Ezek Magyarország leghosszabb településnevei

Ezek Magyarország leghosszabb településnevei

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Ezek Magyarország leghosszabb településnevei

Nincsenek ilyen szerencsés helyzetben azok, akik az ország leghosszabb településneveivel ellátott községeiben élnek, bár az igaz, hogy ők más okokból adódóan szerethetik igazán a lakhelyüket. 

Az országban található, leghosszabb nevű településeket egy négyes listára sorakoztathatjuk fel. Ezek közül azonban csak egyetlen igazi befutó lehet, az első helyezett. Ennek oka az, hogy bár a többi három településnév is hasonlóan 20 betűből áll, egyik sem működik önálló közigazgatási egységként. De haladjunk most szép sorjában!

Reformátuskovácsháza

Reformátuskovácsháza a hasonló elnevezésű Mezőkovácsháza egyik városrésze. A közel szabályos négyzet alakú alaprajzzal rendelkező városrész a város északnyugati részén található, a településtől pedig egy vasútvonal választja el.

A Wikipedia szerint az 1800-as évek elején az itt élők kovácsháziaknak nevezték magukat, amit követetett a Nagy-Kovácsháza, majd az Érmelléki-Kovácsháza elvezés.

A végleges név onnan ragadt rá a településre, hogy néhány iratban a „református részen levő Kovácsháza” címmel emlegették – innen már egyenes út vezetett a Reformátuskovácsháza megnevezés. 

Péliföldszentkereszt

Komárom-Esztergom megyében található Péliföldszentkereszt, Bajót településrészeként. Minden bizonnyal senki sem sejtette, hogy az ősidők óta lakott, néhány betűből álló településnév az ország egyik leghosszabb nevű községe lesz. Pedig így van: az 1200-as években még egyszerűen Peel (Pél) néven emlegették.

A felellhető adatok szerint a török időkben lakhatatlanná vált a település, innen eredhetett a Péliföld elnevezés, amit a Bajótiaknak adtak el. A Szent-Kereszt névrész a helyi templom nevére utal, ami idővel egybeolvadt a település nevével. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást