Az orrfolyás is lehet koronavírus tünet – A szakértők véleménye

Az orrfolyás is lehet koronavírus tünet – A szakértők véleménye

Címlap / Hírek / Az orrfolyás is lehet koronavírus tünet – A szakértők véleménye

Ha te is olyan vagy, mint én, akkor a hideg idő beálltával azonnal elkezd folyni az orrod. Bár általában az ember nem izgulja túl a dolgot, a koronavírus-járvány második hullámának kellős közepén azért aggodalomra adhat okot minden olyan tünet, ami egyébként az influenzához vagy a megfázáshoz köthető. Bár a koronavírus-fertőzés egyik tüneteként van feltüntetve az orrfolyás, még mindig nem világos valójában mennyire kell aggódnia valakinek, aki taknyos lesz a novemberi-decemberi rossz időben.

Az alapvető probléma a koronavírusos tünetekkel az, hogy még mindig sok a kérdőjel a tüneteket és a lefolyását illetően. A WHO-nak, vagyis az Egészségügyi Világszervezetnek februárban volt egy tanulmánya, amelyben 55924 koronavírusos kínai tüneteit elemezték, ekkor még csak a betegek 4,8 százaléka mutatott csak orrfolyásos tüneteket. A leggyakoribb tünet akkor a láz (87,9 százalék) és a köhögés (67,7 százalék) volt.

2021 márciusa óta leginkább a delta variáns terjed, amely több embert képes fertőzni és gyorsabban szaporodik a sejtekben. A négy leggyakoribb tünete az emésztőrendszeri problémák, a kötőhártya-gyulladás, a láz és a fejfájás (néha fülpanaszok is felléphetnek).

Mivel az orrfolyás ritkább tünet, szakértők szerint nagyon nehéz megmondani, hogy koronavírusról van-e szó. Főleg az influenza- és megfázás-időszakban, amikor még az allergia is egy kicsit szerepet játszhat a probléma megjelenésében. Az egyetlen módja annak, hogy megtudd: az orrfolyásod valóban koronavírus jele-e, ha tesztelnek.

Szakértők szerint a pár napos orrfolyásról érdemes megkérdezni a háziorvost már, ha pedig a tünet más egyéb tünetekkel is társul (láz, nehézlégzés, köhögés), akkor alapos okunk van a gyanakvásra. 

Mikor utalhat koronavírusra?

Az orvosnak két dolog is segít megállapítani, hogy az orrfolyás koronavírus jele lehet-e. Az egyik a más tünetek megjelenése, a másik pedig az, hogy mennyire figyeltél oda a koronavírus miatti óvintézkedések betartására, be vagy-e oltva, mennyire tartottad a szociális távolságot, hordod-e a maszkot, mennyit hagyod el a lakásodat, és jársz-e idegenek között. Mindez adhat egy jó képet arról, hogy koronáról, vagy valami teljesen másról lehet-e szó.

De mi van akkor, ha kiderül, hogy koronavírus miatt folyik vagy dugul el az orrod? Egészen addig, amíg nincsenek komolyabb tüneteid, ugyanazokat a módszereket használhatod, amelyeket megfázásnál vagy influenzánál tennél. Párásíthatod a szobát, használhatsz orrspray-t, és egészen nyugodtan megkérdezheted az orvosodat is a további teendőkről.

Bár azt azért el kell ismerni, hogy az orrfolyás nem egy annyira kellemetlen tünete a betegségnek, amit ne lehetne elviselni.

Fontos azonban, hogy az orrfolyás mellett mindig figyeld a többi tünet megjelenését is – de az is, hogy ne pánikolj, és ne kezdj el olyan dolgokat beképzelni, ami nincs is.

Az oltás felvétele és az odafigyelés fontos, de ugyanannyira fontos az is, hogy ne rettegj és stresszelj a vírus miatt. Utóbbi ugyanis gyengítheti az immunrendszeredet, amitől nagyobb eséllyel kapod majd el a koronavírust is. 

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást