Orgona, bodza és hársfavirág szörp, hagyományos receptekkel

Orgona, bodza és hársfavirág szörp, hagyományos receptekkel

Címlap / Életmód / Receptek / Orgona, bodza és hársfavirág szörp, hagyományos receptekkel

Ilyenkor tavasszal tele van a levegő bódító virágillattal. Gyűjtöttünk recepteket, ha a május csodás virágait szörpként, a poharadban is szeretnéd szagolni, ízlelni. 

Bodzaszörp   Hozzávalók 40 db bodzavirág 4 narancs 2 liter víz 50 g citromsav 4 kg cukor   Elkészítés A hozzávalókat tedd bele egy nagy tálba. Vidd a tálat egy árnyékos, hűvös helyre, ahol senki sem boríthatja fel. 3-5 napig áztasd a virágot a folyadékban, hagyd, hogy az ízek összeérjenek. Naponta egyszer kavard meg, hogy a cukor ne ülepedjen le az aljára. Miután letelik az érési idő, a szörpöt töltsd csavaros műanyag vagy üvegpalackokba. 
Orgonaszörp   Hozzávalók 15 lila vagy fehér színű orgonavirág 1,8 liter víz 3 kg cukor 3 citrom 60 g citromsav   Elkészítés Az orgonavirágokat csavard be vékony papírba, és egy napra tedd az ablakpárkányra, hogy ha netán vannak benne apró rovarok, még kimászhassanak belőle. A szörphöz csak a virágokat használd fel, mert a szárak és a levelek keserűanyagokat tartalmaznak, ezért a szörpnek nem lenne jó az íze.    Tépkedd le a virágokat. A főzőedénybe öntsd bele a vizet, és tedd bele a virágokat. Facsard bele a 3 citrom levét, öntsd bele a citromsavat is, és szórd bele a cukrot. 80 °C-os vízben főzd 20 percig. Ezután hagyd kihűlni. Töltsd üvegpalackokba, majd 3 napra állítsd az üvegeket hűvös, árnyékos helyre. A 4 nap alatt időnként rázogasd meg az üvegeket. Az orgonaszörp egy hónapig hűtőszekrényben eláll.   Önthetsz belőle vízbe, teába, pezsgőbe, joghurtba, túróba. Az orgonát májustól júniusig szedheted. 
Hársfavirág szörp   Hozzávalók 3 marék érett hársfavirág 3-4 liter víz 1 kg cukor 100 g citromsav   Elkészítés A frissen gyűjtött virágokat rázogasd meg, hogy az apró rovarok kihulljanak belőle. Engedj rá vizet a csapból, de ne áztasd el túlságosan, hogy a nektár benne maradjon. Tépkedd le a virágokat. A vizet öntsd bele egy nagy tálba, pl. egy 10 literes vödörbe. A hozzávalókat rakd bele, takard le, és érleld az egészet egy hűvös, árnyékos, nyugalmas helyen 2-3 napig. Közben naponta egyszer kavard meg, hogy a cukor ne ülepedjen le az aljára. Ezután mullkendőn át szűrd át egy nagy fazékba. Főzd a leszűrt folyadékot 10 percig. Végül hagyd kihűlni, és öntsd szét jól zárható palackokba.
 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!