Otthon / Szórakozás

Őszi kirándulóhelyek gyerekkel – Töltődjetek fel családilag!

Őszi kirándulóhelyek gyerekkel – Töltődjetek fel családilag!

Az őszi napsütéses, hűvösen friss levegős hétvégék tökéletes apropót kínálnak arra, hogy kimozduljunk a városból, a zajos és monoton hétköznapokból, és a szabadidőt a színpompás természetben töltsük el, még mielőtt beüt a fagy és a zimankó. Ha még nem jártatok a következő négy csodálatos helyen, kerekedjetek fel, a kicsik is imádni fogják!

Mackólesre fel!

A veresegyházi Medvefarm a fővárostól csupán egy lépésre található, ami a család apraja-nagyja számára felejthetetlen élményt nyújt.

Azon túl, hogy vadon élő állatok között mászkálhattok (természetesen a kerítésen kívül), mesébe illő módon még az édesszájú mackókat is megetethetitek mézzel egy hosszú fakanálról.

Az állatpark alapvetően azzal a céllal jött létre 17 évvel ezelőtt, hogy az addig rossz körülmények között élő medvéknek méltó otthont teremtsen csupa zöld, természetes környezetben, biztosítva számukra az életkörülményeikhez szükséges barlangokat és tavakat is.

Azóta a farm folyamatosan szépül, bővül, sőt új lakókkal is gyarapodott a gyerekek nagy örömére: ma már farkasok, rénszarvasok, mosómedvék és ormányos medvék is színesítik a repertoárt.

Színes látnivalók

Az állatotthon lakói közt nagy a nyüzsgés különösen etetéskor, hiszen ilyenkor különböző madarak is idesereglenek a vadak közé.

Hatalmas élmény közelről csodálni a gyülekező hollókat, egerészölyveket vagy éppen vércséket! Közép-Európa egyetlen medveotthona öt és fél hektáron helyezkedik el, így egy kellemes, egész délutános természetközeli sétát is tesz az ember a jó levegőn, biztonságban a vadak közt.

A medveotthon szomszédságában az apróságok kedvencei, a pónik is megtekinthetők egy másik farmon, de a szürke marhát és a rackajuhokat is bemutathatjuk nekik.

Barangolás a Szalajka-völgyben

Hazánk páratlan természeti kincsekkel büszkélkedhet, ezek közül az egyik csoda a Bükkben található Szalajka-völgy, Szilvásváradhoz közel.

Olyan lélekemelő és szemgyönyörködtető látnivalókkal kecsegtet, mint a Fátyol-vízesés, a Szalajka-patak, az ősemberbarlang vagy a pisztrángos tavak, sőt a közelben megtekinthető a világhírű lipicai ménes is.

A völgy gyöngyszeme az érzékletes elnevezésű Fátyol-vízesés, ahol a Szalajka-patak a mésztufagát 18 lépcsőfokán zúdul alá. A hely tökéletes egy őszi vadregényes túrához, aki viszont fáradt vagy csupán gyermeki boldogságra vágyik, üljön fel a völgyben 5 km hosszan zakatoló kisvasútra.

Városi feltöltődés

Aki nem akar túlságosan eltávolodni Budapesttől és nem vágyik kiadósabb túrázásra, de festői környezetben szeretne feltöltődni, jól dönt, ha az erdős-ligetes Normafára látogat – minden évszakban, így ősszel is gyönyörű.

A Budai-hegységben húzódó, Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly nemzeti Park ellenőrzése alá tartozó terület a fővárosiak közkedvelt kirándulóhelye, ahonnan csodás kilátás nyílik Budapestre és a körülvevő hegyekre egyaránt. Kisgyermekekkel, babakocsival is könnyedén teljesíthető rövidebb útvonal, számottevő szintemelkedéssel sem kell számolni.

Aki teheti, tömegközlekedéssel érkezzen, mert a parkolás helyszűkében problémát okozhat.

Balatoni hangulat, ősszel is

A vizek szerelmeseinek a hidegebb hónapokban sem kell csüggedniük: ha fürdésre már nem is alkalmas, töltődésre méltán kiváló úticélt jelent a Balaton, ami igazán nem csak nyáron érdemes a turisták figyelmére.

A Tihanyi-félszigetről ebben az évszakban is ámulatba ejtő látvány nyílik az őszi színekben, fényekben, jellegzetes illatokban úszó magyar tengerre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét képező tájegység kulturális látványossága az 1055-ben alapított Bencés-apátság, amely kicsik és nagyok számára is valóságos időutazást jelent. Az idelátogatók ne hagyják ki a Lóczy-gejzír tanösvényt sem, de a nemrégiben megújult Balatonfüredre is érdemes átruccanni, tenni egy sétát a pompás kikötőben, a főtéren pedig megenni egy isteni süteményt a szökőkút halk csobogása mellett.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást