Az öltözködéseddel megváltozik a sorsod – A tudományos magyarázat

Az öltözködéseddel megváltozik a sorsod – A tudományos magyarázat

Címlap / Stílus / Divat / Az öltözködéseddel megváltozik a sorsod – A tudományos magyarázat

Biztosan te is észrevetted már, hogy a kedvenc virágos ruhádban még a nap is máshogy süt rád. A legelegánsabb munkaszettedben pedig olyan profinak érzed magad, hogy még az Apple-t is vezethetnéd – ez egyáltalán nem véletlenül van így. Még akár a képességeid is megváltozhatnak attól függően, hogy éppen mi van rajtad.

A tudomány álláspontja

Ezt nem mi találtuk ki, tudományos kutatások is vannak rá bőven. A Social Psychological and Personality Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint például az derült ki, hogy a hivatalos ruházat javította a résztvevők absztrakt, elvont gondolkodását.

Egy másik, hasonló kutatás azt hasonlította össze, hogy milyen a tárgyalási készsége az öltönyt viselő férfiaknak a melegítőruhát viselő férfiakhoz képest.

Azt találta, hogy az első csoport sokkal jobban teljesít, mint a második – nem is túl meglepő módon. Egy ezeknél különlegesebb kutatás, ami a The Journal of Experimental Psychology tudományos folyóiratban jelent meg, azt figyelte meg, hogy a laboratóriumokban és orvosok által viselt fehér köpeny javít a figyelmi képességeken, de csak akkor, ha a ruhadarabot orvosokkal azonosították. Ha a résztvevőknek azt mondták, hogy a fehér köpeny egy festőé, már nem mutatkozott ez a pozitív hatás.

Az öltözködés hatalma
Charisse Kenion/unsplash.com

Mindez csak néhány kutatás a sok közül, amelyek megmutatják, hogy nem feltétlenül csak más lát minket máshogy bizonyos ruhákban (például az orvosokat a fehér köpenyben). Mi is máshogy látjuk saját magunkat, és máshogy is gondolkodunk, a teljesítményünk megváltozik. 

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást