Kisebbrendűnek érzi magát és birtokolni akar – lehet, hogy Othello-szindrómája van!

Kisebbrendűnek érzi magát és birtokolni akar – lehet, hogy Othello-szindrómája van!

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Kisebbrendűnek érzi magát és birtokolni akar – lehet, hogy Othello-szindrómája van!

A féltékenység egy teljesen normális dolog. Egészen addig, míg betegessé nem válik és mentális problémákat nem okoz. Vannak olyan emberek ugyanis, akik talán nem is tudják magukról, hogy olyan mértékű féltékenységgel küzdenek, mely beteges birtoklási vágyat és – a másik számára sokszor ijesztő – irányításmániát szülnek. Mindent az Othello-szindrómáról!

Azt gondolom, a „zöld szemű szörny” minden kapcsolatban jelen van, hiszen, ha szeretünk valakit, féltjük, óvjuk, gondoskodunk róla. Harmonikus szerelmes kapcsolatunkba pedig nem szeretjük, ha egy harmadik fél valamilyen módon belerondít. Ekképpen a féltékenység bizonyos szintig teljesen egészséges és normális dolog. Mondhatni, ez egy alapérzés az embereknél, melyet tulajdonképpen bármi kiválthat. A legtöbb esetben leginkább egy kapcsolatot veszélyeztető harmadik fél jelenléte okozza.

Az egészséges féltékenység gyakran saját bizonytalanságunkra és önbecsülésünk hiányára vezethető vissza, de sokszor köthető kapcsolatunkat fenyegető helyzetekhez és a bizalom megrendüléséhez is. 

A legtöbbünk biztosan érzett már normális mértékű féltékenységet, ám vannak olyanok, akik sajnos ennek az érzésnek egy súlyosabb fajtájával küzdenek. Az irracionális féltékenység paranoiához, mentális betegségekhez vagy akár fizikai bántalmazáshoz is vezethet. A kóros féltékenykedőkre vonatkozóan van is egy konkrét betegség, melyet a szakirodalom Othello-szindrómaként tart számon. 

Milyen az, aki Othello-szindrómában szenved?

Az Othello-szindrómában szenvedők nem csupán féltékenyebbek az átlagnál, hanem minden egyes rezdülésünkbe vagy megnyilvánulásunkba csak a rosszat látják bele, és azt képzelik, hogy lépten-nyomon megcsaljuk őket. Az Othello-szindróma elnevezés Shakespeare Othello-ja után kapta a nevét, hiszen a féltékeny karakter folyton meggyanúsítva teljesen ártatlan feleségét folyamatos vicc tárgyának tette ki magát. 

A betegségben szenvedők folyamatosan birtokolni akarják a másik felet, mániákusan ellenőrzik őt, és minden lépéséről tudni akarnak. Kivel beszélt telefonon, miért jött haza öt perccel később, vajon kire gondolt tegnap, amikor nem válaszolt egyből a feltett kérdésre? A kóros birtoklási vágy abban testesül meg, hogy a féltékeny fél csakis magának akarja „szeretett” párját. Csakis neki lehet elegáns és csinos, neki csípheti ki magát, senki más felé nem kezdeményezhet normális kapcsolatot, hiszen, biztosan félre akar lépni vele. 

Othello-szindróma tünetei
bojanstory/istockphoto.com

Kisebbrendűség érzés és önbizalomhiány

Az Othello-szindrómások rendkívül alacsony önbizalommal rendelkeznek, mindig azt gondolják, kevesek a párjuknak, folyamatosan összehasonlítják magukat más emberekkel. Mivel azt gondolják magukról, hogy nem elég jók a másiknak, jelentős kisebbrendűség érzéssel is küzdenek. Hiába bizonygatja párjuk, hogy neki így jó, ahogyan vannak, ráerőltetik akaratukat a másikra, és saját önbizalomhiányukat rávetítve szinte kikényszerítik a másik félből azt a véleményt, melyet hallani akarnak, tehát, hogy tényleg nem jók neki.

Mivel a féltékenykedőnek folyamatos kisebbrendűség érzése van, párjának nagyon komplikált bebizonyítania a dolgok ellenkezőjét, hiszen hiába mondja neki, hogy szép, csinos vagy kellően vonzó, ezt csak nagy bizonygatások közepette hiszi el a másik félnek. 

Megcsalás és félrelépés – mindenhol

Rettentő nehéz egy Othello-szindrómával küzdő emberrel együtt élni. Az ember ilyenkor folyamatos ellenőrzés alá van vetve, a féltékeny fél minden lépését ellenőrizni akarja. Egyes esetekben olyan súlyos a betegség, hogy még egy hirdetőújságban feltűnő ellentétes nemű szereplőre vagy egy filmbéli karakterre is képes ráfogni a szindrómában szenvedő, hogy a másik megcsalja vele, ezért nézi annyit az újságban vagy a tévében. Ha túl sokáig néz valakit a szeretett fél, az a baj (mert biztos félre akar lépni), ha párjára tekint sűrűbben, az a baj (azért nézi ennyit, mert biztosan nem elég jó neki). 

A megcsalás- és beteges féltékenység érzése pszichológusok szerint vélhetően a sértett fél korábbi életéből, esetleg gyermekkorából eredeztethető. A korábbi rossz tapasztalatok, pocsék párkapcsolatok, gyermekkori negatív élmények pl. szülőkhöz köthető becsapottság érzés vagy a gyerek magára hagyása mind-mind indikátorai lehetnek a későbbi Othello-szindróma kialakulásának.

A betegségben szenvedők fel akarják hívni magukra a figyelmet, folyamatos szeretetre éheznek, melyet azonban nehéz megszerezniük, és a figyelem folyamatos középpontjában maradva állandó sakkban tartják szerelmüket. 

Természetesen az, hogy a szeretett fél hogyan kezeli a kapcsolatot és a betegségben szenvedőt, már a saját maga döntése, de általánosságban elmondható, hogy a kezeletlen Othello-szindrómás kapcsolatok jó része – érthető okokból – hamar szakítással végződik. Ha a szindróma tüneteit tapasztaljuk magunkon vagy környezetünkben bárki máson, ne habozzunk segítséget kérni. Pszichológiai kezeléssel, szakemberrel történő beszélgetéssel van kiút a kegyetlen féltékeny helyzetből és az ördögi körből – mindezt egy nyugodt és jobb élet reményében.

Nyitókép: Obradovic/istockphoto.com

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!