Dekor / Otthon

5 olcsó módszer, amivel letisztulttá teheted az otthonod

5 olcsó módszer, amivel letisztulttá teheted az otthonod

A huszadik század egyik legnagyobb lakberendezési mozgalma a minimalizmus. Egy letisztult szoba, mely nincs túlterhelve bútorokkal és tárgyakkal, szinte minden stílusú térben hívogató és megnyugtató hatást kelt bennünk. Ha kevesebb látnivalót kell feldolgoznunk, agyunk megkönnyebbül és minden egyes dekoratív elem szépsége jobban érvényesül a helységben.

A felesleges dolgoktól való megválás közérzetünkre is remek hatással van, hiszen átvitt értelemben lakásunkon kívül a fejünkben is rendet teszünk. Természetesen nem mindenki érzi magát jól egy minimalista térben, hiszen a túlzásba vitt üresség rideg és barátságtalan benyomást kelthet, de egy egészségesen letisztult szoba a legtöbb emberre pozitív hatással van. Nem mindenki engedheti meg magának a drága bútorokat és dísztárgyakat, de íme öt olcsó módszer, amivel letisztulttá teheted az otthonod.

Szelektálás

Egy letisztult otthonban mindig rend van, tehát minden a rendszerezéssel, takarítással és a selejtezéssel kezdődik, ezt nem ússzuk meg. Azonban ha egyszer nekiálltunk, sokkal jobban fogjuk magunkat érezni a lakásban. Ha megszabadultál a felesleges csetreszektől, ruháktól és tárgyaktól, nézz szét és gondold át, hogy ami ott maradt, mindenképpen szükséges-e.

Évente hányszor veszed elő a turmixgépet? Ha csak egy-két alkalommal, akkor feleslegesen foglalja a helyet a konyhapulton. Valóban kell az a komód a sarokba? Ha a selejtezés után kevés holmi maradt benne, azokat át lehet pakolni a gardróbba és attól is megválhatunk, a legfontosabb, hogy mindennek legyen egy meghatározott helye, ahova használat után mindig visszakerül. A fárasztó munka megtérül majd, hiszen sokkal könnyebb lesz otthonod rendben tartanod és takarítanod. 

Képek: 1, 2, 3

Pakolj el a padlóról!

Hacsak nem költözöl éppen, nem könnyű belevágni, hogy egy egész lakást egy csapásra átalakítsunk. Fókuszálj a számodra legfontosabb helységre, ahol a legtöbb időt töltöd és kezdd azzal. Ha ott eléred a letisztult hatást, ez motiválni fog arra, hogy a többi szobát is átalakítsd. Kezdd azzal, hogy a padlót megpróbálod szabadon hagyni.

A szabadon hagyott járó-felszín nemcsak szépen vezeti a szemet, hanem optikailag tágítja teret és sokkal könnyebb lesz tisztán tartani is.

Képek: 1, 2

Szabadítsd fel a falat és az összes felszínt

A konyhapulton csak a napi szinten használt háztartási gépek sorakozzanak, a polcokon pedig csak könyvek, vagy pár ízlésesen megválogatott dekor elem. Minden mást tároljunk úgy, hogy ne legyen szem előtt, így válik otthonod hangulata könnyeddé és felemelővé.

A falakon se tároljunk sok mindent – a táskákat, szatyrokat pakoljuk el – csak pár mutatós kép vagy fotó díszítse, azok is egyszerű, egységes stílusú keretekben. A celluxszal felragasztott poszterektől szabaduljuk meg, nem elegáns. 

Képek: 1, 2, 3

Használj kevesebb, nagyobb méretű bútort

Egy szoba letisztulttá tételének mindig az az első lépése, hogy a benne található legnagyobb dolgokat, tehát a bútorokat leegyszerűsítjük. Természetesen minél kevesebb egy helységben a bútor, annál jobb, így célszerű nagyobb, de kevesebb szekrényt használni.

Sokkal jobb lesz a közérzetünk attól, ha a sok kisebb bútordarab kerülgetése helyett egy-két nagyobb szekrényt tartunk a szobában.

A bútorok stílusa legyen minél egyszerűbb és természetesen passzoljanak egymáshoz színben és formavilágban is. Lehetőleg az asztalok és székek is legyenek egyenes, minimalista vonalvezetésűek.

Képek: 1, 2, 3

NEM a harsány színeknek és mintáknak!

A legszigorúbb minimalizmus nem használ függönyt és szőnyeget, de az igazán élhető, kellemes otthonba kellenek a lakástextilek. Ezeket azonban tartsuk semleges színben, cirkalmas minták nélkül, így szinte megnyugtatják majd szemünket és melegséggel töltenek el minket, ha rájuk nézünk. Egy bizonyos hangsúlyos, élénk árnyalat megengedett, de ne vigyük túlzásba a természetes földszínek mellett.

A dekoráció szintén legyen gondosan megválogatott és kevés. Arra is ügyeljünk, hogy inkább ruházzunk be drágább, de ízlése darabokba, több olcsó dekortárgy helyett. 

Képek: 1, 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást