyik legnagyobb problémája, hogy a gyerekek az ajtófélfa, a villanykapcsolók melletti falfelületet összetapizzák, és már festés után egy évvel látszik rajta a kosz. Nos, ezt ki lehet védeni: csempemozaikkal, mely letörölhető.

Némi idő, csemperagasztó, egy kisebb spakli, egy csípőfogó, fugázó anyag, fugázó simító szivacs és néhány régi csempe kell hozzá.

A csempét kalapáccsal össze kell törni, esetleg csípőfogóval kicsit kiigazítani, ahogy a minta kívánja, megkeverni a csemperagasztót és alkotni.

Egy nappal később már lehet fugázni – és ne felejtsük el azt, hogy miután kifugáztuk, egy igen nedves szivaccsal, laza mozdulatokkal át kell törölni a mozaikot. Lehet dekor mozaik csempét is kapni, ám ez drága és nem biztos, hogy szebb lesz a végeredmény.

A barátok fala

Ez falat firkálni kedvelő kicsiknél is jó ötlet.

Rakjunk fel a fal egy felületére keretszerűen szegélylécet, melyen belül a kicsik kedvükre firkálhatják a falat – de azon kívül nem. Ez azért előnyös, mert ha betelt, akkor csak ezt a felületet kell újrafesteni.

A nagyobbaknál ez a felület szolgálhat arra is, hogy az eddig nála megfordult barátai aláírhatják, üzeneteket irkálhatnak ide.

Színek

És még valami… ugyanúgy, mint bárhol máshol, illik odafigyelni arra, hogy milyen színű a gyerek szobája.

Lehet tudományos magyarázatokat keresni a színekre, ám felesleges erre rengeteg időt áldozni.

Általában a feng-shui színjavaslatai beválnak, és valóban képesek bizonyos színek harmóniát teremteni nem csak a lakásban, hanem a lélekben is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást