Öltözködési tanácsok alacsony testalkatúaknak

Öltözködési tanácsok alacsony testalkatúaknak

Címlap / Stílus / Divat / Öltözködési tanácsok alacsony testalkatúaknak

Egy jól megválasztott ruhadarabbal sok centit tudunk csalni felfelé, de ha rossz elemekhez nyúlunk, akkor akár épp az ellenkezőjét érhetjük el, vagyis épp azt hangsúlyozzuk, amit nem szeretnénk, és csak alacsonyabbnak mutatjuk magunkat. Lássuk, hogy mitől tűnhetünk magasabbnak, illetve hogy milyen öltözködési elemek azok, amelyeket mindenképpen jobb elkerülni ilyen testalkattal.

NEM! Nagy színeltérések

Minél nagyobb a kontraszt az alul és felül viselt ruháink között, ezek hatása annál inkább összenyom bennünket. A hatást csak fokozza, ha mindezt élénk színekkel produkáljuk, vagyis ha élénk színű a nadrágunk, akkor, ha nem akarunk még alacsonyabbnak látszani, inkább kerüljük el messziről az intenzív, az alsótól erősen eltérő felsőket.
Ez főleg olyan színpárokra igaz, mint például a zöld-piros, a kék-narancs és a lila-sárga kombinációk.

Kép forrása: Mango

IGEN! Monkróm öltözködés

Amíg a nagyobb színeltérések összenyomják az alkatunkat, addig az azonos, vagy legalábbis egymáshoz közel álló színek nyújtanak bennünket. Vagyis érdemes megbarátkozni az egyébként is divatos monokróm öltözködési móddal, ami alapján alul és felül ugyanazt a színt viseljük.
Legyen szó harsány vagy visszafogott színárnyalatokról, az optikai hatás mindenképpen érvényesül. Arról a pozitívumról nem is beszélve, hogy a monokróm karcsúsít is egyben.

Kép forrása: Esprit

NEM! Magasan záródó felsők

Alacsony testalkattal nem érdemes elfednünk az egész testünket, mert ez is inkább összenyom bennünket. A magasan záródó felsők, különösen a garbók sajnos általában alacsonyabbnak mutatnak bennünket a ténylegesnél, ezért érdemes meggondolni, hogy magunkra vesszük-e, bármennyire is kedveljük ezeket a darabokat.
A magasan záródó blúzok, pulóverek szintén ide tartoznak, sőt a tavaszi kabátunk fazonjánál is érdemes szem előtt tartani ezt a szempontot.

Kép forrása: Zara

IGEN! Dekoltázs

Ahogy mondani szokás, az alacsony nőknél különösen jó, ha mutatnak egy kis dekoltázst. Egyrészt ez eltereli a figyelmet a testalkatról, és a szép részek felé irányítják a tekintetet, másrészt pedig nyújtja a felsőtestet, így az egész alakot is.
A kivágás lehet V vagy kerek, ezek közül érdemes a vállak és a nyak típusa alapján választani. A kerek kivágás kerekíti a vállakat, de nem mutat jól vastagabb nyak esetén, míg a nagyobb V kivágás erősen karcsúsít, így az alma alkatúak számára is ideális választás lehet.

Kép forrása: Bonprix.hu

NEM! Zsákruha

A zsákruhák, vagyis a nagyon egyenesen szabott, túl lenge darabok mindenkit egy kicsit aránytalanná tesznek, ezért elég kevés olyan helyzet létezik, amikor ez a jó választás.
Alacsony testalkattal szinte biztos, hogy a lehető legrosszabb látványt fogjuk nyújtani benne, mivel alacsonyságunkat kiemeli, és még a szélességünkhöz is hozzáad. Maximum nagyon magas sarkú cipővel ajánlott, bár valójában ezzel is csak az alacsonyságot ellensúlyozzuk, az alaktalanná változtató hatást nem.

Kép forrása: Zara

IGEN! Derékban szabott ruhák

Ha alacsony testalkatra keresünk ideális ruhát, akkor a legjobb, ha a felül kivágott, derékban karcsúsított megoldásokat részesítjük előnyben. Persze ugyanígy jó az is, ha egy vékony övvel összekötjük a lengébb ruhánkat a derekunkon, így igazán finom és nőies hatást válthatunk.
A térd fölé érő egész ruhák remek választások, de persze a szűkebb, a test vonalát követő fazonok is tökéletesek lehetnek, ha meg vagyunk elégedve az alakunkkal.

Kép forrása: Mango

NEM! Maxiruha

A földig érő maxiruha bármennyire is szép, nőies és divatos is évek óta, attól még nem előnyös az alacsony testalkatúaknak. Mivel általában lapos talpú cipővel vagy szandállal szokás viselni, ezért különösen kevés eszközünk van arra, hogy kicsit magasabbnak látszódjunk benne.
Sőt, optikailag is kifejezetten összenyomja az alkatot, így még alacsonyabbnak mutat bennünket annál, amilyenek vagyunk. Ha mégis ragaszkodunk a maxiruhához, akkor lehetőség szerint válasszunk belőle egy egyszínű darabot, aminél a monokróm hatás érvényesülhet.

Kép forrása: Mango

IGEN! Térdig és fölé érő ruhák

Ha sikerült lebeszélni minden érintettet a maxiruháról, akkor lássuk, hogy helyette mi az, amivel szinte biztosan jól választunk. Ezek a szintén nagyon divatos, térdig érő ruhák, amelyek szépek, nőiesek, kényelmesek, és igazán jól állnak mindenkinek. Alacsonyabb testalkattal inkább a térd fölé érő fazonokat válasszuk, hogy minél többet mutassunk meg a lábainkból.
Persze aki úgy érzi, bátran elmehet a mini felé is. Szabás szempontjából fontos szempont, hogy derékban vagy mell alatt szabott vagy övvel összefogott legyen, vagyis lehetőleg ne válasszunk egyenes szabású darabokat. Felül itt is törekedjünk a nyitott, dekoltált fazonokra.

Kép forrása: Esprit

Előnyök, hátrányok:

Alacsony testalkattal természetesen éppen úgy lehetünk csinosak, mint közepes vagy magas növéssel. Sőt, sokszor jobb helyzetben vannak azok, akik kicsit kisebbre nőttek, mivel ők a néhány fenti kivételtől eltekintve szinte bármit hordhatnak. Persze érdemes hozzászokni a magas sarkakhoz, de ha nem szeretjük ezeket, akkor egy kicsit emelt sarok is tökéletes lesz.
Az alacsonyabb testalkat számtalan előnnyel jár, amelyet érdemes kihasználni: az érintet nők általában törékenyebbnek, finomabbnak és így nőiesebbnek is tűnnek, mint a magasságukkal küzdő társaik. Persze örök igazság, hogy mindegy, ki milyen adottságokkal rendelkezik, a lényeg, hogy a lehetőségekből kihozza a maximumot és így jól érezze magát.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást