Pénz és hivatás

A jó önéletrajz, motivációs levél és referencialevél titka

A jó önéletrajz, motivációs levél és referencialevél titka

Állást keresel? Szeretnéd megkapni álmaid munkáját? Sokan már az első rostán elbuknak, mert végzetes hibákat követnek el a pályázati anyaguk összeállításánál. Hogy te ne járj így, eláruljuk, hogy mi a jól megírt önéletrajz, motivációs és referencialevél titka.

Önéletrajz

Ha szeretnéd elkerülni, hogy önéletrajzod a szemetesben landoljon, figyelj oda nagyon a megírására és a szerkesztésére. Amennyiben külön nem kérik, akkor minden esetben géppel írt cv-t küldj az álláshirdetésre. Tartózkodj a kisregény írásától, mert nem fogják elolvasni és ügyelj a helyesírási hibákra is! Sok önéletrajz ezekért megy rögtön a süllyesztőbe.

Törekedj arra, hogy minél lényegretörőbb és figyelemfelkeltőbb legyen! Ami a tartalmát illeti, elsőként tüntesd fel a személyes adataidat (név, születési dátum), a telefonos és egyéb elérhetőségeidet és a lakcímedet.  Utána következhet az  iskolai végzettséged.

A tanulmányaid felsorolását évszámokkal ellátva mindig időben visszafelé haladva sorold fel! Ugyanígy járj el az előző munkahelyek rovatban is!  Majd jöhetnek a célkitűzések, a nyelvismeret és az egyéb képességek, ahol a számítógépes és egyéb ismereteidet, valamint a vezetői engedélyed típusát tüntesd fel.

Ha végeztél valamilyen tanfolyamot vagy esetleg karitatív munkát, akkor ezeknek is itt a helyük. Érdemes beleírni ezeket is a cv-be, mert ez is növeli az esélyeidet. Végül add meg a munkavégzésre vonatkozó személyes képességeidet. Itt a legfontosabb odafigyelned a minél precízebb kivitelezésre.

Kerüld az olyan sémákat, mint jó kommunikációs képesség vagy csapatjátékos személyiség. A HR-esek számára ezek már unásig ismert frázisok és semmivel nem emelnek ki téged a többi jelentkező közül. Inkább fogalmazz meg olyan képességeket, amik egyedien rád jellemzőek.  Ha emailban kérik a cv-t, akkor wordban megírva küldd el, ha papíron kérik, akkor scanneld be és nyomtasd ki. Végül még egy jó tanács: ne hazudj az önéletrajzodban, mert az állásinterjún biztosan kiderül a turpisság.

Motivációs levél

A motivációs levél, másnéven kísérőlevél azt a célt szolgálja, hogy bemutasd saját magadat a munkaadók számára. Itt is fontos szempont a tömörség és a rövidség. Indíts egy megszólítással, amely arra a személyre vonatkozzon, akinek küldöd a levelet. Első lépésben említsd meg, hogy honnan értesültél a munkalehetőségről.

Ezután sorold fel az iskolai végzettségedet, a munkatapasztalataidat és a személyes képességeidet. Különösen térj ki azokra a pontokra, amik szükségesek a leendő állás betöltéséhez. Majd fogalmazd meg, hogy miért szeretnéd megkapni a munkát. Végül utalj rá, hogy várod a megkeresést, dátumozd a levelet és írd alá.  

Referencialevél

Ez a levéltípus is a bemutatásodat szolgálja, ám itt az előző munkaadódnak kell jellemzést írnia rólad. A referencialevélnek tartalmaznia kell a munkáltató nevét, elérhetőségét, munkahelyét és beosztását. Továbbá le kell írnia, hogy mennyi ideig és milyen pozícióban dolgozott veled, valamint rövid értékelést kell adnia a nála végzett munkádról.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást