Szórakozás / Otthon

8. osztályos kortól sminkelünk, nagyanyáink szinte egyáltalán – Generációk és szépségápolás

A szépséghez, sminkeléshez való hozzáállás a különböző generációkban más és más, ami összeköti a nőket, hogy mindig és minden korban szeretnek szépek és jól ápoltak lenni. Szakértőkkel beszélgettünk arról, hogyan viseltetnek a különböző korosztályok a szépségápolás iránt.

Simkó Linda, professzionális sminkes úgy látja, hogy a hölgyek hozzáállása teljesen változó a sminkeléssel és a szépségápolással kapcsolatban, amelyet nem feltétlenül a kor határoz meg.

Tapasztalatom szerint az, hogy egy nőnek mennyire van igénye a szépségre, vagy akár konkrétan a sminkre, mindenkinek az adott élethelyzetétől függ. Amikor éppen valaki boldog, vagy rossz passzban van, az ugyanúgy befolyásolja azt, hogy aznap gyönyörű akar-e lenni, ki akarja-e hozni magából a maximumot” – magyarázta a professzionális sminkes.

Simkó Linda a különböző generációk sminkeléshez való hozzáállásáról elmondta, hogy mivel a mai fiataloknak már kitárult a világ, és az internetről rengeteg dolgot megtanulhatnak, amelyre nagyon nyitottak is, így konkrét tervekkel és ötletekkel érkeznek hozzá, míg az idősebbek inkább teljesen rábízzák magukat a sminkesre.

Élethelyzetek és szépség

Az, hogy a nők szépek akarnak lenni, szerintem minden korosztálynál változatlan marad az idők végezetéig. Mivel a nőknek alapvető igénye, hogy szépnek érezzék magukat, ezért a jó smink is egyre fontosabb minden generáció számára. Van, aki bátrabb, és van, aki kevésbé, de mindenki nagyon boldog, amikor szépnek érzi magát. A legtöbbször a harmincas, negyvenes korosztály azt is megteheti, hogy akár egy fontos találkozó, esemény előtt sminkeshez forduljon, de erre az igény a már náluk jóval fiatalabbaknál is megvan” – vélekedett a szakember.

A professzionális sminkest arról is megkérdeztük, hogyan választanak szépségápolási termékeket, sminkeket a hölgyek: véleménye szerint a reklámok egyértelműen befolyásolják a tudatalattinkat a döntésben, így aki nem jár utána az egyes termékeknek, az könnyebben megveszi azt, amelyet hirdetnek, mert azt gondolja, hogy az jobb, mint a többi.

Úgy veszem észre, hogy a választásnál a környezet, más nők véleménye is nagyban befolyásolja a hölgyeket. Ha valakinek szép a bőre, és azt mondja, hogy egy bizonyos terméket használ, bizony el akarjuk hinni, hogy akkor ez nekünk is működni fog – tette hozzá –, így magunk is ezt választjuk.

Online világ és sminkelés

Müller Beáta sminkmester, kozmetikus 20 éves szakmai tapasztalata szerint Magyarországon a legtöbb hölgy nem, alig, vagy minimális szinten sminkeli magát.

Ennek oka több dolog is lehet: édesanyáink, nagymamáink nem abban a korszakban nőttek fel ahol a sminkelés vagy a bőrápolás az élet szerves és elengedhetetlen szükségét képezte volna, ezért sok mai hölgy vagy lány nem, vagy alig látott, vagy tanult el pár trükköt a család női tagjaitól. A mai világ viszont már teljesen más, az online média, a televízió, az okostelefonok világa folyamatos ötleteket, ideákat és termékeket igyekeznek felénk küldeni,  hogy mit hogyan használjuk, de még így is nagyon nehéz az eligazodás. Azaz a hatalmas kínálat és információáramlás közepette sok hölgy elvész és teljesen tanácstalanul áll egy drogériában például egy sminkmárka állványa előtt, hogy vajon melyiket válassza, és azt gondolván, hogy ő ezt úgy sem tudná rendesen használni, inkább nem, vagy alig használ smink- vagy arcápolási termékekből valamit” – magyarázta a szakember.

Olvastad már?  Fontos szempontok az alapozód vásárolásánál és használatánál

Müller Beáta véleménye szerint manapság már a modern hölgyeknek muszáj haladniuk a korral, az elvárásokkal a munkahelyen vagy a hétköznapokban egyaránt, és több a lehetőségük ahhoz is, hogy segítséget találjanak, ha épp elakadnak a sminkelés trükkjeninek gyakorlásában.

Tapasztalatom szerint a legfiatalabb generációk ma már az általános iskola 8. osztályától kezdve – természetesen szülői megítéléstől függően – megkapják azt a családi vagy egyéb támogatást is, mely segítségével kísérletezhetnek anélkül, hogy bárki meglepődne azon manapság, hogy például a rózsaszín hajat, vagy a burgundi szájszínt próbálnak ki éppen a lányok és a hölgyek” – fogalmazott a sminkmester.

Meglátása szerint az ápoltság, igényesség nem generációfüggő. Természetesen a lehetőségek, szokások, az elfogadott normák és divat is változnak. De napi otthoni szokásainkat ezen kívül meghatározhatja egyes esetekben a választott munka és az elvárások is, hogyan viszonyulnak a hölgyek a szépségápoláshoz és a sminkeléshez.

Egy igényes 5 csillagos szállodában például munkahelyi elvárás a mindig igényes és nett smink, de általában egy óvónőnél, vagy az egészségügyben dolgozónál inkább az számít előnynek, ha valaki nem, vagy csak nagyon ritkán visel sminket – magyarázta a szakember, aki úgy látja, hogy generációktól függetlenül a magunkkal szembeni igényesség, tisztaság és odafigyelés megléte vagy fejlesztése csakis rajtunk múlik.

Az, hogy szép és hidratált legyen a bőrünk, amelyen valóban jól mutat a smink, illetve hogy igényes és ápolt legyen a külsőnk, egy kis nyitottsággal, illetve esetenként szakember segítségével, és természetesen némi gyakorlással viszonylag gyorsan elérhető – tette hozzá Müller Beáta –, így kortól függetlenül bárki kihozhatja magából a legjobbat, és ezáltal a legszebbet is.”

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást