Egészség / Életmód

Az orrfolyás lehet koronatünet? Ezt mondják a szakértők

Az orrfolyás lehet koronatünet? Ezt mondják a szakértők

Ha te is olyan vagy, mint én, akkor a hideg idő beálltával azonnal elkezd folyni az orrod. Bár általában az ember nem izgulja túl a dolgot, a koronavírus-járvány második hullámának kellős közepén azért aggodalomra adhat okot minden olyan tünet, ami egyébként az influenzához vagy a megfázáshoz köthető. Bár a koronavírus-fertőzés egyik tüneteként van feltüntetve az orrfolyás, a Health.com szakértőket kérdezett arról, valójában mennyire kell aggódnia valakinek, aki taknyos lesz a novemberi-decemberi rossz időben.

Az alapvető probléma a koronavírusos tünetekkel az, nagyon kevés kutatás készült róluk, és az is a járvány elején. A WHO-nak, vagyis az Egészségügyi Világszervezetnek februárban volt egy tanulmánya, amelyben 55924 koronavírusos kínai tüneteit elemezték, ekkor még csak a betegek 4,8 százaléka mutatott csak orrfolyásos tüneteket. A leggyakoribb tünet akkor a láz (87,9 százalék) és a köhögés (67,7 százalék) volt. A februári átfogó kutatás óta azonban nem készült olyan, ami a friss helyzetet mutatná be.

Szakértők szerint éppen ezért nagyon nehéz megmondani, hogy az orrfolyás a koronavírus tünete-e. Főleg az influenza- és megfázás-időszakban, amikor még az allergia is egy kicsit szerepet játszhat a probléma megjelenésében. Az egyetlen módja annak, hogy megtudd: az orrfolyásod valóban koronavírus jele-e, ha tesztelnek.

Szakértők szerint a pár napos orrfolyásról érdemes megkérdezni a háziorvost már, ha pedig a tünet más egyéb tünetekkel is társul (láz, nehézlégzés, köhögés), akkor érdemes lehet gyanakodni. 

1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást